Connect with us

Ελεύθερο Βήμα

“Νέες Μονάδες για την στήριξη των κακοποιημένων παιδιών και των οικογενειών τους”, της Ζωής Ράπτη

Published

on

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη στο Χ-τύπο

Λίγες ειδήσεις μπορούν να προκαλέσουν τόση θλίψη, οργή και αποτροπιασμό στο Πανελλήνιο, όσο εκείνες που αφορούν την κακοποίηση –σεξουαλική, ψυχολογική και σωματική– μικρών παιδιών.

Δυστυχώς, ακόμα και στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει σε ανησυχητικό βαθμό η σχετική με αυτό το θέμα ειδησεογραφία. Κακουργήματα που θα φάνταζαν αδιανόητα ακόμα και σε μυθιστορήματα ακραίας βίας είναι κομμάτι της καθημερινότητας μερικών παιδιών, τα οποία βρίσκονται στο έλεος προσώπων χωρίς ηθική, χωρίς φραγμούς, χωρίς να τους έχει απομείνει οτιδήποτε που να παραπέμπει στη ανθρώπινη ιδιότητα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, στην χώρα μας το ποσοστό των παιδιών, που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ανέρχεται στο 16%, όταν στην Ευρώπη ένα στα 5 παιδιά είναι θύματα.

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός πως 9 στους 10 δράστες προέρχονται από το οικείο, στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού, τον λεγόμενο «κύκλο εμπιστοσύνης» του. Αυτό δυσκολεύει το παιδί να σπάσει τη σιωπή του, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να μην καταγγέλλονται, καθώς συχνά τα παιδιά-θύματα εκβιάζονται συναισθηματικά, φοβούνται, παραπλανώνται και αποτρέπονται από το να μιλήσουν για αυτό που τους συμβαίνει. Γι’ αυτό και μόλις 2 στα 100 περιστατικά φθάνουν στις αρχές. Το θετικό στοιχείο σε ότι αφορά αυτή την παγκόσμια «επιδημία» είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία εξιχνιάζει γρήγορα τη συντριπτική πλειονότητα όσων υποθέσεων καταγγέλλονται. Επιπλέον είναι γεγονός ότι ανοίγουν πιο εύκολα τα στόματα σε σχέση με το παρελθόν κι έτσι φτάνει πιο γρήγορα η καταγγελία στις αρμόδιες αρχές, με συνέπεια να είναι εφικτή η πρώιμη παρέμβαση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητά της την υπεράσπιση των παιδιών, σε κάθε επίπεδο. Γι’ αυτό και αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για την παιδική κακοποίηση και αδικήματα όπως ο βιασμός ανηλίκων, γι’ αυτό το Υπουργείο Παιδείας, έχει δρομολογήσει την πρόσληψη 3.200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και θεσμοθέτησε θεσμοθετηθεί τον σύμβουλο σχολικής ζωής στις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία των παιδιών έχουν αναληφθεί από το σύνολο των υπουργείων.

Κι εμείς, στον τομέα ευθύνης που μας αναλογεί, εκείνον της Ψυχικής Υγείας, δημιουργούμε άμεσα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, δύο Κέντρα Ημέρας για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη κακοποιημένων παιδιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με χρηματοδότηση 280.000 ευρώ για το καθένα.

Επίσης, δημιουργούμε τρία Κέντρα Ημέρας εξειδικευμένα στον τομέα υποστήριξης της οικογένειας ολιστικά, με ετήσια δαπάνη 350.000 ευρώ σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, καθώς και 9 Κέντρα Ημέρας σε όλη τη χώρα για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των πολιτών, έτσι ώστε να υποστηριχθούν για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Στόχος όλων μας είναι να στηρίξουμε τα θύματα, για να καταφέρουν να συνεχίσουν τη ζωή τους, ξεπερνώντας, όσο γίνεται, τις τραγικές εμπειρίες που τους σημάδεψαν. Κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει πίσω, μόνο του, αβοήθητο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ