Connect with us

Πολιτική

Νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων με συμμετοχή δήμων και πολιτών

Published

on


Για το μείζον και επίκαιρο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μίλησε η εκλεγμένης Περιφερειάρχης Αττικής, κα Ρένα Δούρου, κατά τη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Παράταξη “Δύναμη Ζωής” στην κεντρική πλατεία του Γραμματικού, την Παρασκευή, 27 Ιουνίου.
Η κα Δούρου, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η περίπτωση του ΧΥΤΑ Γραμματικού είναι «ενδεικτική ενός χρεοκοπημένου μοντέλου, άνωθεν επιβολής «λύσεων» που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, τους πολίτες, το περιβάλλον, ενός μοντέλου που δεν λαμβάνει υπόψη του τις τοπικές κοινωνίες». Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη για μια ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, Όπως επιβάλλει ο νόμος 4042 του 2012 ο οποίος ενσωματώνει στο εθνικό Δίκαιο την κρίσιμης σημασίας Κοινοτική Οδηγία 2008/98 σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων. πως πρόσθεσε ο νόμος 4042/12 προβλέπει την αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην πυραμίδα πρόληψη – προετοιμασία για επανάχρηση – ανακύκλωση – τελική διάθεση καθώς και έναν νέο εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό.  
«Το γεγονός σημαίνει ότι οι μέχρι σήμερα σχεδιασμοί βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Γιατί δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Με συνέπεια να είναι ορατός και χειροπιαστός ο κίνδυνος της απώλειας ευρωπαϊκών πόρων αλλά και της επιβολής προστίμων» σημείωσε η νέα Περιφερειάρχης που έθεσε ως προτεραιότητες πρώτον την αξιολόγηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) από την Περιφέρεια και δεύτερον τη ριζική αναθεώρησή του.

Και καταλήγοντας η κα Δούρου μίλησε για τη φιλοσοφία της παράταξης αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων:
«Η «Δύναμη Ζωής» έχει δεσμευθεί για μια νέα φιλοσοφία, μια ριζικά νέα προσέγγιση του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, στη βάση της νομιμότητας, με τη συμμετοχή των δήμων, των τοπικών κοινωνιών, πρωτοβουλιών κατοίκων, όλων όσοι μπορούν να συμβάλλουν σε μία οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Η σημερινή μας συγκέντρωση εδώ στοχεύει να είναι ένας κρίκος σε αυτή τη διαδικασία, συνδιαμόρφωσης ενός νέου σχεδιασμού, χωρίς φαραωνικές εγκαταστάσεις, χωρίς αμαρτωλές ΣΔΙΤ, χωρίς εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, με ανακύκλωση, με επανάχρηση, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή και εθνική πλέον νομοθεσία, με τους πολίτες ενήμερους και συμμέτοχους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ