Πολιτική
Με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα συναντήθηκαν εκπρόσωποι της ΠΕΔΑ – Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση
Στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων με πολιτικούς αρχηγούς, διαπαραταξιακή επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, απαρτιζόμενη από τον Πρόεδρό της κ. Γιώργο Μαρκόπουλο, επικεφαλής και εκπρόσωποι των παρατάξεών της, πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, στη διαπαραταξιακή επιτροπή απαρτιζόταν από την κα. Μαρία Ανδρούτσου (Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου), τον κ. Νίκο Ζενέτο (Δήμαρχος Ιλίου), τον κ. Γρηγόρη Κατωπόδη (Δήμαρχος Βύρωνα), τον κ. Γιώργο Μαρκόπουλο (Πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Α. και Δήμαρχο Γαλατσίου), τον κ. Ευάγγελο Μπουρνούς (Δήμαρχος Ραφήνας) και τον κ. Ηλία Σταμέλο (Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καισαριανής) παρουσίασαν στον κ. Τσίπρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Κώστα Ζαχαριάδη και Μίλτο Χατζηγιαννάκη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Αττικής και συζήτησαν σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει ένα ενιαίο πλαίσιο δράσης και στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ανησυχία των Δήμων λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Ο Προέδρος της ΠΕΔΑ κ. Μαρκόπουλος εξήγησε πώς η κρίση αυτή μεγέθυνε τα προβλήματα των Δήμων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν εισπράττουμε ούτε από τις εταιρείες ενέργειας, ούτε από τους δημότες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Και πραγματικά σε λίγο δεν ξέρω αν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε.»
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να στηριχτούν όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να βρεθούν πρακτικές λύσεις, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ώστε ο κάθε Δήμος να παράγει δική του ενέργεια και να μπορεί να «ανακουφίζει» τους άνεργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους πολίτες.
Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του εξήρε τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΠΕΔΑ «για την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων», που όπως τόνισε «πρέπει να προωθηθούν μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους οργανισμούς της, ώστε να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης αυτής της ενεργειακής κρίσης». Επεσήμανε επίσης την ανάγκη «οι δήμοι να αναλάβουν συντονισμένη δράση αντιμετώπισης της φτώχειας».
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι δήμοι μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο και σε κοινωνικά παντοπωλεία, σε κοινωνικά ιατρεία, σε μια γκάμα θεμάτων που γνωρίζετε καλύτερα από εμένα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα του τέλους ταφής απορριμμάτων που απασχολεί τους Δήμους καθώς είναι μια επιπρόσθετη οικονομική δαπάνη που πρέπει να απορροφήσουν. Οι εκπρόσωποι της ΠΕΔΑ ζητούν να εφαρμοστεί μεν η ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά αρχικά αυτό να γίνει με το μικρότερο αντίτιμο, δεδομένου ότι οι απαραίτητες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων δεν έχουν αποπερατωθεί.
Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι προβληματισμοί των Δημάρχων για τις ελλείψεις σε προσωπικό, εν αναμονή της διαδικασίας του ΑΣΕΠ. Υπάρχουν Υπηρεσίες των Δήμων που επί πολλά χρόνια είναι μόνιμα υποστελεχωμένες, ενώ στις Υπηρεσίες Δόμησης που δημιουργούνται για πρώτη φορά σε Δήμους που δεν είχαν πολεοδομία, προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις πολιτικών μηχανικών.
Ο κ. Μαρκόπουλος, λίγο πριν την λήξη της συνάντησης, υπογράμμισε στον κ. Τσίπρα ότι: «Η ΠΕΔΑ σάς κάνει κοινωνούς στα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί για εμάς και για τους πολίτες τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και όπως τα συζητάμε με την κυβέρνηση έτσι θέλουμε να τα συζητάμε και με την αντιπολίτευση. Γόνιμα και δημιουργικά. Οι Δήμαρχοι τα τελευταία χρόνια αναγκαστήκαμε να γίνουμε υγειονομικοί, πυροσβέστες, μετεωρολόγοι και ό,τι άλλο χρειαστούν οι συμπολίτες μας. Γι’ αυτό και περιμένουμε από το κράτος κι από τα κόμματα ουσιαστική βοήθεια προς τους Δήμους.»