Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Οι «προβολείς» στον καταυλισμό σεισμοπλήκτων της Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις


Να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή απογραφής και ελέγχου του καταυλισμού σεισμοπλήκτων, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης της Μεταμόρφωσης.
Στην επιτροπή θα συμμετέχει εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ο κ. Γιώργος Χρονόπουλος και από την αντιπολίτευση ο κ. Δημήτρης Περιβολαράκης, ενώ θα συμμετέχουν και υπηρεσιακοί παράγοντες (Κοινωνικοί λειτουργοί, υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας κ.α.) .

Το ιστορικό του καταυλισμού
Με μία σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης ξεκίνησε την εισήγησή του ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, ο οποίος ανέφερε: «Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 δημιουργήθηκε καταυλισμός σεισμοπλήκτων στο γήπεδο του ΟΣΚ, ο οποίος παραμένει ως σήμερα. Στην πορεία των χρόνων στο χώρο βρέθηκαν και άλλες ομάδες αναξιοπαθούντων. Για κάποιο διάστημα, μάλιστα, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρούσε ότι μπορούσε οποιοσδήποτε από άλλον καταυλισμό μπορούσε να έρχεται στη Μεταμόρφωση. Όταν ανέλαβα το 2011 γύρισα πίσω φορτηγά που έφερναν ανθρώπους και είπα ότι αυτό σταματάει να γίνεται. Όντως σταμάτησε και υπήρξε μία προσπάθεια συρρίκνωσής του καταυλισμού στο αναγκαίο.  
Από τα 80 λυόμενα που υπήρχαν έχουν φύγει περίπου τα μισά.
Η εικόνα δεν είναι τόσο σαφής, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που είναι δικαιούχοι και ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί, υπάρχουν όμως και άνθρωποι που κατά καιρούς ήρθαν με διάφορους τρόπους.
Είναι αναγκαίο να γίνει μία λεπτομερής απογραφή και έλεγχος για να έχουμε πλήρη εικόνα.»   

Δήμαρχος: «Θέλουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης τους»
Μετά, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο σκοπό της σύστασης αυτής της επιτροπής υπογραμμίζοντας: «Όσο και αν θα ήταν προτιμότερο να μην μένει κανείς στον καταυλισμό, και για τους ένοικους και για την πόλη, γιατί πράγματι δεν είναι ότι καλύτερο για την πόλη ένας καταυλισμός, παρά ταύτα ούτε ανθρώπους στον καιάδα πετάμε, ούτε υπάρχει σκοπός να διώξουμε ανθρώπους. Ίσα ίσα όπου υπάρχουν δικαιούχοι και αναξιοπαθούντες θέλουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης τους. Και αν μπορέσουμε να πάνε κάπου καλύτερα.   
Υπάρχουν, ενδεχομένως και άνθρωποι που έχουν κάνει κατάληψη και από αστυνομική πηγή μου ειπώθηκε ότι στον καταυλισμό υπάρχουν περιπτώσεις «αστυνομικού ενδιαφέροντος», για να μην πω τίποτα περισσότερο.

Η «ένσταση» της κατοίκου
Την ένστασή της για την καθυστέρηση που υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα κατέθεσε στη συνεδρίαση και κάτοικος που διαμένει στην περιοχή, η οποία ανέφερε: «Ζω δίπλα στον καταυλισμό και δεν δέχομαι, μετά από τόσα χρόνια, να βγαίνει κάποιος και να λέει ότι πρέπει να συγκροτηθεί τώρα μία επιτροπή.
Υπάρχει ο κ. Κολοβός, ο οποίος γνωρίζει τα προβλήματα γιατί του τα έχουμε πει κατά καιρούς.
Μου είχατε αναφέρει ότι μετά τις εκλογές αυτοί που έχουν πραγματικά πρόβλημα θα μεταφερθούν σε κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι υπόλοιποι θα φύγουν. Αυτό πρέπει να γίνει.»  
Ο δήμαρχος απάντησε άμεσα στην κάτοικο ότι «Δεν απέκλεισα αυτήν την εξέλιξη που προτείνετε. Ο στόχος είναι να βελτιώσουμε τα πράγματα. Αν μπορέσουμε να εκλείψει ο καταυλισμός, με την αποκατάσταση των ανθρώπων θα το κάνουμε.»
Αυτήν την θέση του δημάρχου σχολίασαν – σε καλό κλίμα – από την αντιπολίτευση η κα Νικολοπούλου και ο κ. Σαραούδας, λέγοντας χαρακτηριστικά η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας «δήμαρχε τα πιστεύεις αυτά. Ο κ. Καρπέτας απάντησε ως εξής: «Δε συνηθίζω να λέω παραπανίσια από εκείνα που σκέφτομαι ότι είναι εφικτά. Εκφράζομαι προσεκτικά και έχω βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου να μη μου πει κανένας ότι είπα ψέματα.»

Δ. Περιβολαράκης: «Το αίτημα των κατοίκων είναι δικαιότατο»
«Το πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο. Σίγουρα η εικόνα του οικοπέδου εκεί πρέπει να αλλάξει, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να μιλάμε για «σκούπα». Θα πρέπει να γίνει γρήγορα η καταγραφή των ενοίκων και οι κοινωνικοί λειτουργοί να δουν το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά και να αποκατασταθούν με όρους ανθρωπισμού.
Το αίτημα των κατοίκων είναι δικαιότατο. Γιατί να μην νοικιάσει ο δήμος χώρους για να αποκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι; Τόσα κτίρια νοικιάζει ο δήμος», είπε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή και Αλληλεγγύη στη Μεταμόρφωση», κ. Δημήτρης Περιβολαράκης.  

Β. Καραβάκος: «Να λυθεί άμεσα»
Ο επόμενος που πήρε τον λόγο ήταν ο αρχηγός της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών», κ. Βασίλης Καραβάκος, τονίζοντας: «Το βασικό πρόβλημα είναι η δημιουργία γκέτο, όπου δημιουργούνται γκέτο αναπτύσσονται και τα προβλήματα. Είναι σε σωστή κατεύθυνση η δημιουργία της επιτροπής για να έχει εικόνα ο δήμος στο ποιοι κατοικούν εκεί και ποια είναι η κατάστασή τους.
Γλιτώνοντας χρήματα από άλλα ενοίκια, μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους.
Αφού λοιπόν, μετά από τέσσερα χρόνια ο δήμος αποφάσισε να ασχοληθεί, τότε να ασχοληθεί για να λυθεί άμεσα.»

Μ. Πετάσης: «Δεν θα λυθεί το πρόβλημα συστήνοντας επιτροπές»
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Μανώλης Πετάσης, στην παρέμβασή του υποστήριξε: «Ο σεισμός δεν μπορεί να αποφευχθεί, τα αποτελέσματά του όμως μπορούν. Είμαστε μία περιοχή που θρηνήσαμε θύματα και παρόλα αυτά συνεχίζεται η ίδια πολιτική και δεν δίνεται φράγκο για αντισεισμική θωράκιση.
Στο συγκεκριμένα, έχουν περάσει 15 χρόνια και κάποιοι από αυτούς του ανθρώπους είναι όντως σεισμόπληκτοι και μένουν στα λυόμενα. Βέβαια, σε ένα σάπιο σύστημα ανθούν και τα παράσιτα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ