Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο Χ-τύπο: “Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας με ακόμα υψηλότερες ταχύτητες”

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποκλειστική συνέντευξη του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποψηφίου Βουλευτή Α’ Αθήνας

Η ώρα της κάλπης της 21ης Μαΐου πλησιάζει και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποψήφιος Βουλευτής Α’ Αθήνας, Κυριάκος Πιερρακάκης δηλώνει παραπάνω από έτοιμος να συνεχίσει το πολιτικό του έργο για μια ακόμα τετραετία με τη Νέα Δημοκρατία. Όντας ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς πολιτικών στη χώρα μας, ο κ. Πιερρακάκης θεωρεί ότι είναι “χρέος όλων των πολιτικών να μεταβολίσουμε την εντονότερη αμφισβήτηση των νέων σε ενέργεια που θα μας επιτρέψει να χτίσουμε πάνω σε όσα έχουμε πετύχει.”

Αυτό αναφέρει σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα μας, όπου μεταξύ άλλων αποτυπώνει τη σημασία του έργου του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εκλογή του, τι αναμένεται να ακολουθήσει στον τομέα αυτό στη χώρα μας, αλλά και το προσωπικό του όραμα για την επόμενη τετραετία.

Κύριε Υπουργέ, είστε για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής. Κατά πόσο η γενική θετική αναγνώριση για το έργο σας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί να αποτελέσει το «διαβατήριο» για την εκλογή σας από τους ψηφοφόρους της Α΄ Αθήνας;

Αρχικά, θα ήταν νομίζω ύβρις όλη αυτή η προσπάθεια που έγινε αυτά τα τέσσερα χρόνια να πιστωθεί μόνο σε εμένα. Η ψηφιακή πρόοδος της χώρας από το 2019 μέχρι σήμερα συνιστά ένα γεγονός που αναγνωρίζεται από όλους τους πολίτες, ακριβώς γιατί παρήγαγε χειροπιαστό αποτέλεσμα για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα – και, ιδίως, τους πιο αδύναμους. Και είναι μια πρόοδος στην οποία έπαιξαν κομβικό ρόλο τόσο ο εμπνευστής αυτού του project, που είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και όλη η ομάδα του Υπουργείου, από τους συνεργάτες μου μέχρι τους κρατικούς λειτουργούς. Άρα αυτή η πρόοδος έχει την υπογραφή όλων.

Από εκεί και πέρα, επειδή οι εκλογές πάντα αφορούν περισσότερο στο μέλλον, η αναγνώριση του έργου μας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί μια πολύ καλή βάση για να οικοδομήσουμε μια αμφίδρομη και ουσιαστική επικοινωνία με τους πολίτες. Το νέο πρόσωπο του κράτους είναι κάτι που πλέον περιγράφεται μέσα από το gov.gr, μέσα από την εξυπηρέτηση με λίγα βήματα, μέσα από τα μεγάλα έργα που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης. Μιλάμε, λοιπόν, για κάτι απτό, που γνωρίζουμε όλοι πού και πώς έχει συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας, αλλά και που γνωρίζουμε ταυτόχρονα όλοι και όλα τα βήματα που απαιτούνται μέχρι να ολοκληρώσουμε αυτή τη μετάβαση.

Από τις συζητήσεις σας με τους κατοίκους της Αθήνας ποια ιεραρχείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της πρωτεύουσας και ως εκπρόσωπός τους στο κοινοβούλιο, αν εκλεγείτε προφανώς, θα προσπαθήσετε να βοηθήσετε για την αντιμετώπισή τους;

Η Αθήνα είναι η πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα και εργάστηκα τα περισσότερα χρόνια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας. Πρόκειται για μια από τις ιστορικότερες πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου – και ως τέτοια αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις: την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, όμως, η Αθήνα διαθέτει και ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες, ώστε να υπερβεί αυτές τις προκλήσεις και να ενισχύσει τη θέση της ως μια σύγχρονη μητρόπολη. Και με την υποψηφιότητά μου θέλω να αποτελέσω κομμάτι της προόδου που όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε.

Ότι ανήκετε στη νέα γενιά των πολιτικών σας βοηθάει στο να ξεπερνάτε την αδιαφορία ακόμα και την άρνηση που συχνά συναντούν οι πολιτικοί, ειδικά από τις νεότερες γενιές;

Θα σας έλεγα ότι οι απαιτήσεις των εκλογικών κοινών έχουν αρκετά περισσότερες ομοιότητες από αυτές που πιστεύουμε. Και αυτό γιατί αυτό που θέλουμε όλοι – ανεξάρτητα από την ηλικία ή την πολιτική μας τοποθέτηση – είναι ένα κράτος σύγχρονο, που σέβεται και στηρίζει τον πολίτη στην πράξη, σύμφωνα με τις ανάγκες του. Μπορεί αυτό το αίτημα να εκφράζεται με ποικίλους τρόπους, ο πυρήνας του – ή ο παρονομαστής του, αν προτιμάτε – παραμένει κοινός: ζητούν λιγότερο «θα» και περισσότερο έργο και ζητούν από το «δεν γίνεται» να βγάλουμε το «δεν», παρουσιάζοντας μια σαφή και εφαρμόσιμη πρόταση για να πάμε τη χώρα μπροστά.

Σίγουρα αυτό το αίτημα εκφράζεται πολύ πιο δυναμικά από τις νεότερες γενιές, οι οποίες προτεραιοποιούν ψηλότερα τον ποιοτικό χρόνο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη ανάπτυξη, στην οικονομία διαμοιρασμού, τις συνέργειες. Και αυτή ακριβώς η δυναμική μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό που θα μας επιτρέψει συνολικά ως χώρα να ξεκολλήσουμε από τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Είναι, λοιπόν, χρέος όλων των πολιτικών να μεταβολίσουμε την εντονότερη αμφισβήτηση των νέων σε ενέργεια που θα μας επιτρέψει να χτίσουμε πάνω σε όσα έχουμε πετύχει.

Επειδή το υπουργείο που υπηρετήσατε είναι εξόχως σημαντικό για την καθημερινότητά μας θα μπορούσατε να μας πείτε τι φέρνει η επόμενη τετραετία στην ψηφιακή διακυβέρνηση;

Οριοθετήσαμε εξαρχής τον σχεδιασμό μας ως ένα πρόγραμμα δύο τετραετιών: από το 2019 ως σήμερα θέσαμε τις βάσεις του ψηφιακού κράτους και, όπως ήδη αναφέραμε, αποτυπώσαμε τα πρώτα αποτελέσματα στο πεδίο, δηλαδή στην καθημερινότητα κάθε πολίτη. Το gov.gr ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 συγκεντρώνοντας 501 διάσπαρτες ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου και σήμερα παρέχει περισσότερες από 1.550. Αυτός ο τριπλασιασμός οδήγησε σχεδόν σε εκατονταπλασιασμό των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο: από τα 8,8 εκατομμύρια του 2018 πέρυσι ξεπεράσαμε τα 772 εκατομμύρια και, αν συνυπολογίσουμε και τις φορολογικές συναλλαγές, μιλάμε για πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές μέσα στο 2022.

Ο στόχος της επόμενης τετραετίας είναι ξεκάθαρος: να ψηφιοποιήσουμε το σύνολο των αλληλεπιδράσεων του πολίτη με το κράτος. Και αυτός είναι ένας στόχος μετρήσιμος: μέσα από τον «Μίτο», το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών, έχουμε καταγράψει περίπου 5.000 διαδικασίες. Αυτές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα έχουν ψηφιοποιηθεί μέχρι το 2027. Και, παράλληλα, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων για το σύνολο του πληθυσμού και υλοποιώντας με ταχύτητα τα μεγάλα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, η φιλοδοξία μας είναι, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν στις εκλογές, στο τέλος της επόμενης τετραετίας η Ελλάδα να έχει αλλάξει οριστικά σελίδα.

Να επιστρέψουμε στα προεκλογικά. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου;

Το διακύβευμα των εκλογών είναι αν η χώρα θα πάει μπροστά ή αν θα επιστρέψουμε στις μάχες οπισθοφυλακής. Ουσιαστικά, λοιπόν, οι εκλογές αυτές είναι ένα δημοψήφισμα αν θέλουμε να γίνουμε ένα σύγχρονο κράτος, που θα ενθαρρύνει τη συλλογική και ατομική πρόοδο, ή αν θα επανέλθουμε σε ένα status αβεβαιότητας και υστέρησης, αν δηλαδή θα διεκδικήσουμε μια θέση στην πρωτοπορία ή αν θα παραμείνουμε θεατές των εξελίξεων. Και, σε ό,τι μας αφορά στη Νέα Δημοκρατία, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: η χώρα έχει αλλάξει, οι διεθνείς συνθήκες έχουν αλλάξει και είναι η ώρα να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει ο 21ος αιώνας και όχι ο 20ος.

Παράλληλα με όλα αυτά, οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν και ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: από τη μία τη θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, που θα μπορεί να λαμβάνει και να εφαρμόζει αποφάσεις με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, και από την άλλη την εναλλακτική της αντιπολίτευσης, που μέσα από την απλή αναλογική αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση ως ένα μικροκομματικό παιχνίδι συσχετισμών, προσωπικών στρατηγικών και ατέρμονων διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα, όμως, παραμένει μια χώρα εκκρεμοτήτων – και αυτό δεν μας επιτρέπει ούτε να είμαστε αυτοαναφορικοί, ούτε να μένουμε αδρανείς σε κρίσιμα σταυροδρόμια.

Τέλος γιατί οι πολίτες να επιλέξουν τη ΝΔ και οι ψηφοφόροι της Α΄ Αθήνας τον Κυριάκο Πιερρακάκη;

Πιστεύω ότι οι πολίτες θα επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί η πρόταση είναι ότι μπορούμε και πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί τις μάχες του μέλλοντος με σχέδιο, αυτοπεποίθηση και χωρίς αγκυλώσεις. Γιατί μέσα από την πρώτη μας τετραετία θεμελιώσαμε την αξιοπιστία μας ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας ακόμα και σε συνθήκες αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων, δίνοντας ταυτόχρονα πειστικές απαντήσεις στις αναδυόμενες προκλήσεις.

Από εκεί και πέρα, σε προσωπικό επίπεδο διεκδικώ την ψήφο των πολιτών για να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας με ακόμα υψηλότερες ταχύτητες, ακόμα πιο στοχευμένα, και με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Πιστεύω στο όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια ισχυρή, αυτοδύναμη και εξωστρεφή Ελλάδα και επιθυμώ να το υπηρετήσω από οποιονδήποτε ρόλο μου ανατεθεί.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ