Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Καραμανλής και το παρασκήνιο του τέλους εποχής – Γιατί πήρε τώρα την απόφαση

Δημοσιεύθηκε

στις

Συγκίνηση στον κόσμο της φιλελεύθερης παράταξης, αλλά και ποικίλα σχόλια, έχει προκαλέσει η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε, δεν έχει αιχμές κατά της ηγεσίας της Ν.Δ. είναι όμως σαφές ότι διαμορφώνει νέα δεδομένα στη μάχη του κόμματος, προκειμένου να κερδίσει άλλη μια τετραετία στο τιμόνι της χώρας.

Τρεις είναι οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός:
-“Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές”.
-“Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της”.
-“Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες”.
“Γαλάζια” στελέχη υπενθύμιζαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο μακροβιότερος αρχηγός της Ν.Δ. και σημείωναν ότι με την ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε ότι “δεν θα πλήγωνε ποτέ την παράταξη λίγο πριν από την εκλογική μάχη”.

 

Μεσαίος χώρος

Η συγκίνηση είναι πάντως διάχυτη στον κόσμο της φιλελεύθερης παράταξης για το τέλος εποχής, καθώς επί των ημερών του η Ν.Δ. έγινε το κόμμα του μεσαίου χώρου, ενώ η φράση που τον συνόδευε ήταν σεμνότητα και η ταπεινότητα.

Επί των ημερών του η Ν.Δ. έχασε για μερικές χιλιάδες ψήφους τις εκλογές του 2000 από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, αλλά κατάφερε να κερδίσει τις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 2004 και του 2007.

 

Κλειστά χαρτιά

Το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το τι θα έκανε στις εκλογές, “φωτογράφιζε” τις προθέσεις του να μη θέσει υποψηφιότητα, αν και όπως λέγεται στο παρασκήνιο, έκανε και δεύτερες σκέψεις.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υπενθυμίζουν ότι δεν επιδίωξε έως τώρα να μπει στην εκλογική διαδικασία και σημείωναν ότι με τη στάση του ήθελε να βάλει τέλος στην κοινοβουλευτική του διαδρομή.

 

Παρακολουθήσεις

Αυτή βέβαια είναι η μια όψη του νομίσματος, γιατί η άλλη έχει άμεση σχέση με την πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων που έφερε σε οριακό σημείο τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ομιλία του στα Ανώγια το περασμένο καλοκαίρι που είχε ζητήσει κάθαρση και άπλετο φως ταρακούνησε την ηγεσία της Ν.Δ. η οποία πάντως κατάφερε να ρίξει στη συνέχεια τους τόνους της αντιπαράθεσης.

 

Γόρδιος Δεσμός

Πολλοί βέβαια υποστήριξαν τότε ότι με τον τρόπο του έκοψε τον Γόρδιο Δεσμό με την ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή του παραμένει πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Η αλήθεια είναι πως το χάσμα παρέμεινε ως και σήμερα, αλλά ο Κ. Καραμανλής έχει αποδείξει ότι δεν κρατάει κακίες και παραμένει “στρατιώτης” της παράταξης, καθώς ποτέ δεν έβαλε “τρικλοποδιές” στους εκάστοτε αρχηγούς.

Δεν θα πρέπει επίσης να αποκλείεται το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει κουραστεί καθώς βρίσκεται στα βουλευτικά έδρανα 14 χρόνια από τότε που αποχώρησε από την προεδρία του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρησή του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς πρόκειται για ένα ιστορικό στέλεχος που πάντα λειτουργούσε ενωτικά και έχει την ικανότητα να συνθέτει διαφορετικές απόψεις.

 

Επικοινωνία

Πηγές του Μαξίμου έλεγαν ότι υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού, με πρωτοβουλία του  Κ. Μητσοτάκη με τον κ. Καραμανλή, ο οποίος τόνισε ότι θα είναι παρών στην προεκλογική εκστρατεία. Εάν κάτι τέτοιο αποδειχτεί στην πράξη, η Ν.Δ. ίσως και να μην έχει εκλογικές απώλειες, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο πως άλλο είναι ένας “μάχιμος” Καραμανλής και άλλο ένας Καραμανλής που δεν θα έχει ενεργό ρόλο.

“Έχω πάρει την απόφαση μου, σκέφτομαι να κάνω άλλα πράγματα”, φέρεται να είπε ο κ. Καραμανλής στον πρωθυπουργό ο οποίος του απάντησε “Το δέχομαι και το σέβομαι”. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό είπε ότι “φεύγω τώρα που η παράταξη είναι ισχυρή και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές”.

 

Όλους τους Έλληνες

Στο ερώτημα εάν θα επιστρέψει, ουδείς μπορεί να δώσει μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση, καθώς το “κεφάλαιο” Κώστας Καραμανλής παραμένει αλώβητο, παρά τα λάθη που έγιναν την περίοδο διακυβέρνησής του. Η φράση του “με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες”, ναι μεν δείχνει το τέλος μιας κοινοβουλευτικής διαδρομής, αλλά ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο της προεδρίας της Δημοκρατίας στο μέλλον.

Ο κ. Καραμανλής άλλωστε απολαμβάνει την εκτίμηση όχι μόνο του κόσμου της φιλελεύθερης παράταξης, αλλά και τον σεβασμό όλων των πτερύγων της Βουλής, καθώς θεωρείται παράγοντας σταθερότητας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ