Κεντρικό Θέμα
Μητσοτάκης VS Τσίπρας: Ακραία πόλωση και σενάρια εκλογών μέσα στο φθινόπωρο
Σε φάση οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης εισέρχεται η πολιτική ζωή, όπως έγινε σαφές τόσο από την τριήμερη μάχη επί της πρότασης μομφής όσο και από τα γεγονότα με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη.
Η σύγκρουση θα χτυπάει «κόκκινο» επί καθημερινής βάσης, καθώς στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι ποσοστά που θα φέρνουν τη Ν.Δ. κοντά στην αυτοδυναμία και του Α. Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψει την ψαλίδα της διαφοράς.
Η δημοσκόπηση της Pulse μπορεί να έδειξε διαφορά της τάξης των 10μονάδων, αλλά η διαχείριση της πανδημίας και απρόβλεπτες εξελίξεις όπως συνέβη με την κακοκαιρία στην Αττική, μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω. Το καθαρό συμπέρασμα που προκύπτει από το πενθήμερο του σκληρού ροκ στη Βουλή, είναι ότι η χώρα εισήλθε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που θα κυριαρχήσει η μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη- Τσίπρα.
Η εκτίμηση μάλιστα που κυριαρχεί είναι ότι η πόλωση θα είναι διαρκείας, από τη στιγμή που το σενάριο για κάλπες την άνοιξη έχει καεί, ενώ «παίζει» πολύ έντονα αυτό του φθινοπώρου. Κοινή είναι άλλωστε η εκτίμηση ότι μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγο να πάει άμεσα σε εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες εξελίξεις παραπέμπονται για μετά το καλοκαίρι.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν σε στρατηγικές κινήσεις για να αποδομήσει ο ένας τον άλλο, κάτι που σημαίνει ότι ο «πόλεμος» θα είναι μέχρι τελικής πτώσης.
Οικονομία
Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τα επόμενα βήματά τους έως τις κάλπες της απλής αναλογικής δίνοντας έμφαση στο μέτωπο της οικονομίας και σε θέματα όπως ο ΕΝΦΙΑ και οι διευκολύνσεις στους μικρομεσαίους.
Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να κερδίσει τη «μάχη» της μεσαίας τάξης που του χάρισε τη νίκη στις εκλογές του 2019 και να στείλει το μήνυμα ότι παρά τα λάθη της, η κυβέρνηση και ξέρει και μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Διαχείριση κρίσεων
Στο πλαίσιο αυτό έμφαση προγραμματίζονται αλλαγές στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας για να μην επαναληφθούν λάθη που στοίχισαν όπως στην πρόσφατη κακοκαιρία στην Αττική ή στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.
«Η διαχείριση κρίσεων είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», έλεγε στον «Χτύπο» βουλευτής της Ν.Δ. και σημείωνε ότι «απαιτείται απόλυτος επαγγελματισμός γιατί οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν άλλα λάθη».
Προτεραιότητες
Το Μαξίμου αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα σε τρία μέτωπα που είναι τα εξής:
- καλύτερη τουριστική περίοδο, που θα ενισχύσει το μήνυμα ότι η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά,
- ο έλεγχος της ακρίβειας, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους,
- εντατικοποίηση της προσπάθειας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα που θα τόνωσε το αίσθημα της εθνικής αυτοπεποίθησης.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η υποχώρηση της πανδημίας σε συνδυασμό με τις καλύτερες ημέρες στην οικονομία, θα ενισχύσουν το προφίλ του πρωθυπουργού στη διάρκεια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Φρένο στην εσωστρέφεια
Ο Αλέξης Τσίπρας ναι μεν δεν περίμενε ότι θα έπεφτε η κυβέρνηση μέσω της πρότασης μομφής, κατάφερε όμως να αποφύγει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό και να παραπέμψει τις όποιες εξελίξεις για το φθινόπωρο.
Κατάφερε επίσης να στοιχίσει πίσω του όλη την αντιπολίτευση και το κυριότερο να πετύχει τη συσπείρωση του κόμματος του, βάζοντας φρένο στην εσωστρέφεια ενόψει του συνεδρίου.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό, μπορεί να επιβάλει τη δική του ατζέντα στο συνέδριο, κάτι που σημαίνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Πολιτική Επιτροπή θα εκλεγούν από τη βάση του κόμματος. Κατά συνέπεια, ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί δεύτερο κόμμα στις εκλογές, θα είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθεί από την εσωκομματική αντιπολίτευση, καθώς θα είναι νωπές οι μνήμες από την επανεκλογή του στην ηγεσία.
Πορεία προς το λαό
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι αμέσως μετά το συνέδριο που θα γίνει 14 έως 17 Απριλίου, ο κ. Τσίπρας θα αρχίσει τη μεγάλη πορεία προς το λαό, με στόχο να αυξήσει την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτή τη νέα πορεία ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει ανανέωση των ψηφοδελτίων, με στελέχη που προέρχονται από την «Προοδευτική Συμμαχία» και το ΠΑΣΟΚ για να ενισχύσουν την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά.
«Θέλουμε ένα κόμμα από την Κεντροαριστερά έως τη ριζοσπαστική Αριστερά που θα γίνει ο κύριος εκφραστής των προοδευτικών δυνάμεων», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο», στέλεχος που απηχεί τις απόψεις του κ. Τσίπρα.
Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η σύγκρουση με τη Ν.Δ. θα βάλει φρένο στις υψηλές δημοσκοπικές πτήσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. και θα φέρουν κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα τον θεωρήσουν «ανάχωμα στη δεξιά του κ. Μητσοτάκη».
«Παρών» με σημασία
Δεν είναι πάντως λίγοι αυτοί που αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο «παρών» του Κ. Μπογδάνου, καθώς διαβλέπουν κινητικότητα σε στελέχη που κινούνται «δεξιότερα» της Ν.Δ. και δεν αποκλείουν τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.
Σε μια τέτοια περίπτωση όπως εξηγούν η Ν.Δ. θα χάσει ένα μέρος της δύναμης της και δεν αποκλείουν οι εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική να εξελιχθούν σε θρίλερ που θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.