Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Κ. Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο για το «λουκέτο» στις εκκλησίες

Published

on

Εξαιρετικά δύσκολη και με πολύ παρασκήνιο ήταν η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να βάλει «λουκέτο» στις εκκλησίες, λόγω των δραματικών εξελίξεων στο μέτωπο του κορονοΐου.

Ο πρωθυπουργός όλο το προηγούμενο διάστημα δεχόταν πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ για τη στάση του, καθώς περίμενε ότι οι Ιεράρχες θα αναλάμβαναν τις ευθύνες τους.
Στο διάγγελμα του με το οποίο ζητούσε να μπει τέλος στις συναθροίσεις ήταν ένα μήνυμα και προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, να μην μετατραπούν οι Ναοί σε εστίες μετάδοσης μικροβίων.
Οι Ιεράρχες από την πλευρά τους, έδειξαν ότι δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να αναλάβουν το βάρος μιας τόσο σημαντικής απόφασης και προτιμούσαν να πετούν τη μπάλα στην εξέδρα.
Στη μάχη της πειθούς, ρίχθηκε ακόμη και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας, ο οποίος ενημέρωσε τόσο τον Αρχιεπίσκοπο, όσα και τα άλλα μέλη της Συνόδου για την κρισιμότητα της κατάστασης.
Ακολούθησε η μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου, αλλά η απόφαση που ελήφθη ανέφερε ότι οι ναοί θα μένουν ανοιχτοί από τις 7 έως τις 8 το πρωί για τη λειτουργία της Κυριακής και τη θεία κοινωνία.
Ο εκνευρισμός των προηγούμενων ημερών εντάθηκε, καθώς οι Ιεράρχες έδειχναν να μην κατανοούν αυτό που είχε πει ο Στέλιος Πέτσας, ότι «δεν δοκιμάζεται η πίστη μας, αλλά η ωριμότητά μας».

Το δίλημμα
Η στάση των Ιεραρχών έσπρωχνε τον πρωθυπουργό σε αδιέξοδο, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν ότι δεν θα τολμούσε να πάρει μια απόφαση που θα τον οδηγούσε σε ρήξη με την εκκλησία.
Ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ακολουθήσει μια πολύ διαλλακτική στάση, δεν δίστασε και πήρε την απόφαση να κλείσει τους Ναούς.

Το δίλημμα που είχε να αντιμετωπίσει ήταν το εξής:

  • Εάν άφηνε τις εκκλησίες ανοικτές, ναι μεν θα τα είχε καλά με τους Ιεράρχες, αλλά αυτές θα γίνονταν εστίες μετάδοσης του ιού.
  • Εάν τι έκλεινε θα έπρεπε να σηκώσει το βάρος του πολιτικού κόστους αλλά θα προστατεύει τη δημόσια υγεία.

Μπροστά σ’ αυτό το δίλημμα ο πρωθυπουργός πήρε αμέσως καθαρή θέση και επέλεξε την προστασία της δημόσιας υγείας, αφού γνωρίζει καλά ότι ο δύσκολος μήνας για τον κορονοϊό είναι ο Απρίλιος.

Το… παράθυρο
Ο πρωθυπουργός φρόντισε να εκμεταλλευτεί το… παράθυρο που η ίδια η Ιεραρχία είχε ανοίξει καθώς δεν ήθελε να χρεωθεί την απόφαση να βάλει η ίδια «λουκέτο» στους Ναούς.
Το… παράθυρο ήταν στη φράση η Ιερά Σύνοδος «θα συμμορφωθεί σε κάθε μέτρο που θα αποφασίσει η Πολιτεία», που καθιστούσε σαφές ότι δεν ήθελε να πάρει η ίδια την απόφαση.

Η εντολή
Η ενόχληση μεγάλωσε λόγω του ότι ο εκπρόσωπος της Συνόδου δεν  ήθελε να απαντήσει στο εάν οι πιστοί έπρεπε να πηγαίνουν ακόμη και στις χρονικά περιορισμένες τελετές της εκκλησίας.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, λένε ότι αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και υποχρέωσε τον Κ. Μητσοτάκη να επισπεύσει τις αποφάσεις που ήδη είχε πάρει.
Από τη στιγμή δηλαδή που οι Ιεράρχες δεν άλλαξαν ρότα, ούτε με τα όσα άκουσαν από τον κ. Τσιόδρα, ο πρωθυπουργός ήταν υποχρεωμένος να λάβει τις αποφάσεις που δεν τόλμησαν οι Ιεράρχες.
Πρώτη και αποφασιστική κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν να επικοινωνήσει με την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως και να της δώσει εντολή να ανακοινώσει ότι αναστέλλεται κάθε είδους λειτουργία.

Η αναστολή ισχύει έως τις 3 Μαρτίου, αφορά κάθε δόγμα και θρησκεία και γίνεται για προληπτικούς λόγους δημοσίας υγείας, με εξαίρεση:

  • Τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις.
  • Την ατομική προσευχή.

Καθαρές αποφάσεις
Με την απόφαση που έλαβε ο πρωθυπουργός, φρόντισε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις.
Στην ουσία δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης πήρε μια απόφαση που επέβαλλε η κοινή λογική και απαιτούσε η επιστημονική κοινότητα και έδειξε ότι δεν λογαριάζει το μικροπολιτικό κόστος.
Παρά την κριτική για καθυστέρηση, την απόφαση χαιρέτισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, δείχνοντας ότι ο φόβος της πανδημίας του κορονοϊού επέβαλλε τη γραμμή της εθνικής συνεννόησης.

Πάσχα
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι πως θα κάνει φέτος η Ελλάδα Πάσχα, καθώς τη Μεγάλη Εβδομάδα, χιλιάδες είναι αυτοί που συρρέουν στις εκκλησίες.
Τα δεδομένα φέτος είναι διαφορετικά και το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλά από όσα κάναμε ως τώρα -όπως για παράδειγμα το Πάσχα στο χωριό-, ίσως χρειαστεί να μην τα επαναλάβουμε.
Ο Στέλιος Πέτσας, φρόντισε ήδη να προετοιμάσει την κοινή γνώμη με τη φράση «ίσως κάνουμε πράξη μακριά από τις εκκλησίες», καθιστώντας σαφές ότι τίποτα πλέον δεν είναι το ίδιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ