Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Ομιλία στο Βελλίδειο: Στίγμα Μητσοτάκη για άμυνα, οικονομία από τη Θεσσαλονίκη

Published

on

Οικονομία και ελληνοτουρκικά θα βρεθούν στο επίκεντρο της  ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια τελείως διαφορετική «ΔΕΘ» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η φετινή έκθεση άλλωστε έχει αναβληθεί λόγω της πανδημίας  και η παρέμβαση του πρωθυπουργού θα γίνει με ελάχιστο κόσμο σε ένα ΔΕΘ forum στο Βελλίδειο, όπως και στην αυριανή συνέντευξη Τύπου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αποψινή του ομιλία θα παραβρεθούν μόνον οι υπουργοί που σχετίζονται άμεσα με την οικονομία και την ανάπτυξη, ενώ ελάχιστη θα είναι η παρουσία παραγωγικών φορέων.
Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, λόγω της τριπλής κρίσης, του κορονοϊού, της οικονομίας και της ελληνοτουρκικής έντασης, ο πρωθυπουργούς επιδιώκει να στείλει καθαρά μηνύματα για το πώς θα πορευτεί η χώρα.
Συνεργάτες του, τονίζουν ότι προτεραιότητά του είναι να βγει η κοινωνία όρθια και με ασφάλεια από την τριπλή αυτή κρίση και υπογραμμίζουν ότι  αυτό θα γίνει με σχέδιο και προγραμματισμό.
Επισημαίνουν επίσης ότι θα σταλεί σαφές μήνυμα στον Τ. Ερντογάν με το οποίο θα ξεκαθαρίζονται οι όροι για να αρχίσει διάλογος ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι προκλήσεις της γειτονικής χώρας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, με την Αθήνα να έχει αποδυθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο για να οδηγήσει σε απομόνωση την Τουρκία.

Το… καλάθι
Ας δούμε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το «καλάθι» του πρωθυπουργού για την οικονομία, το οποίο δεν θα έχει σχέση με εξαγγελίες και παροχές όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη, είναι η στήριξη τόσο του κόσμου της εργασίας και των μικρομεσαίων που έχουν πληγεί  περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αναφερθεί σε «δίχτυ προστασίας» για την κοινωνία, μέχρι να τελειώσει η κρίση, καθώς  η εκτίμηση είναι ότι από τις αρχές του 2021 η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Κατά συνέπεια η ομιλία του θα επικεντρωθεί:

  • στις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και
  • σε μέτρα ανακούφισης όσων πλήττονται από την κρίση.

Συνεργάτες του τονίζουν ότι αυτό που προέχει είναι το «τώρα» και εξηγούν ότι θα επικεντρωθεί στο παρόν, καθώς οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν άμεσες λύσεις  για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι στην ομιλία του δεν θα δώσει έμφαση στο αναπτυξιακό «πακέτο» των 72 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. καθώς αφορά σε προοπτική 2 ή 3 χρόνων και όχι στο «τώρα».

Σε κάθε περίπτωση μεταξύ των εξαγγελιών που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να είναι:

  • Πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ αναδρομικών προς τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
  • Τρίτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και το σενάριο ενός τέταρτου.
  • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Ενίσχυση των εποχικά εργαζόμενων με ένα επίδομα το οποίο ίσως να φτάνει και τα 700 ευρώ τον μήνα.

Άμυνα, εξοπλισμοί
Η εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, λόγω των τεταμένων σχέσεων με την Άγκυρα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στους αμυντικούς εξοπλισμούς.
Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Εμ. Μακρόν στην Κορσική ναι μεν είναι σημαντική από άποψη διπλωματίας, αλλά από την άλλη είναι φανερό ότι η χώρα πρέπει να ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη.
Ο πρωθυπουργός  αναμένεται να δώσει έμφαση στα εξοπλιστικά προγράμματα με έμφαση στο οπλικά συστήματα και την ενίσχυση τόσο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της αμυντικής μας βιομηχανίας.
Το πλαίσιο που θα ανακοινώσει για την αμυντική βιομηχανία έχει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς εκτός από την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας, μπορεί να συμβάλλει και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Κανένας εφησυχασμός
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας και θα υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι οι Ε.Δ. βρίσκονται σε ετοιμότητα και δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός.
Η Αθήνα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις της  Άγκυρας που μέσω navtex θέλει να δεσμεύσει περιοχή που θα περιλαμβάνει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ 6 και 12 ν. μ. από το Καστελλόριζο.
Η στρατηγική της έντασης από την Τουρκία δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην έκδοση αδειών για έρευνες στις περιοχές του αναφέρονται στο λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει τις τουρκικές δυνάμεις ακόμη και έξι μίλια ανατολικά της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και της Κρήτης.
Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται με την περιοχή οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, κάτι που θα οδηγήσει και στην εμπλοκή του Καΐρου.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα στρέφει το βλέμμα της στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένη για τις 25 και 26 Σεπτεμβρίου, με την ελπίδα ότι έως τότε θα έχει εκτονωθεί η κρίση.
Σε διαφορετική περίπτωση, Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν την εφαρμογή των σκληρών μέτρων σε βάρος της Άγκυρας άπου έχει προαναγγείλει η Ε.Ε. με ό,τι αυτό σημαίνει για την τουρκική οικονομία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ