«Αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει τώρα, θα βρεθούμε, δυστυχώς, σε μία κατάσταση η οποία θα είναι χειρότερη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέγεθος και το βάθος της ύφεσης», επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε Μέσα Ενημέρωσης της Βόρειας Αθήνας, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε σήμερα, Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με τα αναγκαία μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα οποία πρέπει να ληφθούν τους αμέσως επόμενους μήνες.
Πολιτική
Μένουμε Όρθιοι 2: Συνέντευξη Τύπου του Πάνου Σκουρλέτη σε ΜΜΕ της Βόρειας Αθήνας [Βίντεο]
Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ΜΜΕ της Βόρειας Αθήνας.
Ο Πάνος Σκουρλέτης άσκησε σφοδρή κριτική στην πρόθεση της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις στο νερό, αλλά και τα ενεργειακά δίκτυα, τα φυσικά μονοπώλια με τη δεδομένη κερδοφορία και μάλιστα σε μια συγκυρία ύφεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους όρους των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο Πάνος Σκουρλέτης προανήγγειλε επίσης την παρουσίαση, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, ενός συνολικού σχεδίου για την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής.
Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στους εξής άξονες της εμπροσθοβαρούς πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία τους επόμενους τέσσερις μήνες:
Υγεία: συνολικές παρεμβάσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για ενίσχυση και αναβάθμιση του ΕΣΥ και του προσωπικού του, στη βάση της αντίληψης ότι το Σύστημα μπορεί να αποδώσει εφόσον ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του.
Εργασία: με δράσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ υπέρ των εργαζομένων, οι οποίες ξεκινούν από την πλήρη κάλυψη του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους από το κράτος για τις κλειστές επιχειρήσεις, περνά σε ειδικές πρόνοιες για τους εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές και φτάνουν στην επιδότηση μέρους αυτών των υποχρεώσεων για πληττόμενες επιχειρήσεις που λειτουργούν.
Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης: πρόβλεψη δαπάνης 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη 4 εκατ. δικαιούχων που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως μη επιδοτούμενοι άνεργοι, αγρότες, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ΑΜΕΑ κ.α., με ενισχύσεις από 400 έως 700 ευρώ.
Επιχειρήσεις: άμεσες, εφάπαξ, μη επιστρεπτέες ενισχύσεις προς αυτοαπασχολούμενους, ατομικές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Ακόμη 1,5 δισ. ευρώ για τη μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.
Τουρισμός-Εστίαση: δαπάνη 700 εκατ. ευρώ για πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού και άλλα 230 εκατ. ευρώ για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.
Αγροτικός τομέας: 300 εκατ. ευρώ για δράσεις επιπρόσθετης ενίσχυσης γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων.
Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι η «πρωτοτυπία» του προγράμματος έχει να κάνει όχι μόνο με το ότι προβλέπει τις αναγκαίες δαπάνες, αλλά και ότι προσδιορίζει από πού θα βρεθούν τα συνολικά 13,4 δισ. ευρώ που απαιτεί, τα οποία υπερκαλύπτονται από τα 24 δισ. ευρώ ως άθροισμα ευρωπαϊκών ενισχύσεων, ανακατεύθυνσης του ΕΣΠΑ, άλλων πόρων σχετικών με την πανδημία και κατά ένα μέρος από το «μαξιλαράκι» των 37 δισ. ευρώ, πάντα με το δεδομένο ότι περίπου 15,6 δισ. ευρώ από αυτό δεν πρέπει να πειραχτούν.
Μιλώντας για την πρόταση της Κομισιόν σχετικά με το Ταμείο Στήριξης, σημείωσε ότι αποτελεί μια «ευκαιρία» για την χώρα, ώστε να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο, υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης ενός σχεδίου κατεύθυνσης των πόρων σε τομείς που πλεονεκτεί η Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι παρατηρείται μια λογική αμοιβαιοποίησης των βαρών, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα που έχουν αποφασιστεί κι αυτό δίνει μια «αίσθηση δικαίωσης» του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριζε εδώ και χρόνια ότι έτσι πρέπει να κινηθεί η ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επισημάνθηκε ότι: ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται πλήρως στη λογική της κυβέρνησης περί «εφεδρειών», διότι «όταν μια επιχείρηση απολύσει κόσμο, όταν γυρίσει τον διακόπτη στο “off” και κατεβάσει τα ρολά, πολύ δύσκολα ανοίγει ξανά, καθώς χάνει την πελατεία της, βγαίνει εκτός αγοράς. Χρειάζεται μια πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να ξαναμπεί σε λειτουργία ο τομέας της οικονομίας, εάν έχει γυρίσει ο διακόπτης». Γι’ αυτό και επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα τώρα, καθώς η μηχανή της οικονομίας προσπαθεί «να βάλει μπροστά», σημείωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ άσκησε έντονη κριτική για τα κυβερνητικά μέτρα που οδηγούν στην κατά 20% μείωση των μισθών, για τις αντιφατικές δηλώσεις για τον τουρισμό, για το νέο κύμα απολύσεων, αλλά και για τη βάση όλων αυτών, την ακραία νεοφιλελεύθερη λογική για την αυτορρύθμιση της αγοράς, που θέτει τους πιο αδύναμους κρίκους, αυτοαπασχολούμενους, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε κίνδυνο εξαφάνισης υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη αντίληψη για την αγορά, συνδέθηκε και με την «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, που ενισχύεται από την πρακτική της τηλεργασίας, όπως την βίωσαν οι εργαζόμενοι αυτό το διάστημα.
Ο Πάνος Σκουρλέτης άσκησε σφοδρή κριτική στην πρόθεση της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις αναφορικά με το νερό, αλλά και τα ενεργειακά δίκτυα, τα φυσικά μονοπώλια με τη δεδομένη κερδοφορία και μάλιστα σε μια συγκυρία ύφεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους όρους των ιδιωτικοποιήσεων. Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε στα πολλαπλά κρούσματα απευθείας αναθέσεων, με τελευταίο παράδειγμα αυτό της καμπάνιας για τον τουρισμό, ύψους 32 εκατ. ευρώ, που αφαιρέθηκε από τον ΕΟΤ.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα δεύτερου κύματος της πανδημίας και τα αναγκαία μέτρα, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικοί, ενώ θεώρησε ότι εάν υπάρχει αυστηρός έλεγχος για τα κρούσματα, θα μπορούσε να υιοθετηθεί ένα πιο ήπιο πακέτο περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα κατά περίπτωση.