Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κ. Μητσοτάκης: Κήρυξε «πόλεμο» στο κίνημα κατά των εμβολιασμών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων και η «επέλαση» της μετάλλαξης «ΔΕΛΤΑ»,  που αναμένεται να κυριαρχήσει και στη χώρα, μέσα στον Αύγουστο.

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός, αφορούν στην άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να χτιστεί το ταχύτερο δυνατό το πολυπόθητο «τείχος» ανοσίας.
Η πρόσφατη επισήμανση του Άδωνι Γεωργιάδη: «Δεν υπάρχουν λεφτά, εάν έχουμε έξαρση της πανδημίας τον χειμώνα, τελειώσαμε», καθιστά σαφές ότι η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευτούν λίγοι ανεμβολίαστοι», δείχνει ότι ίσως να βρισκόμαστε κοντά στη λήψη έκτακτων μέτρων.
Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση θωράκιση της οικονομίας και στέλνουν προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι «τα δημόσια οικονομικά είναι εξ ορισμού πεπερασμένα».

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν για τους ανεμβολίαστους είναι τα εξής:

  • «Δεν μπορεί, την ώρα που είναι προσβάσιμα όλα τα εμβόλια για όλους να συζητάμε για περιορισμούς σε όλη την κοινωνία και την οικονομία».
  • «Δεν μπορεί, ένα κομμάτι της κοινωνίας, που είναι δύσπιστο ή που θεωρεί θέμα αρχής να μην εμβολιαστεί, να κρατάει πίσω την υπόλοιπη κοινωνία, σε μία συνθήκη υγειονομικού κινδύνου».

 

Συναγερμός
Όπως γίνεται αντιληπτό η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, λόγω του ότι η οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο και η χώρα δεν μπορεί να αντέξει ένα νέο lockdown.
Με αυτό ως δεδομένο, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από τυχόν νέα μέτρα οικονομικής στήριξης.
Ο πρωθυπουργός κηρύσσει ανοικτά τον πόλεμο στο «κίνημα» κατά των εμβολιασμών και στο πλαίσιο αυτό θα ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση για να αποφευχθεί ένα νέο και πιο επικίνδυνο κύμα.

Δείτε επίσης: Πελώνη: Έρχονται ανακοινώσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Δημόσιο
Με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός -και εάν θα γίνει θα αφορά μόνον τους υγειονομικούς, η πίεση θα ενταθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.
Απολύσεις ιδίως στο δημόσιο τομέα δεν πρόκειται να γίνουν για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, δεν αποκλείεται όμως να ληφθούν άλλα μέτρα προκειμένου να συνετιστούν.
Μεταξύ αυτών είναι οι εσωτερικές μετακινήσεις σε τμήματα που δεν έχουν επαφή με τους πολίτες ή ακόμη και η άδεια άνευ αποδοχών σε περίπτωση που υπάρξει νέα πανδημία.

Το «κλειδί»
Η πίεση θα ενταθεί και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες έχουν ενεργό ρόλο σε εστίες υπερμετάδοσης, προκειμένου η χώρα να μη ζήσει ένα νέο εφιάλτη μέσα στο φθινόπωρο.
Το «κλειδί» για τις αποφάσεις βρίσκεται στους εμβολιασμούς και εάν η χώρα καταφέρει σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα να πιάσει ποσοστό που θα ξεπερνάει ακόμη και το 70%.
Εάν ο στόχος επιτευχθεί, η πίεση θα περιοριστεί, αλλά σε διαφορετική περίπτωση θα ενταθεί, προκειμένου να  μην κλείσει η οικονομία.

Στο στόχαστρο
Μεταξύ των ομάδων που θα βρεθούν στο επίκεντρο είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, καθώς οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το λεγόμενο 4ο κύμα να έχει ως επίκεντρο τα σχολεία.
Δεν θα τους απαγορεύεται να πάνε στα σχολεία, αλλά σε αντίθεση με τους εμβολιασμένους θα πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον ράπιντ τεστ που κοστίζει 15 ευρώ.
Η δεύτερη ομάδα είναι η πυροσβεστική, η Αστυνομία και το Λιμενικό και η τρίτη τα  νέα παιδιά που θα υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία.
Και σε αυτές τις περιπτώσεις θα ισχύει κάτι ανάλογο, γεγονός που καθιστά σαφές ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο εμβολιασμός θα καθίσταται υποχρεωτικός έστω και με έμμεσο τρόπο.

Οι δύο κατηγορίες
Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη άρνηση για εμβολιασμούς, από τη στιγμή που τα εμβόλια είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας.
Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, αναφερόμενος στο μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, τόνισε ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων.

Όπως εξήγησε είναι:

  • Αυτοί που είναι αρνητές οι οποίοι παρασύρονται από μυθεύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αυτοί που το αναβάλουν.
  • Αυτοί που δίνουν έμφαση στην αρνητική δημοσιότητα των σπανίων επιπλοκών.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή, καθώς  διακρίνεται για την αναβλητικότητα και τη διστακτικότητα της.
«Τώρα έχουμε μία νέα πραγματικότητα που είναι η μετάλλαξη και το τέταρτο κύμα που έρχεται και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει να το ξανασκεφτούμε»,  είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ