Connect with us

Πολιτική

Παρέμβαση για το πετρέλαιο θέρμανσης και την αιθαλομίχλη

Published

on


Μετά από αίτημα της Παράταξης “Αττική Συνεργασία Όχι στο Μνημόνιο” έγινε συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης, στη  συνεδρίαση του  Περιφερειακού  Συμβουλίου την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου , για το μείζον θέμα του τοξικού νέφους  της αιθαλομίχλης. Η παράταξη ζήτησε τη λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών της Περιφέρειας προς την Κυβέρνηση με στόχο την  προστασία της  Δημόσιας  Υγείας και την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων.
Στο δελτίο τύπου που υπογράφουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Βαρεμένος, Ερμίνα Κυπριανίδου, Δημήτρης Τσουκαλάς, Χρήστος Καπάταης και Έρη Κωντσαντάκου τονίζονται τα εξής: “Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Περιφερειάρχης κ.Ι Σγουρός και η Παράταξη του επιτέλους αναγκάστηκαν να αποδεχτούν την αναγκαιότητα γνωστοποίησης της απόφασης που πήρε πριν από δύο μήνες το Περιφερειακό Συμβούλιο για μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αφού όλο αυτό το διάστημα δεν έλαβε καμία σχετική πρωτοβουλία. Αποφασίστηκε να σταλεί ανοιχτή επιστολή που θα απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των Κομμάτων και να γίνει εκτενής συζήτηση ώστε να αποφασιστούν περαιτέρω ενέργειες για το θέμα αυτό  στην επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ. στις 16/01/2014.
Εμείς ως Περιφερειακή Παράταξη θα παρακολουθούμε την εξέλιξη και σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε και να πιέζουμε προς όφελος των πολιτών, ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να παίξει το ρόλο του ως Αυτοδιοικητικός θεσμός έκφρασης της  κοινωνίας  και  να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες προς την Κυβέρνηση απαιτώντας τη μείωση  του ειδικού φόρου κατανάλωσης  στο πετρέλαιο θέρμανσης και την προστασία της δημόσιας υγείας”.

Οι θέσεις των παρατάξεων
Η κα Ε. Κυπριανίδου από την παράταξη  «Αττική Συνεργασία-Όχι στο Μνημόνιο», η οποία εισηγήθηκε το θέμα, πρότεινε μια διαπαραταξιακή Επιτροπή του ΠΕΣΥ, η οποία θα προχωρήσει σε άμεσο διάβημα προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό, απαιτώντας την μείωση του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου, καθώς και τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με συνέντευξη Τύπου και κάλεσε τους πολίτες να υπερασπιστούν τη Δημόσια Υγεία.   
Ο κ. Κ. Διάκος από την «Αττική Οικολογική Απάντηση», επεσήμανε τον προβληματισμό του κατά πόσο η μείωση του Ε.Φ.Κ., θα επιφέρει λύση στο πρόβλημα, αφού για μία καθαρή και φτηνή ενεργειακή πολιτική, χρειάζεται ένα καινούριο μοντέλο που θα στηρίζεται στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και επανέφερε το σύνολο των προτάσεων που είχε καταθέσει στη προ δύο μηνών συζήτηση.  
Την πεποίθησή της ότι η μείωση του Ε.Φ.Κ. δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει τη λύση στο σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξέφρασε η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, κα Χ. Κισκήρα καθώς όπως τόνισε «αυτοί που χρησιμοποιούν τα μαγκάλια κινδυνεύοντας από αυτά, δεν θα σωθούν από τη μείωση του φόρου».
Στην ίδια άποψη κατέληξε και ο κ. Ευαγ. Βακάλης από την «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», ο οποίος αντιτάχθηκε και στην ιδέα σύστασης ακόμη μίας Επιτροπής εντός της Περιφέρειας που θα διαχειριστεί αυτό το ζήτημα. Ο ίδιος πρότεινε η παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής, να αφορά την εισήγησή της για δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Ο κ. Γ. Καμμένος από την «Αττική Νέα Προοπτική», πρότεινε την επιδότηση κάποιων κιλοβατόρων  στο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου για να κάνουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης.
Ο κ. Γ. Μανώλης, τόνισε πως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα η Περιφέρεια Αττικής δεν θα πρέπει να απευθυνθεί στους Υπουργούς , αλλά στην κοινωνία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, κ. Αθ. Σπονδυλίδης, αφού εξήγησε ποιες είναι ακριβώς οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι στιγμής, πρότεινε να γίνει μία συζήτηση παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, στην οποία πρέπει να τεθεί το ζήτημα της ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και οι προδιαγραφές των νέων τεχνολογιών, ενώ επεσήμανε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε το όργανο που παίρνει τις αποφάσεις».
Ο κ. Δ. Τσουκαλάς, από την «Αττική Συνεργασία-Όχι στο Μνημόνιο», ανέφερε: «Να μη μπούμε σε συνθήκες γραφειοκρατίας. Να γίνουμε ο μοχλός πίεσης, γιατί τα προβλήματα δεν τα λύνουμε εμείς. Οι τρεις μήνες που απομένουν μπορεί να αποβούν θανατηφόροι».
Στο τέλος της εποικοδομητικής αυτής διαβούλευσης τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός: «Η συζήτηση αυτή έχει πολύ ενδιαφέρον, αν και όλα αυτά είναι γνωστά. Άλλωστε υπάρχει και αρκετά πρόσφατο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο και πρέπει να επαναφέρουμε, προσθέτοντας τα γόνιμα συμπεράσματα από τη σημερινή συζήτηση. Ο καθένας μπορεί από τη θέση του να αφουγκραστεί την κοινωνία. Από εκεί και πέρα πρέπει να καταστεί σαφής η θέση της Περιφέρειας Αττικής τόσο στους πολίτες που πλήττονται από την κρίση, όσο και στην Κυβέρνηση που είναι αρμόδια στο να δώσει λύσεις. Σήμερα συζητούμε αυτήν την πρόταση- όχι για το θεαθήναι, αλλά για να βοηθήσουμε στο να βρεθούν λύσεις. Και θα βρεθούν, θα συγκεντρωθούν οι απόψεις και οι προτάσεις όλων και θα τις καταθέσουμε στον Υπουργό Περιβάλλοντος, καλώντας τον σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ θα αποστείλουμε επίσης επιστολή στον Πρωθυπουργό και όλους τους αρμόδιους Υπουργούς. Θα δράσουμε ενωμένα και δυναμικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που μας αφορά όλους».

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ