Connect with us

Κεντρικό Θέμα

«Μαστίγιο και καρότο»: Νέα στρατηγική Ερντογάν με επίθεση φιλίας στην Αθήνα

Published

on

Στρατηγική «μαστίγιου και καρότου» επιχειρεί να ακολουθήσει τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να μπει γερά στο «παιχνίδι» των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αντιλαμβάνεται ότι απομονώνεται με τους συνεχείς εκβιασμούς που αποτυπώνονται τόσο στις προκλήσεις στο Αιγαίο, όσο και στους ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ.
Προτεραιότητά του δείχνει να είναι το «χτίσιμο» συμμαχιών, γεγονός που τον υποχρεώνει να ξεχάσει έστω και προσωρινά τις απειλές σε βάρος της Ελλάδας και να ανοίξει την πόρτα του διαλόγου.
Η φράση του Μ. Τσαβούσογλου με αφορμή την ελληνο -ιταλική συμφωνία « θέλουμε η Ελλάδα να προσεγγίσει κι εμάς με την ίδια αντίληψη», προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ερμηνείες.
Η Αθήνα κρατάει μικρό καλάθι, καθώς γνωρίζει ότι έχει να κάνει μ’ έναν απρόβλεπτο γείτονα, αλλά είναι ανοικτή σε διάλογο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θα έχει ως βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Στο ερώτημα γιατί η Άγκυρα άφησε το… μαστίγιο των απειλών και έπιασε το… καρότο της συνεργασίας,  η απάντηση έχει σχέση με τις εξελίξεις στη Λιβύη, που είναι κομβικής σημασίας.
Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε δυσχερή θέση και δύσκολα θα βρεθούν ξένοι επενδυτές, εάν η χώρα δεν στείλει μήνυμα ότι έχει ενεργό ρόλο στους υδρογονάνθρακες της περιοχής.

Συμμαχίες
Ο Ταγίπ Ερντογάν βασίζει πολλά στην προσωπική του σχέση με τον Ντ. Τραμπ, αλλά από την άλλη ξέρει πως δεν θα καταφέρει πολλά εάν δεν αλλάξει το περιβάλλον με τους γείτονες του.
Με το Ισραήλ κάνει προσπάθεια να βρει διαύλους επικοινωνίας όπως και με την Αίγυπτο, καθώς πρόκειται χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Ζητούμενο σ’ αυτή τη φάση για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι να μπορέσει να γίνει πιστευτός σχετικά με τα όσα λέει περί διαλόγου ακόμη και με χώρες όπως η Ελλάδα που δεν έχει καλές σχέσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έκανε δια του υπουργού Εξωτερικών «επίθεση φιλίας» στην Ελλάδα, καθώς στόχος του είναι να περάσει προς τα έξω το μήνυμα ότι θέλει τη συνεργασία στην περιοχή.

Στάχτη στα μάτια
Η Αθήνα πάντως δεν «τσιμπάει» και δείχνει να είναι πεπεισμένη πως τα ανοίγματα που γίνονται και οι προσκλήσεις για διάλογο συνιστούν ένα τρικ και τίποτα περισσότερο.
«Η πρόσκληση είναι στάχτη στα μάτια», έλεγε στον «Χτύπο» έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ. και έφερνε ως παράδειγμα τις δηλώσεις Ερντογάν για το μεταναστευτικό και του Τσαβούσογλου για τα γεωτρύπανα.
Το ίδιο στέλεχος σημείωνε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αντιληφθεί ότι η τακτική των εκβιασμών δεν οδηγεί πουθενά και σημείωνε:

  • Προσπαθεί να βρει διέξοδο σε δήθεν γέφυρες συνεργασίας με την Ελλάδα, ενώ παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
  • Το «προσωπείο διαλλακτικότητας», έχει ως στόχο να ξεχαστεί ο ρόλος του ταραξία που διαδραματίζει στην περιοχή.

Πράξεις και όχι λόγια
Όπως γίνεται αντιληπτό η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον κ. Ερντογάν και θέλει να δει πράξεις και όχι λόγια που έχουν σχέση με τη συμμόρφωση στο διεθνές δίκαιο.
Διπλωματικοί κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για άλλο ένα «παιχνίδι» του Τούρκου Προέδρου με στόχο να σύρει την Ελλάδα σε έναν διάλογο που θα διεξαχθεί με τους δικούς του όρους.
Το ενδεχόμενο αυτό όμως έχει αποκλειστεί από την Αθήνα, η οποία ουκ ολίγες φορές έχει διαμηνύσει ότι θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα οποιαδήποτε απόπειρα επιβουλής.

Το τριπλό μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα στην Άγκυρα έχει ως εξής:

  • Διάλογος δεν μπορεί να γίνει με τακτικές εκβιασμών, απειλών και προκλήσεων.
  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την οποία προσπάθεια καταπάτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
  • Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα με φιλικές και άριστες οικονομικές σχέσεις με τους γείτονες της.

Διγλωσσία
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θα περιμένει έμπρακτες αποδείξεις από τη γειτονική χώρα, για το εάν πράγματι εννοεί όλα όσα ισχυρίζεται περί ουσιαστικού διαλόγου.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, έγιναν μόλις λίγα 24ωρα από τις προκλητικές του δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες  η Τουρκία έχει παραχωρήσει 6 μίλια στα ελληνικά νησιά.
Η διγλωσσία της Άγκυρας καθιστά σαφές ότι δεν μπορεί να έχει κανείς την παραμικρή εμπιστοσύνη σε έναν γείτονα που έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της ισχύ για να επιβληθεί.
Τέτοιου είδους διάλογος όπως είναι λογικό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, καθώς η Τουρκία ναι μεν μπορεί να μιλάει για συνεργασία, αλλά από την άλλη δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ