Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Λύση για το προσφυγικό ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, στη συνεδρίαση του το βράδυ της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου και έπειτα από πρόταση της παράταξης “Ρήξη και Ανατροπή”, ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:
«Το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας εκτυλίσσεται μια πρωτοφανής τραγωδία: Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από περιοχές που μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα δουλεμπόρων σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασωθούν και να βρουν καταφύγιο στην ΕΕ. Οι άνθρωποι αυτοί δεν φεύγουν από επιλογή αλλά από ανάγκη, εξαιτίας είτε της φτώχειας είτε των πολεμικών συγκρούσεων.
Είναι πρόκληση η ΕΕ να προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις ευθύνες της! Την ώρα, που χιλιάδες πρόσφυγες πνίγονται στα νερά της Μεσογείου, οι αποφάσεις των υπουργών της ΕΕ οδηγούν σε μεγαλύτερο κλείσιμο των συνόρων με τη στρατιωτικοποίηση της φύλαξης τους. Η ΕΕ, αντί να δεχθεί τους πρόσφυγες, τους κηρύσσει τον πόλεμο οδηγώντας τους έτσι να ρισκάρουν ακόμη περισσότερο τις ζωές τους για να περάσουν στην Ευρώπη. Η «κατανομή 120.000» είναι το πρόσχημα για να εγκατασταθούν σκληροί και άκαρδοι μηχανισμοί «καταγραφής»  από τη FRONTEX και τις αστυνομικές αρχές, ώστε να μπλοκαριστεί το πέρασμα τους. Η ρατσιστική εκστρατεία κλιμακώνεται ενώ ταυτόχρονα οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις  (με πρόσφατους βομβαρδισμούς της Γαλλίας) φουντώνουν την εγκληματική δράση του ISIS σε όλη την Μ. Ανατολή.
Από την πλευρά μας θεωρούμε, τουλάχιστον, απάνθρωπο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να θεωρούνται παράνομοι (ή κοινωνική απειλή) και να μην τους παρέχονται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ζωής και επιβίωσης, ενώ ταυτόχρονα να γίνονται θύματα φασιστικών ή ρατσιστικών επιθέσεων (πολλές φορές ακόμα και από τις αρχές).
Απαιτούμε άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους στους πρόσφυγες. Να φύγει η FRONTEX. Να κλείσει η Αμυγδαλέζα και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Απαιτούμε την άμεση στέγαση όλων όσων κατασκηνώνουν σε πλατείες. Να δημιουργηθούν άμεσα υποδομές για στέγαση, σίτιση και περίθαλψη όλων των  προσφύγων, με άμεση πρόσληψη προσωπικού σε δήμους και περιφέρειες.
Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου, δηλώνει την θέλησή του να κινηθεί στην κατεύθυνση εξεύρεσης χώρων για να φιλοξενηθούν Σύριοι πρόσφυγες, θύματα πολέμου, που θα αποτελέσουν μόνιμους χώρους φιλοξενίας. Θα προσπαθήσει να στηρίξει ακόμα περισσότερο τον αγώνα τους και θα συμβάλει στην κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους για να ζουν αξιοπρεπώς. Ταυτόχρονα καλεί και τον λαό του Ηρακλείου να κάνει το ίδιο.
Αγωνιζόμαστε  όλοι για να βρεθεί μια μόνιμη λύση για τους ανθρώπους αυτούς. Να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα πολέμου και να ενταχθούν ομαλά, εφ’ όσον το επιθυμούν, στην κοινωνία. Ταυτόχρονα ζητάμε από τον Δήμαρχο Ν. Ιωνίας, ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής να πάρει πρωτοβουλίες για το άνοιγμα χώρων φιλοξενίας των προσφύγων σε δήμους της Αττικής και να διεκδικήσει χρηματική επιχορήγηση στους Δήμους για το σκοπό αυτό. Τέλος ζητάμε να κινηθεί άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση και η Περιφέρεια Αττικής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ