Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

Ο Γιάννης Βούρος στο Χ-τύπο : “…Tαυτιζόμαστε ιδεολογικά με τον Ανδρέα Λοβέρδο”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Γιάννης Βούρος, πρώην δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, επικεφαλής της παράταξης “Πολιτών Πολιτεία” και ηθοποιός στο επάγγελμα, δίνει μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον Χτύπο, σκιαγραφόντας τις δράσεις της παράταξής του ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά κι εκείνες στις οποίες προέβησαν όσο είχαν το “τιμόνι” του Δήμου. Στη συνέχεια, αναφέρει πως η αξιολόγηση της τωρινής διοίκησης, εκείνης του Γ. Τομπούλογλου, θα μπορεί να γίνει επιτυχώς μετά από ένα εύλογο διάστημα 10-12 μηνών, ενώ τονίζει, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα συμμετοχής των πολιτών στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς ο κ. Βούρος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα “Δημοκράτες” του Γ. Λοβέρδου, για το οποίο και μας λέει λίγα λόγια.

Θα ξεκινήσουμε με ένα αυτοδιοικητικό ερώτημα. Συμπληρώνονται 5 μήνες θητείας για τη νέα δημοτική αρχή του κ. Τομπούλογλου. Πως κρίνετε την έως σήμερα πορεία της διοίκησης;

Από τις 17 Οκτωβρίου του 2023, δύο ημέρες δηλαδή μετά τον Β’ γύρο των δημοτικών εκλογών, αναφέραμε πως ως αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, δεν θα κινηθούμε με εμπάθεια, με στείρα άρνηση και «κραυγές». Δεν θα είμαστε με λίγα λόγια η αντιπολίτευση του «όχι σε όλα». Και αυτό κάνουμε. Επειδή παρακολουθείτε με συνέπεια τα δρώμενα στην πόλη μας θα έχετε και εσείς διαπιστώσει πως οι έως σήμερα ανακοινώσεις μας αφορούν κατά βάση την υπεράσπιση του έργου μας. Δεν αφήνουμε και δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω… όσον αφορά τις προσπάθειες «γνωστών κύκλων» εντός και εκτός διοίκησης που προσπαθούν με κάθε τρόπο να «αμαυρώσουν» τη θητεία μας. Από το 2019 έως το 2023 ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε σημαντικά έργα στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Χαλκηδόνα, παρά τα 2 χρόνια της πανδημίας, των εγκλεισμών και των περιορισμών.

Ενδεικτικά θα αναφέρω την ανάπλαση στους χώρους γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ, τους αναβαθμούς, ένα έργο όχι μόνο αισθητικά όμορφο αλλά και έργο που προστατεύει το αγαπημένο μας άλσος, την αλλαγή 4685 παλαιών και ενεργοβόρων φωτιστικών σωμάτων με σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπου led, την ενεργειακή αναβάθμιση 4 σχολικών μονάδων της πόλης μας, την πλήρη ανακατασκευή του δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου «Γ. Παυλάκης» στη Νέα Χαλκηδόνα, την εξασφάλιση 20 εκατ. ευρώ περίπου από διάφορα προγράμματα για νέα έργα και δράσεις – η ορθή αξιοποίηση των οποίων θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα και την ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Χωρίς να ξεχνάμε φυσικά ότι διοικήσαμε και κρατήσαμε «όρθια» την υπηρεσία Καθαριότητας – Ανακύκλωσης & Ηλεκτροφωτισμού, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, έχοντας τους χαμηλότερους συντελεστές δημοτικών τελών για τις οικίες, σε όλη την Αττική.

Σχετικά τώρα με την αξιολόγηση της νέας διοίκησης, ας είμαστε ειλικρινείς και σοβαροί. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια αρνητικά πρώτα δείγματα, παρ’ ότι ακούμε και μαθαίνουμε πολλά τόσο από τους διαδρόμους του Δημαρχείου, όσο και από τις γειτονιές του Δήμου μας, η επί της ουσίας αξιολόγηση και αντιπολίτευση θα ξεκινήσει μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα 10 – 12 μηνών. Έως τότε, κάθε δήμαρχος, κάθε διοίκηση «δικαιούται» μία περίοδο χάριτος. Αρκεί φυσικά να μην προκαλεί το κοινό αίσθημα με ακραίες συμπεριφορές, ψέματα και λασπολογίες.

Η παράταξή σας επομένως θα παραμείνει ενεργή;

Η δημοτική μας παράταξη είναι και θα παραμείνει ενεργή. Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο έχουμε δεσμευθεί πως θα υπηρετήσουμε τον θεσμικό μας ρόλο ως «αξιωματική αντιπολίτευση» του Δήμου, με πλήρη συνέπεια. Το οφείλουμε αυτό στις συμπολίτισσές μας και στους συμπολίτες μας που μας ανέδειξαν πρώτους στην Α’ Κυριακή των αυτόδιοικητικών εκλογών, αλλά και στο 49,6% των συνδημοτών μας που μας στήριξαν στη διαδικασία της Β’ Κυριακής.

Και τώρα ευρωεκλογές. Πως προέκυψε αυτό το νέο βήμα και η υποψηφιότητά σας με το κόμμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του Ανδρέα Λοβέρδου;

Με τον Ανδρέα Λοβέρδο γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια, και πάντα εκτιμούσα την πορεία του στην πολιτική. Από τον Ιανουάριο και μετά, όταν ολοκληρώθηκε η θητεία μου ως Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, συζητήσαμε ουκ ολίγες φορές, έχοντας κοινούς προβληματισμούς αλλά και πολλές κοινές ιδέες. Η πρόταση να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο έγινε περίπου στα μέσα Μαρτίου, και στις αρχές Απριλίου αποφάσισα να την αποδεχθώ. Με λίγα λόγια, πέραν της γνωριμίας μας, ταυτιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό και ιδεολογικά, υπηρετώντας με συνέπεια (θέλω να πιστεύω) τον χώρο του κέντρου, πορευόμενοι με μετριοπάθεια και κοινή λογική.

Γιατί κάποιος/α να έρθει στις 9 Ιουνίου να ψηφίσει και γιατί να ψηφίσει ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ;

Για παραπάνω από έναν λόγους. Πρώτον, διότι στο Ευρωκοινοβούλιο λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν σχεδόν το σύνολο των πτυχών της καθημερινότητάς μας. Θέματα όπως το μεταναστευτικό, η κοινή αγροτική πολιτική, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα κονδυλίων για Εθνικές δράσεις, και πολλά ακόμη συζητούνται εκεί. Δεύτερον, γιατί όταν απέχουμε και δεν πηγαίνουμε να ψηφίσουμε, δίνουμε τη δυνατότητα να αποφασίζουν για το σύνολο της κοινωνίας μας οι λίγοι, οι οπαδοί, και οι στενοί κομματικοί μηχανισμοί.

Όσον αφορά τώρα τους Δημοκράτες, πρόκειται για ένα νέο, κεντρώο, μεταρρυθμιστικό και πατριωτικό κόμμα. Ένα κόμμα σύγχρονο και μετριοπαθές, τα στελέχη του οποίου θα προσπαθήσουμε να συνδιαμορφώνουμε -μέσω της ευρωομάδας που θα συμμετέχουμε- κάθε πολιτική πρόταση που θα ωφελεί την Πατρίδα μας, που θα ωφελεί την χώρα μας και τους συμπολίτες μας.

Εδώ οφείλουμε να τονίσουμε και κάτι ακόμη, εξίσου σημαντικό κατά τη γνώμη μου. Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, δεν εκλέγουμε Κυβέρνηση, καθώς για Κυβέρνηση ως γνωστόν ψηφίσαμε τον Ιούνιο του 2023. Ούτε φυσικά κρίνεται η σταθερότητα της Κυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία και στηρίζεται από μία ευρεία πλειοψηφία στην Ελληνική Βουλή. Στις ευρωεκλογές τα διακυβεύματα είναι όπως προείπα διαφορετικά και ένα από αυτά είναι να υπάρχει εκπροσώπηση στην 3η μεγαλύτερη ευρωομάδα, στην κεντρώα ευρωομάδα που ίδρυσε ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Μακρόν.

Οι Δημοκράτες εκεί θα συμμετάσχουμε, αν οι πολίτες μας στηρίξουν και καταφέρουμε να ξεπεράσουμε στις εκλογές της 9ης Ιουνίου το 3%.

Επαγγελματικά;

Παραμένω εντός του «στίβου». Οι προτάσεις ευτυχώς είναι αρκετές. Φέτος, όπως γνωρίζετε, αποδέχθηκα μία από αυτές συμμετέχοντας στην σειρά του ΑΝΤ1 «Ο πρώτος από εμάς.» Η πολιτική είναι «μικρόβιο», αλλά πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν είναι επάγγελμα. Άρα μετά τα μέσα Ιουνίου, θα μπορώ να σας απαντήσω πιο συγκεκριμένα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ