Connect with us

Περιφέρεια Αττικής

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης στο Χ-τύπο: «Είναι ώρα να μας ενώσει η προοπτική της Αττικής»

Published

on

Το πρόγραμμα και οι στόχοι του υποψήφιου Περιφερειάρχη

 

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης μετά από 40 χρόνια εμπειρίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, αποφάσισε να μην διεκδικήσει ξανά το δημαρχιακό θώκο στο Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και να δώσει το δικό του αγώνα στην Περιφέρεια Αττικής.

 

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με το συνδυασμό «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» ανοίγει τα χαρτιά του για τη μάχη αυτή σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

 

 

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σοβαρότερα προβλήματα και ζητήματα που αφορούν την Αττική;

 

Από την πολυετή μου εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση έχω διαπιστώσει ότι ο θεσμός της Περιφέρειας που γεννήθηκε εν μέσω μνημονίων και οικονομικής κρίσης δεν έχει λειτουργήσει καλά, παρά το γεγονός ότι της δόθηκαν πλήθος αρμοδιοτήτων και πακτωλός χρημάτων. Υπάρχουν δεκάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, που επηρεάζουν βαθιά τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών. Κι αυτά δεν είναι προβλήματα που απασχολούν αποκλειστικά τους δήμους. Δεν υποτιμώ την παιδική χαρά, το σπασμένο πεζοδρόμιο, τον ελλιπή φωτισμό. Δήμαρχος ήμουν για σχεδόν 30 χρόνια και τα γνωρίζω καλά. Ωστόσο σήμερα όμως έχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία για να ζήσουμε καλύτερα και να διαχειριστούμε με τον βέλτιστο και πιο ορθολογικό τρόπο το κυκλοφοριακό, το δάσος, το νερό, την διαχείριση της αποκομιδής των σκουπιδιών, την Πολιτική Προστασία και τόσα άλλα. Η Περιφέρεια οφείλει να παίρνει το πρόβλημα από κάτω και να το πηγαίνει πάνω. Φτιάχτηκε αυτός ο θεσμός το 2010 για να ασχοληθεί με αυτά τα «μητροπολιτικά», διαδημοτικά, παναττικά προβλήματα. Και μέχρι το 2019 χρησιμοποιούσαν την οικονομική κρίση σαν δικαιολογία για τις ελλείψεις, τις παραλείψεις, τις τραγικές ασυνέπειες. Από τότε όμως δεν χωράει καμία δικαιολογία. Πρέπει επιτέλους να κάνουμε την Αττική σπίτι μας, το κοινό σπίτι όλων και να αναδείξουμε περιφερειάρχη που να αγωνίζεται, να διεκδικεί από την κεντρική κυβέρνηση το καλύτερο για τους πολίτες. Ο Περιφερειάρχης να είναι αυτός που κοιμάται και ξυπνάει με την αποκλειστική έγνοια της Αττικής. Ο δήμαρχος έχει να φροντίσει το δήμο του. Ο πρωθυπουργός την Ελλάδα. Κι εγώ, αν εκλεγώ την Αττική. Το ξαναλέω γι αυτό κατεβαίνω .Να κάνω την Περιφέρεια, την Αττική, συνεταίρο των δήμων και της κυβέρνησης, όχι εκβιαστή των δήμων και υπάλληλο της κυβέρνησης όπως είναι μέχρι τώρα, ιδιαίτερα στα 4 τελευταία χρόνια.

 

Εάν εκλεγείτε, ποιες κινήσεις σκοπεύετε να κάνετε τις πρώτες 100 μέρες της θητείας;

 

Συνοπτικά αναφέρω ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να ζητήσω συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το θέμα των σκουπιδιών που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της Αττικής. Μετά πρέπει να μπει τάξη στο χάος που αφήνει πίσω της η διοίκηση Πατούλη, με βαλτωμένα έργα και άδεια ταμεία. Σε αντίθεση υπήρχε πλούσιο έργο της απερχόμενης αρχής σε δημόσιες σχέσεις. Τέλος η εκπόνηση ολιστικών μελετών για το κυκλοφοριακό και τους τομείς της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής προκειμένου να αξιοποιήσουμε τον χωροταξικό σχεδιασμό ως εργαλείο για την βιώσιμη ανάπτυξη. Θα προτάξουμε νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επέμβαση για  αυτές τις περιοχές δηλαδή μια στοχευμένη  στρατηγική ανάπτυξης, που θα έρθει μέσα από την αναθεώρηση του ΠΕΠ. Φιλοδοξούμε να δώσουμε οριστικές και βιώσιμες λύσεις χωρίς «μπαλώματα» για το καλό όλων.

 

 

 

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του προγράμματός σας;

 

‘Όπως ήδη σας είπα κορυφαίο θέμα στην ατζέντα μας είναι τα απορρίμματα καθώς οι πάντες γνωρίζουν ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει μάξιμουμ χρόνο ζωής τα 2 έτη, την στιγμή που η Αττική παράγει 1,8 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών ετησίως. Είμαστε 20 χρόνια πίσω με την Φυλή και την υγειονομική ταφή. Η τελευταία περιφέρεια της Ευρώπης, που δεν διαθέτει καν οργάνωση με τέσσερις κάδους και αποκομιδή και μικρές μονάδες βιοαποβλήτων. Μπορούμε ωστόσο να οργανώσουμε επιτέλους ένα σωστό και λειτουργικό σύστημα ανακύκλωσης, μείωσης του όγκου και επανάχρησης για το 50% του όγκου των απορριμμάτων. Πιστεύω ακράδαντα ότι η δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων είναι πιο φιλική για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Τονίζω όμως ότι κανένα εργοστάσιο δεν μπορεί να γίνει αν παράλληλα δεν υπάρξει διαχωρισμός στην πηγή, στο σπίτι, στις γωνιές ανακύκλωσης, στις μικρές μονάδες βιοαποβλήτων. Πρόκειται για έργο που απαιτεί σοβαρή μελέτη και επικοινωνιακή στρατηγική για να το κατανοήσουν και να το λειτουργήσουν οι πολίτες. Για να καλλιεργηθεί η κατάλληλη κουλτούρα. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη όλων μας.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το κυκλοφοριακό. «Ο Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» έχει έτοιμο ένα σχέδιο με επτά μεγάλες παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό που συνίστανται σε:

  • Εφαρμογή της μελέτης για τον Κηφισό, έργα διάνοιξης σε 6 σημεία και πλατφόρμες απομάκρυνσης οχημάτων.
  • Ψηφιακός συντονισμός σηματοδοτών σε πραγματικό χρόνο.
  • Μεταφορά των ΚΤΕΛ σε νέο σταθμό.
  • Πάρκινγκ μεταφορών στα Νέα Λιόσια.
  • Ολοκλήρωση έργων ηλεκτροφωτισμού και οδικής ασφάλειας.
  • Συντήρηση 108 γεφυρών.
  • Κυκλοφοριακές μελέτες για Μεσογείων, Κατεχάκη, Παραλιακή».

Τέλος κορυφαίας σημασίας για εμάς είναι η ανάπτυξη της ανατολικής Αττικής που μέχρι σήμερα έχει γίνει άναρχα χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό απαραίτητη είναι η δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική που τόσα χρόνια κανείς δεν έχει ασχοληθεί αλλά και οι κατασκευές των απαραίτητων υποδομών που θα σημάνουν πραγματική ανάπτυξη για όλη την περιοχή.

 

Ποιο είναι το σχέδιο σας αναφορικά με τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

 

Θα πρέπει αρχικά να τονίσω ότι σαράντα αντιπλημμυρικά έργα και πιστώσεις ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ έχουν βαλτώσει λόγω της κακοδιαχείρισης και αδιαφορίας της απερχόμενης διοίκησης Πατούλη. Είναι ζωτικής σημασίας να ξεμπλοκάρουν αυτά τα έργα που είναι σε εξέλιξη. Στη συνέχεια απαιτείται μια στοχευμένη κίνηση για τον Κηφισό για να μην έχουμε αποτελέσματα ανάλογα με αυτά στην Θεσσαλία από την πρόσφατη επέλαση του Daniel. Αν κάτι αντίστοιχο συμβεί εδώ θα πλημμυρίσουν όλος ο Πειραιάς και τα νότια προάστια. Ωστόσο ακόμα κι αυτές οι στοχευμένες κινήσεις θα είναι ημίμετρα αν δεν προχωρήσουμε σ’ ένα ολιστικό master plan για την διαχείριση των υδάτων της Αττικής. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ζητήματα της πυροπροστασίας.  Εάν όλοι συμφωνούμε πως η κλιματική κρίση εντείνεται, η επικαιροποίηση  με τα νέα δεδομένα είναι περισσότερο από απαραίτητη. Οι επιστήμονες και οι ειδικοί το φωνάζουν εδώ και ένα χρόνο. Η Αττική είναι το σπίτι μας. Μας ενώνουν οι απειλές, οι κίνδυνοι, τα προβλήματα και η αντιμετώπισή τους. Είναι η ώρα να μας ενώσει η προοπτική της. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που καταθέσαμε την πρόταση το 1% το ΦΠΑ που καταβάλλεται στην Αττική, να διοχετεύεται σε υποδομές Πολιτικής Προστασίας. Ένα ταμείο ανθεκτικότητας της Αττικής δηλαδή. Αν θέλουμε να μην ξορκίζουμε αλλά να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, πρέπει τώρα να σκεφτούμε καινοτόμα και να δράσουμε άμεσα.

 

 

 

 

Τι προοπτικές ανάπτυξης έχει η Αττική και πώς σκοπεύετε να τις αξιοποιήσετε;

 

Σαφώς και υπάρχουν τεράστιες προοπτικές οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να αναπτυχθούν γιατί οι υποδομές της Αττικής είναι ελλιπείς ή γερασμένες. Γι’ αυτό στο πρόγραμμά μας προτείνουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για την συντήρηση των υποδομών της Αττικής  προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων που δεν το θεωρούμε πολυτέλεια αλλά απόλυτη ανάγκη. Οι υποδομές είναι αυτές που θα εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και θα κάνουν την Αττική ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Επιπλέον σχεδιάζουμε ένα σαρωτικό ψηφιακό μετασχηματισμό με κονδύλια από την Ε.Ε. που θα βελτιώσει την καθημερινότητα και θα τοποθετήσει την Αττική ψηλά στο χάρτη των Περιφερειών που είναι φιλικές και αποτελεσματικές για τον πολίτη.

Πώς οραματίζεστε την Αττική σε 5 χρόνια;

 

Λειτουργική, φιλική προς τον πολίτη, ανθρώπινη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ