Πολιτική
Κ. Χατζηδάκης : Προτεραιότητες για τις πολιτικές συνοχής της ΕΕ είναι η ανταγωνιστικότητα, το μεταναστευτικό και το δημογραφικό.
Η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής μετά το 2027 πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Παράλληλα, πρέπει να επεκταθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη χρηματοδότηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε σε ειδική εκδήλωση με θέμα «ΕΣΠΑ 2014-2020: Ισχυρό Αναπτυξιακό Αποτύπωμα για Όλους» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, τη σημασία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής σε μια εποχή κρίσεων. Επιπλέον, παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις ενόψει της διαπραγμάτευσης για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034 και την Πολιτική Συνοχής μετά το 2027.
Όπως είπε, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:
1. Μέσω της επέκτασης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Το Ταμείο Ανάκαμψης συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών σε δύσκολα χρόνια. Δεν βλέπω, λοιπόν, κανέναν λόγο να αποχωριστούμε ένα αποτελεσματικό εργαλείο. Πολύ περισσότερο που οι δράσεις του είναι επικεντρωμένες στα ζητήματα της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, που θα εξακολουθήσουν, προφανώς, να είναι βασικές προτεραιότητες της Ε.Ε. τα αμέσως επόμενα χρόνια», επεσήμανε.
2. Μέσω της Πολιτικής Συνοχής η οποία θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα ακόλουθα τρία ζητήματα:
- Πρώτον, η ανάγκη για ανταγωνιστικότητα. Ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται και η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορούν να περιοριστούν στον τουρισμό. Η λύση είναι η ανταγωνιστικότητα, η οποία μπορεί να ενισχυθεί μέσω πόρων για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επανεκπαίδευση. Αυτό περιλαμβάνει πιστοποίηση, ελέγχους και πολιτικές που προωθήθηκαν κατά τη θητεία του υπουργού Εργασίας.
- Δεύτερον, όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, παρά τα συνεχή μεταναστευτικά ρεύματα που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, μόλις το 2,1% του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου διατέθηκε για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Είναι αναγκαίο να αυξηθούν οι πόροι που διατίθενται για αυτό το σκοπό, προκειμένου να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική.
- Τρίτον, το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί σοβαρή απειλή για τα ασφαλιστικά συστήματα και την οικονομία κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Επομένως, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτόν τον τομέα στο πλαίσιο της μελλοντικής πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μέτρα που θα ενθαρρύνουν τις οικογένειες να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, όχι μόνο με χρηματικές ενισχύσεις, αλλά και με πρωτοβουλίες όπως η υποστήριξη των εργαζόμενων γονέων, οι γονεϊκές άδειες, η ευελιξία στην εργασία και το ολοήμερο σχολείο.
Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων της περιόδου 2014-2020, αναφέροντας ότι χρησιμοποιήθηκε ολόκληρος ο προϋπολογισμός ύψους 23,5 δισ. ευρώ, με 5,3 δισ. ευρώ να διατίθενται στις περιφέρειες της χώρας και πάνω από 10 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Τόνισε ότι κάθε ευρώ που επενδύθηκε αποτέλεσε κέρδος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πρόκληση του ΕΣΠΑ 2021-2027, όπου η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε έγκριση, με περισσότερα από 26 δισ. ευρώ για δράσεις και προτεραιότητες στην περιφερειακή ανάπτυξη. Επιπλέον, επισήμανε ότι οι Περιφέρειες έχουν το ένα τρίτο των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, ενώ οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το τρέχον ΕΣΠΑ μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της Ελλάδας, αποτελώντας ένα πακέτο υπερδιπλάσιο από το Σχέδιο Μάρσαλ και αντιστοιχώντας στη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση στην ΕΕ.
«Η ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής είναι θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Κοιτώντας προς το μέλλον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες των καιρών. Και θα το πετύχει αυτό αν είναι φιλόδοξη, αν κάνει περισσότερα, αν της δοθούν περισσότερα μέσα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.