Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο Χ-τύπο: “Βάζω καθαρό στόχο τον υπερδιπλασιασμό, τουλάχιστον, των ποσοστών μας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και υποψηφίου Προέδρου του κόμματος, κ. Ανδρέα Λοβέρδου

Πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο έμπειρος πολιτικός δηλώνει σίγουρος ότι μπορεί το ΚΙΝΑΛ να επανέλθει στον χώρο που το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε και να αναδειχθεί ως ο κεντροαριστερός πόλος του συστήματος.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση περιγράφει μία σειρά από λάθη της και δηλώνει ότι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς τις εξαγγελίες περί σύντομης επιστροφής στην κανονικότητα.

Ενώ για την δημοσκοπική της υπεροχή σημειώνει ότι οφείλει πολλά στη σύγκρισή της με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Ανδρέα Λοβέρδου:

Αρχικά, με αφορμή και την εμπειρία σας στο υπουργείο Υγείας, θα θέλαμε το σχόλιό σας για τη διαχείριση της πανδημίας, από την κυβέρνηση. Και τι θα έπρεπε να γίνει στο επόμενο διάστημα;

Για το υγειονομικό κομμάτι έχω ξεκάθαρη εικόνα για το πώς μπήκε η χώρα στη μάχη κατά της πανδημίας. Κι αυτό γιατί η ΝΔ παρέλαβε το ΕΣΥ όπως ακριβώς εμείς το διασώσαμε στα κρίσιμα χρόνια, διαφυλάσσοντας τις κρίσιμες δομές του. Οι κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρά τα παχιά τους λόγια, δεν προσέφεραν τίποτε στις υποδομές του συστήματος. Υπό αυτή τη έννοια πιστώνονται στην κυβέρνηση ορισμένα θετικά στοιχεία, όπως η αύξηση των κλινών ΜΕΘ και η οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος. Δεν πρέπει να τα παραβλέπουμε, δεν ωφελεί και δεν πείθει η μηδενιστική αντιπολίτευση. Από εκεί και πέρα, όμως, η κυβέρνηση καταγράφει αποτυχίες που τις έχουμε επισημάνει και τις έχουμε αναδείξει. Το σημαντικότερο είναι ότι βιάζεται διαρκώς και σκοντάφτει. Διακήρυξε επανειλημμένως νίκες πριν αυτές συμβούν και τελικά διαψεύστηκε. Προεξόφλησε την επιτυχία των εμβολιασμών από τον Δεκέμβριο, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν τις αδυναμίες στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής των εμβολίων. Απέτυχε να οργανώσει έναν πειστικό λόγο τήρησης των μέτρων, υποσχόμενη διαρκώς ότι αυτά επιβάλλονται απλώς για να αρθούν σύντομα. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει αδημονία απαλλαγής από την πανδημία και να κουράσει. Και τώρα είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς τις εξαγγελίες περί σύντομης επιστροφής στην κανονικότητα. Χρειάζεται ακόμη προσοχή και επιφυλακή, οι δυνάμεις της βιολογίας δεν καταλαβαίνουν από επικοινωνιακές τακτικές, πολιτικές στοχεύσεις και κοινωνική κόπωση.

 

Γενικότερα πώς βλέπετε τη σημερινή κυβέρνηση;

Οφείλει πολλά στη σύγκρισή της με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο βαθμός ανικανότητας και επικινδυνότητας της λαϊκιστικής διακυβέρνησης που προηγήθηκε είναι αυτό που την οδήγησε στην εξουσία και ταυτόχρονα διατηρεί την πολιτική της υπεροχή. Αυτό όμως δεν φτάνει από μόνο του για να χαρακτηριστεί ως καλή κυβέρνηση. Οι αδυναμίες της φαίνονται ολοένα και περισσότερο, ο κόσμος όμως δεν έχει ακόμη πού να στραφεί ώστε να αποτυπωθεί αυτό με όρους ανατροπής ισχύος στην ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων. Κι εδώ ακριβώς πέφτει το βάρος σε εμάς, στο Κίνημα Αλλαγής, στο ΠΑΣΟΚ. Από τη μια για να αρθρώσουμε έναν αντιπολιτευτικό λόγο χωρίς αφορισμούς και λαρυγγισμούς, που θα κρίνει και δεν θα ισοπεδώνει με κακότεχνα συνθήματα. Γιατί η υπεύθυνη αντιπολίτευση ασκείται, δεν διακηρύσσεται ως αυτοαξιολόγηση. Και από την άλλη για να αναπτύξουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να αποτελέσουμε βασική επιλογή για τους πολίτες και όχι συμπλήρωμα του πολιτικού σκηνικού. Δεν είμαστε ένα πολιτικό think tank που εισφέρει ιδέες και αναλύσεις σε ωραία διαγράμματα και πίνακες. Είμαστε το κόμμα που αναμόρφωσε τη μεταπολιτευτική Ελλάδα και έδωσε από την πρώτη γραμμή τη μάχη για τη διάσωσή της στα χρόνια της χρεοκοπίας μετά την καταστροφική πενταετία του Καραμανλή. Στα μάτια των πολιτών, λοιπόν, πρέπει να ξαναγίνουμε επιλογή διαμόρφωσης της πορείας της χώρας. Αυτό ακριβώς είναι και το διακύβευμα των επερχόμενων εσωκομματικών εκλογών, για αυτό θα κριθούμε από τη βάση μας.

 

Σε ό,τι αφορά στα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ, πρόσφατα επισημοποιήσατε την υποψηφιότητα σας για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ποιες είναι οι βασικές σας θέσεις και τι θα αλλάξετε αν εκλεγείτε;

Βάζω καθαρό στόχο το μεγάλωμα της παράταξης, τον υπερδιπλασιασμό τουλάχιστον των ποσοστών μας. Δεν συμβιβάζομαι με τη διαχείριση της υφιστάμενης δυναμικής που μας καθηλώνει στην πολιτική μιζέρια ενός συμπληρώματος του πολιτικού σκηνικού. Έχω πει με θάρρος ότι ένα κόμμα, όσο χρήσιμες και αν είναι οι προτάσεις του, αν έχει περιορισμένη πειστικότητα, αν δεν μετατρέπεται σε μεγάλο κόμμα, αλλά ούτε επιθυμεί να συγκυβερνά, τότε εξ αντικειμένου μετατρέπεται όχι σε ένα άχρηστο, αλλά πάντως αχρείαστο κόμμα. Επομένως το κρίσιμο είναι να δώσουμε την προοπτική σε όσους μας στηρίζουν με την ψήφο τους. Την προοπτική ότι είμαστε σε θέση να μετατρέψουμε τις επιλογές τους σε κυβερνητικές πολιτικές. Πριν από λίγες ημέρες εξέφρασα τις βασικές μου θέσεις για το ιδεολογικό και πολιτικό πρόταγμα του ΠΑΣΟΚ. Τόνισα τις ιστορικές πολιτικές μας καταβολές από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Γεώργιο Παπανδρέου και έθεσα τη δημοκρατική προσήλωση ως προϋπόθεση για τη σοσιαλδημοκρατική μας ταυτότητα. Μίλησα κατά του δικαιωματισμού: η ιδιότητα του πολίτη είναι νόμισμα με δύο όψεις. Στη μια αναγράφονται τα δικαιώματα, στην άλλη οι υποχρεώσεις. Αν κυκλοφορεί με μία όψη, το νόμισμα αυτό είναι παραχαραγμένο, κίβδηλο και άρα επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Έδωσα προτεραιότητα στη αντιπολίτευση της μετριοπάθειας και του μεταρρυθμιστικού λόγου, μακριά από τον λαϊκισμό και τον ανορθολογισμό. Ανέδειξα τη διαχειριστική επάρκεια και την αποτελεσματικότητα ως κριτήρια για την άσκηση της διακυβέρνησης. Όσοι, λοιπόν, συμμερίζονται αυτές τις θέσεις να είναι σίγουροι ότι θα τις υπηρετήσω με συνέπεια και ότι θα σπάσω το ελλειμματικό δίπολο Μητσοτάκη – Τσίπρα αναδεικνύοντας το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ως πολιτικό πρωταγωνιστή.

 

Μπορεί το ΚΙΝΑΛ να επανέλθει στον χώρο που το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε και να αναδειχθεί ως ο κεντροαριστερός πόλος του συστήματος; Και πώς;

Απολύτως. Το ΚΙΝΑΛ είναι το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που από την ίδρυσή του εκφράζει το Κέντρο και τη σοσιαλδημοκρατία στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Για αυτό και δίνω προτεραιότητα στο όνομα ΠΑΣΟΚ, αποκαθιστώ δηλαδή την πολιτική μας ταυτότητα. Πάντα μαζί με εκείνους οι οποίοι από άλλες πολιτικές διαδρομές βρίσκονται μαζί μας ως συνεπείς μεταρρυθμιστές και σοσιαλδημοκράτες. Θα κάνουμε πέρα τους κίβδηλους σφετεριστές της κεντροαριστεράς. Προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να εκφράσουν τον χώρο μας, ακριβώς γιατί είναι κάπηλοι. Δεν θα επιτρέψουμε στον υπαρξιακό μας αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ να καπηλευτεί την κεντροαριστερά, αναδεικνύοντας ότι δεν έχει καμία πολιτική σχέση με αυτήν. Αρνητής και υπονομευτής του υπήρξε πάντοτε. Όπως ακριβώς θα εκτοπίσουμε από το Κέντρο και τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αντιλαμβάνεται το κενό και προσπαθεί να το οικειοποιηθεί, όσο εμείς περιχαρακωνόμαστε και αυτοπεριοριζόμαστε πολιτικά.

 

Υποσχεθήκατε στους ψηφοφόρους του κόμματος ότι θα καταφέρετε να πάτε το ΚΙΝΑΛ στο 18% στις επόμενες εκλογές. Πως θα το καταφέρετε αυτό;

Η αύξηση των δυνάμεών μας είναι η προϋπόθεση της ύπαρξής μας. Τα καθηλωμένα αυτή τη στιγμή ποσοστά μας δεν προοιωνίζουν τίποτε καλό για την παράταξή μας. Πρώτα από όλα, ενεργοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της παράταξης και του πολιτικού χώρου που εκφράζουμε. Επειδή είμαστε οι πολιτικοί εκπρόσωποι του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας έχουμε το προνόμιο να μη δανειζόμαστε εμείς πολιτικές θέσεις από άλλους, αλλά οι υπόλοιποι να δανείζονται από εμάς. Είμαστε το παράδειγμα και όχι οι μιμητές. Αυτή τη βεβαιότητα την αντλώ και από την προσωπική πολιτική μου διαδρομή. Έχω περάσει από τα πιο κρίσιμα υπουργεία στις πιο κρίσιμες περιόδους και σε όλα άφησα έργο που μέχρι σήμερα είναι ορατό και λειτουργικό, συμβάλλοντας στην κυβερνητική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει τη χώρα. Πολιτικές όπως η θέσπιση του Συνηγόρου του Πολίτη και του Καποδίστρια στη Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Κοινωνικό Σχολείο στην εκπαίδευση, η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η εξάλειψη της λίστας της ντροπής του ΟΚΑΝΑ στην Υγεία φέρουν την υπογραφή μου. Την ίδια στιγμή αφουγκράζομαι την επιθυμία και την ανάγκη των κεντρώων πολιτών να αποκτήσουν ξανά φωνή πρωταγωνιστή στα πολιτικά πράγματα και τη συμμερίζομαι, τη νιώθω ως δική μου ανάγκη. Υπάρχει λοιπόν η εμπειρία, το σχέδιο και η ξεκάθαρη απόφαση ότι ανήκουμε σε εκείνους που τολμούν να αναλάβουν την ευθύνη. Με αυτά τα όπλα θα ανασυγκροτήσουμε την παράταξη, θα ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη.

 

Ισχύει ότι ετοιμάζετε προσκλητήριο προς όλους εκείνους που έχουν γράψει ιστορία μέσα από την παρουσία τους στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά το προσκλητήριο αυτό δεν θα αφορά στελέχη που έφυγαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ;

Όσοι έφυγαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ για να βρουν αλλού πολιτικούς ρόλους και θέσεις έχουν κάνει τις επιλογές τους. Και τις έκαναν στις πιο κρίσιμες στιγμές για την παράταξη και τη χώρα. Το δικό μου προσκλητήριο θα αφορά όλους εκείνους οι οποίοι απομακρύνθηκαν ή παραμερίστηκαν χωρίς να ενδώσουν στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Σε στελέχη και κορυφαίους που ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες συνέχισαν να εκφέρουν ψύχραιμο και υπεύθυνο μεταρρυθμιστικό μήνυμα. Συνέχισαν να προσφέρουν ευρύτερα στον πολιτικό μας χώρο με το περιεχόμενο των λόγων και των πράξεων τους, ακριβώς όπως έκαναν ως κορυφαία στελέχη της. Όταν δηλαδή κουβάλησαν μαζί μας στις πλάτες τους το βάρος της ευθύνης με τόλμη και αίσθηση καθήκοντος προς την πατρίδα και την κοινωνία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως ΠΑΣΟΚ να πορευόμαστε χωρίς όλους εκείνους και εκείνες με τους οποίους μαζί δώσαμε τις μάχες για τον εκσυγχρονισμό αλλά και για τη σωτηρία της χώρας. Δεν χωράνε εδώ προσωπικές στρατηγικές και μικροπρεπείς υπολογισμοί που τους απομάκρυναν και μας αποδυνάμωσαν. Η στιγμή απαιτεί συστράτευση για δώσουμε ξανά δυναμική εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ