Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Δήμο Ιωαννιτών και τους φορείς της περιοχής

Δημοσιεύθηκε

στις

«Είμαστε εδώ με τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, είμαστε εδώ ως λαός, ως έθνος, το οποίο ούτε κατακτά ούτε εξαπλώνεται, αλλά διασπείρεται. Αυτή τη διασπορά επάξια την εκπροσωπούν οι παρούσες και οι παρόντες βουλευτές, τους οποίους καλωσορίζουμε εδώ, στην πόλη μας, στον Δήμο μας, στη σκέψη μας και με την ελπίδα μας ότι η συνεργασία που εγκαινιάζουμε θα είναι ωφέλιμη».

Με τα λόγια αυτά, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, καλωσόρισε στο Δημαρχείο της πόλης των Ιωαννίνων τους ομογενείς βουλευτές-μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και φορέων της Ηπείρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι οι ομογενείς που έχουν εκλεγεί στα νομοθετικά και πολιτειακά σώματα δεκάδων χωρών του εξωτερικού, περί τους 100 στον αριθμό, είναι «ένας πολλαπλασιαστής ηθικής αλλά και πρακτικής ισχύος», αφού αποτελούν πρεσβευτές και υποστηρικτές των εθνικών μας δικαίων, αλλά και γέφυρες φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της πατρίδας μας και των λαών που εκπροσωπούν.

Όπως επισήμανε ο κ. Τασούλας, επειδή φέτος γίνονται περί τις 60 εκλογές στο μισό πλανήτη, όπου αναμένεται να ψηφίσουν πάνω από 3 δισεκατομμύρια πληθυσμός, αυτός ο αριθμός των Ελλήνων στην καταγωγή, οι οποίοι θα είναι βουλευτές, αναμένεται να αυξηθεί.

Στόχος η προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού

Στόχοι της ΠαΔΕΕ είναι η προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας και η συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο, τον ελληνισμό. Αναμειγνύονται θετικά στην εκστρατεία για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, των ελληνικών επενδύσεων και της τουριστικής ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής αναφέρθηκε επίσης στην «περιπέτεια και δοκιμασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία» επ’ ευκαιρία και της συμμετοχής του ομογενή βουλευτή Αλβανίας, κ. Βαγγέλη Ντούλες, στο Δ.Σ. της ΠαΔΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η «κατάφωρη παραβίαση της έννοιας του κράτους δικαίου στη γειτονική χώρα» εμποδίζει την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και συμπλήρωσε ότι η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης από Έλληνα βουλευτή, τον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο, θα ενδυναμώσει περαιτέρω τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που παραβιάζονται στη γείτονα «όχι μεροληπτικά, αλλά απολύτως αντικειμενικά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ