Connect with us

Βουλή

Κ. Φωτάκης: “Οι θέσεις εργασίας είναι αναγκαία συνθήκη αλλά όχι ικανή”

Published

on

Ο Αν. Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κ. Φωτάκης, σε ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής τόνισε την αντιπαράθεση που υπάρχει για θέματα Παιδείας με δυο αντιδιαμετρικές πολιτικές απόψεις.

Έκανε λόγο για την ιδέα του “Επιχειρηματικού Πανεπιστημίου” και τόνισε ότι “Οι ίδιοι οι εμπνευστές της ιδέας αυτής πριν από είκοσι χρόνια, σήμερα την θέτουν σε αμφισβήτηση μπροστά στα αδιέξοδα που δημιούργησε η υλοποίησή της”.

Αποτυχημένα έκρινε τα μοντέλα Παιδείας στην Ελλάδα, δηλώνοντας πως “Ασφαλώς δεν πρόκειται για εκσυγχρονισμό αλλά για οπισθοδρόμηση. Πρόσφατα δημοσιεύματα και αναφορές και στην Ε.Ε. αναδεικνύουν με έμφαση την ανάγκη επιστροφής στην «ακαδημαϊκότητα»”.

Από την άλλη, συνδέοντας τις έννοιες Παιδεία – Έρευνα, τόνισε πως “Αυτή την προσέγγιση έρχεται να υπηρετήσει το προς ψήφιση νομοσχέδιο για την Παιδεία. Έρχεται να ρυθμίσει όπου επιβλήθηκε απορρύθμιση, έρχεται να άρει διαχρονικές στρεβλώσεις, έρχεται να διανοίξει προοπτικές”. Στο πλάισιο αυτό, δόθηκε σημασία στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ανάγκη δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας.

“Δημιουργούμε ελκυστικές ευκαιρίες για ποιοτικές θέσεις εργασίας, για σταδιοδρομία και στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα”, δήλωσε ο κος Φωτάκης. “Οι θέσεις εργασίας είναι αναγκαία συνθήκη αλλά όχι ικανή”.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο, είπε πως “Οι τελικές διατάξεις για τους ΕΛΚΕ (Άρθρα 50-68) διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με τα ΑΕΙ και ΕΚ και κρίνονται ικανοποιητικές όπως παραδέχθηκαν και οι εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων. Σε αυτά τα άρθρα αποτυπώνονται βασικές αρχές ορθολογικής διαχείρισης. Για παράδειγμα, πλέον καθορίζεται ποιος αποφασίζει τη σκοπιμότητα μιας δαπάνης, ποιος ελέγχει τη νομιμότητα και ποιος εκτελεί τη δαπάνη”.

Στην διάρκεια της ομολίας του Αν. Υπουργού Παιδείας και θρησκευμάτων έγινε επίσης αναφορά στα πρώτα αποτελέσματα δράσεων του ΕΛΙΔΕΚ:

Στις δύο πρώτες προκηρύξεις:

1. Υπήρξαν 2114 αιτήσεις για Υποψήφιους Διδάκτορες. Μετά από αξιολόγηση δόθηκαν 539 υποτροφίες, αριθμός ρεκόρ!
2. Υπεβλήθησαν 1669 αιτήσεις για ερευνητικά έργα Μεταδιδακτόρων Ερευνητών που βρίσκονται σε αξιολόγηση. 160 από αυτές τις αιτήσεις έχουν υποβληθεί από Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν.
3. Το σύνολο των διαθέσιμων πόρων του ΕΛΙΔΕΚ για την τριετία 2017-2019 είναι 240 εκ. ευρώ. Από αυτά, μόνο το 2017, 106,5 εκ. ευρώ θα διατεθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή στα ΑΕΙ και ΕΚ της χώρας για τη στήριξη της Έρευνας. Επισημαίνεται ότι αυτοί οι εθνικοί πόροι είναι πρόσθετοι εκείνων που παρέχονται από το ΕΣΠΑ και τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχε συμβεί τέτοιας κλίμακας στήριξη της Επιστημονικής Έρευνας ακόμη και την εποχή της οικονομικής ευμάρειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ