Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Ο Ζάεφ βρίσκει και τα κάνει!”, του Αργύρη Ντινόπουλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ότι ο Ζάεφ επέλεξε το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Άμστερνταμ για να «ξεχάσει» τον γεωγραφικό προσδιορισμό («Βόρεια») στην ονομασία της πατρίδας του δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (στις γειτονικές Βρυξέλλες) είχε συναντηθεί με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε (που δεν συμπαθεί και ιδιαίτερα την Ελλάδα) με τον οποίο ποζάρισε δίπλα-δίπλα και στις κερκίδες του γηπέδου.

Αλλά στην σύνοδο της κορυφής του ΝΑΤΟ ο Ζάεφ συναντήθηκε και με τον αμερικάνο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον οποίο μάλιστα προσκάλεσε στα Δυτικά Βαλκάνια (δηλαδή στα Σκόπια) και ο αμερικανός πρόεδρος στην ουσία αποδέχθηκε την πρόσκληση έστω και
αν η επίσκεψη τοποθετήθηκε στο μέλλον.

Στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο Ζάεφ είχε περίπου την τιμητική του αφού ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε ως πρωθυπουργός χώρας η οποία είναι πλέον πλήρες μέλος της συμμαχίας.

Με άλλα λόγια ο Ζάεφ βρίσκει και τα κάνει.

Από τα διεθνή fora στα διεθνή ποδοσφαιρικά γήπεδα περιοδεύει ως «μακεδόνας» και οι συμπατριώτες του στα τερραίν των ίδιων γηπέδων τρώνε γκόλ (γιατί συνήθως χάνουν) αλλά φορώντας την φανέλα της «Μακεδονίας»

Όσοι γνωρίσαμε (ως δημοσιογράφοι-ανταποκριτές) τα Σκόπια στην (μακρινή πλέον) δεκαετία του 1990 δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον Ζάεφ και τους συμπατριώτες του.

Όχι μόνον θεωρούν τους εαυτούς τους «μακεδόνες» αλλά τρέφουν και μια βαθιά δυσπιστία (τουλάχιστον) για την Ελλάδα η οποία δυσπιστία είναι στέρεα ριζωμένη στον εθνικό συλλογικό τους υποσυνείδητο.

Όσο περνάει ο καιρός και πατάνε πόδι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς η στάση τους απέναντι στην Ελλάδα θα είναι ακόμη πιο προκλητική σε κάθε ευκαιρία που θα τους προσφέρεται. Το ξεκίνημα έγινε με το ΝΑΤΟ και το ΕURO. Δυστυχώς θα υπάρξει συνέχεια. Τώρα κάποιοι αντιλαμβάνονται (επιτέλους) το τεράστιο λάθος της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αλλά είναι πλέον αργά.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ