Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Μάχες ηγεμονίας: Νέες αναταράξεις στην πολυκατοικία της Κεντροαριστεράς

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα διαμορφώνεται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, όπου τρεις πόλοι θα δώσουν σκληρή μάχη για να διεκδικήσουν τα ηνία ενόψει των ευρωεκλογών που θα γίνουν τον Ιούνιο.

Η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τη διάσπαση, έχει αλλάξει άρδην το τοπίο και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να ανακτήσει την αίγλη του ένδοξου παρελθόντος του.

Οι δημοσκοπήσεις στην παρούσα φάση, δείχνουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα από τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ζητούμενο είναι το πως θα περπατήσει η “Νέα Αριστερά” υπό τον Αλέξη Χαρίτση.

Ασφαλείς προβλέψεις για την Κεντροαριστερή “πολυκατοικία” δεν μπορούν να γίνουν, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν οι τρεις επικεφαλής, θα καθορίσουν και τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς.

Το μόνο βέβαιο για την ώρα είναι, πως θα υπάρξει πολύ έντονη σύγκρουση, μεταξύ τους για την πρωτοκαθεδρία, με δεδομένο ότι ουδείς είναι σε θέση να αμφισβητήσει την ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός δείχνει να μην έχει αντίπαλο, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μάχες που θα δοθούν είναι αυτές για τη δεύτερη θέση και εάν το νέο σχήμα, θα μπορέσει να βρεθεί πάνω από το 3%.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι έως τις ευρωεκλογές το παιχνίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα είναι απολύτως ανταγωνιστικό και ότι το αποτέλεσματους θα σφραγίσει τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς

 

Φυγή προς τα εμπρός

Ο Στέφανος Κασσελάκης καλείται να κάνει πράξη τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει άμεσα τον κύκλο της εσωστρέφειας και να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής.

Στο ερώτημα εάν μπορεί να τα καταφέρει ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει, καθώς η ζημιά που υπέστη από την διάσπαση είναι μεγάλη τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο δικό του πολιτικό προφίλ.

Ο κ. Κασσελάκης, κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές και με το επιχείρημα ότι θα κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά κάποιες από τις έρευνας κοινής γνωμης, έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για την τρίτη θέση με το ΚΚΕ

Στη δημοσκόπηση της Realpolls έδειξε να ανακτά τη δεύτερη θέση με ποσοστό 14,7%, αλλά οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές που κάνει πολλούς να αμφισβητούν εάν μπορεί να ξανακάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ηγετική δύναμη στην Κεντροαριστερά.

Το 12% που έδειξε η πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis, έχει φέρει τον κ. Κασσελάκη σε δεινή πολιτική θέση, καθώς αδυνατεί να πείσει ότι έχει αξιόπιστη πρόταση έναντι της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Ασφαλώς και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη, με τον ίδιο και την ηγετική του ομάδα να εκτιμούν ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν και οι νέες κοινωνικές συμμαχίες θα δώσουν ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην παρούσα φάση, γραμμή άμυνας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι την ευθύνη έχουν αυτοί που αποχώρησαν, αλλά η αγωνία του είναι οι ευρωεκλογές, που θα αποτελέσουν για τον ίδιο προσωπική μάχη επιβίωσης.

 

Σταθερή ανάκαμψη

Με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος, καθώς το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τη μάχη της 2ης θέσης με ποσοστά που κινούνται στο 15%-16%.

Στη Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για σταθερή ανάκαμψη, αλλά είναι προφανές ότι δεν έχουν κερδίσει τη μάχη της ηγεμονίας στην Κεντροαριστερά και ότι ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίσει να ανακάμπτει.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά από την εποχή των μνημονίων, που το ΠΑΣΟΚ γίνεται κυρίαρχο στην “Δημοκρατική Παράταξη” και το στοίχημα του κ. Ανδρουλάκη είναι να κάνει πράξη τον επαναπατρισμό των Κεντροαριστερών ψηφοφόρων.

Αυτή βέβαια είναι η μία όψη του νομίσματος, καθώς η άλλη έχει σχέση με το ότι ο κ. Ανδρουλάκης αδυνατεί να ανταγωνιστεί τον κ. Μητσοτάκη και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την εκλογική “βουτιά” του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της Χ. Τρικούπη πάντως τονίζουν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες δράσης που θα αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ ως ηγετική δύναμη στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

 

Δείγματα γραφής

Σφήνα” στις εξελίξεις μπαίνει η “Νέα Αριστερά” υπό τον Αλέξη Χαρίτση, η οποία καλείται να δώσει άμεσα δείγματα γραφής και να αποδείξει ότι είναι σε θέση να παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση στον προοδευτικό και αριστερό κόσμο.

Οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού αυτή την εβδομάδα να αποδείξουν ότι έχουν μια διαφορετική πολιτική πρόταση σε σχέση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος του νέου σχήματος είναι να καλύψει το κενό ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, με την πρώτη δημοσκόπηση πάντως να δείχνει ότι κινούνται λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο του 3%

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ