Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Δεύτερο διάγγελμα Τσίπρα και κλειστές τράπεζες

Δημοσιεύθηκε

στις


Δραματικές είναι οι τελευταίες ημέρες και ώρες για την χώρα μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και Βουλής για δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου σχετικά με την έγκριση ή μη του κειμένου συμφωνίας που προτείνουν οι θεσμοί. Μετά την άρνηση του Eurogroup να δώσει ολιγοήμερη παράταση στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που λήγει στις 30 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάγωσε την χορήγηση έκτακτης βοήθειας στην Ελλάδα.

Κλειστές τράπεζες
Και όπως φαίνεται από αύριο θα εφαρμοστούν, με εισήγηση από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας στο Υπουργείο Οικονομικών, μέτρα περιορισμού στις τραπεζικές συναλλαγές με κλειστές τράπεζες για όλη την εβδομάδα και όρια στην ανάληψη από τα ATM, όπου παρατηρούνται ουρές από το βράδυ της Παρασκευής και αρκετά είχαν ήδη “στεγνώσει” μέχρι και το βράδυ της Κυριακής.

Διάγγελμα
Ακολούθησε νέο διάγγελμα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος κατήγγειλε την απόφαση του Eurogroup και γνωστοποίησε πως επανυπέβαλε το αίτημα στον πρόεδρο της ΕΕ,  τους 18 ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και τους επικεφαλής της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Ευρωκοινοβουλίου ζητώντας τους να αλλάξουν την απόφαση του Eurogroup  και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών.
Και ο κ. Τσίπρας συνέχισε ως εξής:
“Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή. Οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες. Το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων. Οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους.
Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει.  Έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας.
Και να θυμάστε : τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει.
Θα τα καταφέρουμε.
Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνειας σε ολόκληρη την Ευρώπη».


Διαβάστε επίσης:

H θέση της ΔΗΜΑΡ για το δημοψήφισμα

Το διπλό Όχι του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα

Ο Σαμαράς καλεί Τσίπρα να ακυρώσει το δημοψήφισμα

Φωφη Γεννηματά: Τα μέτωπα δημιουργούν πολώσεις

Πρόσκληση Θεοδωράκη στον Πρωθυπουργό για debate

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ