Ελλάδα
Νέος οδικός χάρτης: Ο… δύσβατος δρόμος των διπλών εκλογών
Την προεκλογική τους στρατηγική χαράσσουν τα κομματικά επιτελεία ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης στις 21 Μαΐου, που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Η αντιπαράθεση είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσει “κόκκινο”, με στόχο τα κόμματα να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και να κερδίσουν το δύσκολο ακροατήριο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων
Το τοπίο δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει και το μόνο που απομένει πλέον είναι οι τελικές ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων σχετικά με τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν έδρα στην επόμενη Βουλή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μια σειρά από εκκρεμότητες οι οποίες θα λυθούν το αμέσως προσεχές διάστημα και θα αναδείξουν το πως θα κινηθεί η χώρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Το πρώτο βήμα στον οδικό χάρτη των εκλογών, έχει σχέση με τον χρόνο που θα διαλυθεί η Βουλή και θα αποτελέσει την αφετηρία για μια εφ’ όλης της ύλης πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και ιδίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσουν την πρωτιά στην εκλογική αναμέτρηση.
Κυριακή του Θωμά
Η εκτίμηση που κυριαρχεί μεταξύ των βουλευτών είναι ότι τα περιθώρια είναι πλέον πολύ περιορισμένα, κάτι που σημαίνει ότι αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις.
Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι τη Δευτέρα 24 Απριλίου, θα ανακοινωθεί η “διάλυση” της Βουλής, με αίτημα που θα υποβάλει ο πρωθυπουργός προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δύο ημέρες μετά τη διάλυση της Βουλής θα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στη θέση του Μάκη Βορίδη, για να έχει την πλήρη εποπτεία σε σχέση με τη διεξαγωγή των εκλογών.
Υποψήφιοι
Βαρύνουσας σημασίας για τα πολιτικά κόμματα είναι οι υποψήφιοι οι οποίοι και θα διεκδικήσουν “σταυρό” για να κερδίσουν μια θέση στα έδρανα της Βουλής, αλλά κυρίως αυτοί που θα μπουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Και σε αυτή την περίπτωση τα χρονιά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς έως και τις 2 Μαΐου, κάθε κόμμα πρέπει να υποβάλλει στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων, τους υποψήφιους βουλευτές του.
Άρειος Πάγος
Το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου κάθε πολιτικός σχηματισμός που παίρνει μέρος στις εκλογές είναι υποχρεωμένος να καταθέσει στον Άρειο Πάγο τόσο το όνομά του όσο και το σήμα του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η 5η Μαΐου, καθώς το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα πρέπει να ανακηρύξει τους συνδυασμούς και όλα τα φώτα θα πέσουν στις αποφάσεις που θα πάρει για το κόμμα του Κασιδιάρη.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει νόμος που μπλοκάρει τη συμμετοχή του μορφώματος στις εκλογές, αρκετοί είναι οι συνταγματολόγοι που επισημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμη “παραθυράκια” και ότι όλα είναι πιθανά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο στο “Εθνικό Κόμμα- Έλληνες” και εκφράζονται φόβοι η οργή της κοινωνίας λόγω της τραγωδίας των Τεμπών να διαχυθεί προς το συγκεκριμένο κόμμα εάν τελικά πάρει μέρος στις εκλογές.
Οι διερευνητικές
Όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές δύο γύρων, καθώς λόγω της απλής αναλογικής κανένα κόμμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.
Εάν δεν τα καταφέρει η εντολή θα περάσει στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και εάν και αυτός αποτύχει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος και εάν πάλι διαπιστωθεί αδυναμία, η εντολή επιστρέφει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η κ. Σακελλαροπούλου σε αυτή την περίπτωση θα συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της, για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, κάτι όμως που είναι απίθανο να συμβεί.
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός
Η αδυναμία στο να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση οδηγεί στον ορισμό ενός υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ο οποίος θα επιλεγεί από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Στη συνέχεια θα ορκιστεί και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας, η οποία θα έχει ως στόχο να οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με βάση όσα ορίζει το Σύνταγμα στις 2 Ιουλίου.
Όσον αφορά στη Βουλή, θα είναι μόλις μιας ημέρας, καθώς μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, θα συνεδριάσει για να εκλέξει προεδρείο, ενώ την επόμενη ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της.
Η 3η Ιουλίου
Το βράδυ της Κυριακής 2 Ιουλίου θα φανεί εάν η χώρα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή εάν θα πρέπει να αρχίσουν και πάλι στις 3 Ιουλίου οι διερευνητικές εντολές προς τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η αυτοδυναμία εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι εάν είναι έξι απαιτείται ποσοστό 37%-38%, ενώ εάν είναι επτά ο πήχης μπορεί να φτάσει κοντά στο 40%.
Στην περίπτωση που υπάρξει και πάλι αδιέξοδο, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ίδια, αλλά σε αυτή την περίπτωση, το ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε τρίτες εκλογές είτε στα τέλη Ιουλίου είτε στις αρχές Αυγούστου.