Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν μέσω ηχηρού «όχι» σε Πούτιν – 5 κρίσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις για τη ρωσο-ουκρανική κρίση

Δημοσιεύθηκε

στις

Ισορροπία τρόμου διαμορφώνεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την Ελλάδα να επιχειρεί να στείλει μήνυμα ειρήνης και να τάσσεται ευθέως κατά της επεκτατικής πολιτικής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Αθήνα αναγνωρίζει τα προβλήματα που θα υπάρξουν στην οικονομία, λόγω της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η εκτίμηση όμως που κυριαρχεί είναι ότι όφειλε να συνταχθεί με τη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Η φράση “εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις” που χρησιμοποίησε ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, καθιστά σαφή τη βούληση του για ένα ηχηρό «όχι» στην παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Η στρατηγική της Αθήνας είναι απολύτως εναρμονισμένη με τους συμμάχους της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. με στόχο να μπει τέλος στην αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας με τη χρήση βίας.

Οι προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έχουν σαφή στόχευση που αναλύονται μέσα από 5 ερωτήσεις απαντήσεις που είναι οι εξής:

 

1.   Πώς ερμηνεύεται από την η Αθήνα ρωσική εισβολή;

Η Αθήνα εκτιμά ότι πρόκειται για προσπάθεια βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών και σημειώνει ότι το ρωσικό πρόσχημα περί αποναζιστοποίησης της Ουκρανίας είναι σαθρό. Ο πρωθυπουργός μάλιστα τόνισε ότι η «ρωσική εισβολή έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη». Απόδειξη γι’ αυτό αποτελούν οι ρωσικές απειλές κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας που υποχρεώνουν την Αθήνα να ταχθεί κατά του Πούτιν.

 

 

2.     Γιατί η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της Ουκρανίας και κατά της Ρωσίας;

Το γεγονός ότι υπάρχουν ισχυροί ιστορικοί δεσμοί με τη Ρωσία, δεν εμπόδισε την Αθήνα να ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτό λέει «ναι» στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ενισχύει τόσο σε ανθρωπιστικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο την Ουκρανία. «Το κάνουν οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι δεν θα το κάνουμε εμείς που ομογενείς σκοτώθηκαν από ρωσικές βόμβες;», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή και πρόσθεσε: «εάν δεν δείξουμε εμείς αλληλεγγύη με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε εμείς συμπαράσταση εάν ο μη γένοιτο προκληθούμε;». «Η Ευρώπη επιστρέφει δυναμικά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα» τόνισε ο πρωθυπουργός. Εκτίμηση άλλωστε της Αθήνας είναι ότι η Ευρώπη επιστρέφει δυναμικά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα και στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύονται και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.

 

 

3.     Πώς το δόγμα εμπιστοσύνης στο διεθνές δίκαιο επηρεάζει τις αποφάσεις της Ελλάδας;

Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα. Σ’ αυτή τη βάση θέλει να βάλει τέλος στην τουρκική προκλητικότητα που αποτυπώνεται στην ανοικτή πληγή της Κύπρου και στις απειλές κατά νησιών του Αιγαίου. Τυχόν ίσες αποστάσεις στην ρωσο – ουκρανική κρίση, θα έστελναν το μήνυμα ότι η Ελλάδα στέκεται αδιάφορα σε ηγέτες που θέλουν δημιουργήσουν νέα σύνορα. Αυτή η στρατηγική όμως δεν θα έπειθε κανέναν από τους συμμάχους μας, στην περίπτωση κατά την οποία ζητούσαμε βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε τον αναθεωρητισμό του Ταγίπ Ερντογάν τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Κ. Μητσοτάκης «φωτογράφισε» τον Τούρκο Πρόεδρο, λέγοντας με νόημα: «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα».

 

 

4.     Τι δείχνει η ρωσική εισβολή για την ελληνογαλλική συμφωνία;

Πολλοί είναι αυτοί που υποστήριζαν ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα, πρέπει να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας και όχι σε αμυντικούς εξοπλισμούς. Το βέβαιο μετά και τη ρωσική εισβολή είναι ότι από τη στιγμή που χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη τα Rafale και οι φρεγάτες Belharra έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το δίλημμα ανάμεσα στο «βούτυρο και τα κανόνια», ίσως να μην είναι και τόσο ξεπερασμένο. Τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι είναι ώριμο το αίτημα για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους χωρών, που υποχρεούνται να τις κάνουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τους περιορισμούς που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς ξοδεύει ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού της για αμυντικές δαπάνες λόγω της επιθετικής στρατηγικής της Τουρκίας.

 

 

5.     Πώς θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή ακρίβεια;

Οι έως τώρα ανατιμήσεις έχουν «γονατίσει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το ερώτημα είναι πλέον εάν υπάρχουν τρόποι αντίδρασης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το βέβαιο είναι ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των επιδοτήσεων ιδίως προς τους πιο ευάλωτους έως ότου τελειώσει η κρίση. Ωστόσο, σε ένα τέτοιο πρόβλημα απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, με κοινή προμήθεια, αποθήκευση και χρηματοδότηση ενέργειας στην Ευρώπη, η οποία καλείται να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτό το πεδίο. Μακροπρόθεσμα η λύση είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος της χώρας είναι να καταστεί αυτόνομη αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια και να γίνει περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Παράλληλα σχεδιάζεται και η δημιουργία δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ