Κεντρικό Θέμα
Ο Δένδιας στο Κάιρο: Διπλωματικό μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Ερντογάν σε Αίγυπτο και Ισραήλ
Σε πλήρη εξέλιξη είναι το διπλωματικό μπρα ντε φερ της Αθήνας με την Άγκυρα μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας -Ιταλίας.
Η συμφωνία αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν και υπό προϋποθέσεις μπορεί να ερμηνευτεί και ως προπομπός ραγδαίων εξελίξεων για την οριοθέτηση ΑΟΖ και με την Αίγυπτο.
Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή του Ν. Δένδια να επισκεφτεί το Κάιρο στις 18 Ιουνίου και αφήνουν να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα βρεθεί σε απομόνωση
Η κήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής διπλωματίας για δύο κυρίως λόγους:
- Βάζει τέλος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς το επικαλύπτει.
- Δημιουργεί διεθνές προηγούμενο, το οποίο η χώρα μας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι δυσκολίες
Ωστόσο, ουδείς πρέπει να έχει την αυταπάτη ότι πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, με δεδομένο ότι οι ισορροπίες στην περιοχή της Α. Μεσογείου είναι εξαιρετικά περίπλοκες.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι καλές σχέσεις και η κοινή αντίληψη που δείχνουν σε πολλά θέματα Αθήνα και Κάιρο δεν αρκούν, όταν υπάρχουν πολλές πολιτικές και νομικές παράμετροι.
Η χάραξη ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, με βάση το διεθνές δίκαιο θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα, καθώς περιλαμβάνει και σημαντικό μέρος των περιοχών που διεκδικεί η Τουρκία.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι Αίγυπτος δεν καλείται απλώς να κάνει μια αμοιβαία χάραξη με την Ελλάδα αλλά και να πάρει θέση απέναντι στις αξιώσεις της Άγκυρας και του Ερντογάν.
Όσο και εάν έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις Αιγύπτου- Τουρκίας, όσο και εάν υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης, είναι εξαιρετικά δύσκολο για το Κάιρο να πάρει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας.
Ο Νίκος Δένδιας παραδέχτηκε τις δυσκολίες σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, φρόντισε ωστόσο να καταστήσει σαφές, ότι επιδίωξή του μετά την Ιταλία είναι να πιάσει η χώρα μας το νήμα και με την Αίγυπτο.
Ελιγμός
Με δεδομένες τις δυσκολίες που υπάρχουν, η ελληνική διπλωματία είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε στρατηγικές κινήσεις ελιγμού, με στόχο να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει μια τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο γύρω από την ΑΟΖ, κάτι που σημαίνει ότι θα μείνει εκτός το Καστελόριζο, όπου το Κάιρο έχει τις δικές του θέσεις.
Το δίλημμα σε μια τέτοια περίπτωση είναι ανάμεσα σε μια μερική ή σε μια καθόλου συμφωνία με ότι αυτό συνεπάγεται για τη θέση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Εθνικά δίκαια
Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια συμφωνία με την Αίγυπτο, με το σκεπτικό ότι θα κατοχυρωθούν τα εθνικά μας δίκαια ακόμη και εάν πρόκειται για τμηματική συμφωνία.
Όπως εξηγούν μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να ερμηνευτεί ότι μένει έξω το Καστελόριζο για πάντα, καθώς η συμφωνία μπορεί με ένα όμορο κράτος όπως η Αίγυπτος κατοχυρώνει κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Νετανιάχου
Η ελληνική διπλωματία «επενδύει» και στην επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, που «κλείδωσε» σε τηλεδιάσκεψη που είχε στις 21 Μαΐου με τον Μπ. Νετανιάχου.
Η επίσκεψη αναμένεται για συμβολικούς κυρίως λόγους, να γίνει όταν θα επιτραπεί η αεροπορική σύνδεση με 29 χώρες που παρουσιάζουν θετική επιδημιολογική πορεία, ανάμεσά τους και το Ισραήλ.
Ωστόσο, θα έχει και διπλωματική διάσταση, καθώς:
• Η Αθήνα θέλει να εμπεδώσει τη στενή σχέση των δύο χωρών, που είναι άκρως κομβική για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
• Η ισραηλινή διπλωματία επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, με αιχμή τις κοινές αντιλήψεις που έχουν έναντι των σχεδιασμών που κάνει Ιράν στην περιοχή.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι διπλωματικές ισορροπίες αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη και οι συμμαχίες του χθες και του σήμερα, είναι πολύ πιθανό να μην ισχύουν αύριο.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο να χτίσει συμμαχίες και για αύριο, προκειμένου να αναχαιτίσει την τουρκική προκλητικότητα.
Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν λειτουργεί ως διεθνής ταραξίας, με απειλές ακόμη και για θερμό επεισόδιο, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται σε αδιέξοδο και απομόνωση.
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντ. Τραμπ με τον Τ. Ερντογάν, ο οποίος μίλησε για «συμφωνία σε ορισμένα ζητήματα στην περιοχή» και «νέα εποχή μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας».
Στόχος της Άγκυρας είναι να κατοχυρώσει την ισχύ του τουρκολυβικού μνημονίου, κάτι που φαίνεται και από τις ανακοινώσεις της για σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025