Ελάτε στην παρέα μας

Λυκόβρυσης - Πεύκης

Ο Μάριος Ψυχάλης στο Χ-τύπο: “Μπορούμε να εγγυηθούμε για μια επιτυχημένη διοίκηση”

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης λίγο πριν τις δεύτερες κάλπες

Δυναμικά συνεχίζει τον αγώνα του στην κούρσα για τη θέση του νέου Δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης ο Μάριος Ψυχάλης, καθώς οι δημότες του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και τον “έστειλαν” στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δήμος μπροστά”+ στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας εξηγεί στην εφημερίδα μας και στους πολίτες γιατί θα πρέπει να βρίσκονται ο ίδιος και η ομάδα του στη θέση της δημοτικής αρχής την επόμενη μέρα.

 

Κύριε Ψυχάλη, βρίσκεστε και επίσημα στην τελική ευθεία της κούρσας για την εκλογή του νέου Δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Πώς αισθάνεστε αρχικά για αυτό;

Είναι μεγάλη η χαρά για τη μέχρι στιγμής πορεία μας και, φυσικά, υπάρχει αγωνία και ανυπομονησία, καθώς είμαστε στην τελική ευθεία. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για μια ακόμα φορά τους χιλιάδες συμπολίτες μας που εμπιστεύθηκαν την παράταξή μας και μας τίμησαν με την ψήφο τους. Είναι η πρώτη επιβράβευση μιας μακράς και συνεπούς προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων περπατήσαμε σε κάθε γωνιά και κάθε γειτονιά με μόνο γνώμονα την αλλαγή που ονειρευόμαστε για την πόλη μας. Βρεθήκαμε καθημερινά δίπλα στην κοινωνία, ακούσαμε τα προβλήματα, καταγράψαμε, προτείναμε λύσεις και οδηγηθήκαμε στην κατάρτιση του προγράμματος που θέσαμε στην κρίση των συμπολιτών μας. Το ότι μας επιβράβευσαν με το να μας δώσουν την ευκαιρία να διεκδικήσουμε την διοίκηση του Δήμου στον δεύτερο γύρο, είναι μια πρώτη, σημαντική νίκη. Η προσπάθεια, όμως, δεν σταματά εδώ. Συνεχίζουμε με την ίδια θέρμη, τον ίδιο δυναμισμό και την ίδια αποφασιστικότητα, ανοίγοντας τον διάλογο με όλες τις παρατάξεις. Έχουμε δηλώσει με κάθε τρόπο πως αντίπαλός μας δεν είναι κανένας υποψήφιος δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος, καμία παράταξη και καμία απερχόμενη δημοτική Αρχή. Αντίπαλός μας είναι μόνο τα προβλήματα της πόλης. Η επόμενη μέρα απαιτεί συναίνεση και προγραμματική συνεργασία. Και αυτό θα πράξουμε. Αναδεικνύουμε τις κοινές θέσεις, επισημαίνουμε τα θετικά στοιχεία και αξιοποιούμε όλα όσα μας ενώνουν. Με σύγκλιση, διεύρυνση, αλληλεγγύη και αμοιβαίο σεβασμό, συνεχίζουμε με συνέπεια την πορεία που έχουμε χαράξει μέχρι σήμερα. Δέσμευσή μας να γίνουμε η δημοτική Αρχή όλων και όχι των λίγων. Ευελπιστούμε οι δημότες μας από τις 15 Οκτωβρίου να μας δώσουν την ευκαιρία να αλλάξουμε ριζικά την πόλη μας. Με ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών στην ανάδειξη των προβλημάτων, την χάραξη της πολιτικής και τη λήψη αποφάσεων θα πάμε τον Δήμο Μπροστά!

 

 

 

Το ποσοστό που λάβατε, αλλά και η προσέλευση του κόσμου, ήταν στα επίπεδα που αναμένατε;

Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν συνολικά επτά αξιόλογοι συνδυασμοί, ο καθένας εκ των οποίων είχε ένα πρόγραμμα να καταθέσει στην κρίση των πολιτών. Οι δημότες μας τίμησαν με ένα υψηλό ποσοστό, το οποίο, μάλιστα, μας δίνει την δυνατότητα να αισιοδοξούμε βάσιμα ότι, με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στον δεύτερο γύρο, μπορούμε είμαστε εκείνοι που θα έχουμε συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Να υπενθυμίσω πως και στις εκλογές του 2019, όταν για πρώτη φορά εκτεθήκαμε στην κρίση των πολιτών, μας αντάμειψαν με το να μας δώσουν την ευκαιρία να βρεθούμε στο δεύτερο γύρο, όπου με ένα ιδιαίτερα τιμητικό ποσοστό, μας ανέθεσαν την ευθύνη να είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου. Έκτοτε, δεν λείψαμε ούτε μέρα από το πλευρό της κοινωνίας. Ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά όσους μας εμπιστεύθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε σπιθαμή από τις αρχές και τις αξίες μας. Δίνουμε τον αγώνα μας με ειλικρίνεια, καθαρό βλέμμα, σκληρή δουλειά και εντιμότητα. Αυτή είναι η αλήθεια μας και αυτήν καταθέτουμε στην κρίση των δημοτών μας. Θεωρώ ότι έχουμε τα εχέγγυα να μας ανταμείψουν με την εμπιστοσύνη τους.

Όσον αφορά, ωστόσο, την συνολική συμμετοχή, θα ήθελα να ομολογήσω ότι θα περίμενα να ήταν μεγαλύτερη. Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης καταγράφηκε ποσοστό συμμετοχής 55%. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι ένα ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα. Ταυτόχρονα, όμως, είναι η άμεση συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Εμείς δεν καλούμε τους δημότες να ψηφίσουν μόνο τη δική μας παράταξη. Θέλουμε, όμως, να πάνε στην κάλπη και να αξιολογήσουν τη συνέπειά μας, τη σταθερότητά μας, την επαγγελματική, επιστημονική και αυτοδιοικητική επάρκεια τόσο του επικεφαλής, όσο και των στελεχών μας. Ζητάμε να πάνε στην κάλπη και να επιλέξουν τον συνδυασμό εκείνο που κατά την κρίση τους, περιλαμβάνει χρήσιμους, αξιόπιστους ανθρώπους, με τεκμηριωμένη αγάπη για το Δήμο. Ο συνδυασμός μας αυτό το διαθέτει σε πλήρη επάρκεια.

 

Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να σας δώσουν οι πολίτες το εισιτήριο του β’ γύρου;

Οι δημότες έχουν γνώση και κρίση. Αναγνωρίζουν την συνέπεια και τη σταθερότητα που έχουμε δείξει εδώ και χρόνια. Αναγνωρίζουν, επίσης, ότι δεν αντιλαμβανόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με όρους εποχικότητας, συγκυριακά και ευκαιριακά. Σε ό,τι με αφορά, από το 2008, σε ηλικία μόλις 21 ετών, εργαζόμενος τότε ως σερβιτόρος, συμμετείχα στο Τοπικό Συμβούλιο Νέων Πεύκης. Ακολούθως, το 2010 συμμετείχα ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, όπως και το 2014, όταν και είχα ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Το 2019 για πρώτη φορά έθεσα υποψηφιότητα για δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης. Έτσι και τώρα, στέκομαι ενώπιον των δημοτών και τους ζητώ να μας εμπιστευθούν. Νιώθω χρήσιμος πολίτης, υπηρετώ με συνέπεια την πόλη μου εδώ και πολλά χρόνια και θέλω να προσφέρω στον τόπο μου.

Οι δημότες αναγνωρίζουν επίσης ότι ως συνδυασμός αποτελούμαστε από στελέχη με μακρά εμπειρία, γνώστες των κοινών της πόλης, προερχόμενοι από όλο το φάσμα των επιστημών, αυτοδιοικητικών και επαγγελματιών και έχουν αποδεδειγμένη την αγάπη τους για την πόλη. Διαθέτουμε πολιτική ανεξαρτησία, καθώς δεν αναζητούμε την ευκαιρία μας να διοικήσουμε μέσα από κανέναν κομματικό μηχανισμό. Διαθέτουμε επίσης οικονομική, αυτοδιοικητική και γεωγραφική ανεξαρτησία. Οικονομική γιατί όλες οι εκλογικές δαπάνες μας δεν προέρχονται από κάποια επιχειρηματικά ή οικονομικά συμφέροντα, αλλά αποκλειστικά και μόνο από την εργασία μας. Αυτοδιοικητική γιατί η παράταξή μας δεν αποτελεί το «άρμα» κανενός διατελέσαντος δημάρχου, ούτε λαμβάνει εντολές από παραθεσμικά αυτοδιοικητικά κέντρα. Το ανώτατο όργανο και αυτό που λαμβάνει τις αποφάσεις είναι η ολομέλεια της παράταξης που συνεδριάζει τακτικά. Γεωγραφική, γιατί ο μεγάλος μας στόχος είναι η ουσιαστική ενοποίηση του Δήμου μας. Τέλος, έχουμε τονίσει με κάθε τρόπο πως δεν πρόκειται για μια ατομική προσπάθεια, αλλά για συλλογική. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα δεν είναι το πρόσωπο του επικεφαλής, αλλά το σύνολο.

Οι δημότες είδαν στα πρόσωπα που απαρτίζουν το σύνολο του ψηφοδελτίου μας τις παραπάνω αδιαπραγμάτευτες αρχές, με τις οποίες δώσαμε τη μάχη μας έως σήμερα. Αυτές αξιολόγησαν θετικά στον πρώτο γύρο και αυτές θα διατηρήσουμε και στον δεύτερο γύρο, όταν και ευελπιστούμε οι πολίτες μας εμπιστευτούν την διοίκηση του Δήμου.

 

 

 

 

Ποιες είναι οι πρώτες άμεσες κινήσεις που θα κάνετε την επόμενη μέρα σε περίπτωση που εκλεγείτε;

Το πρόγραμμά μας είναι σαφές και θα τεθεί σε εφαρμογή από την πρώτη μέρα. Οι δημότες θέλουν άμεσες λύσεις και παρεμβάσεις. Το πρώτο ζητούμενο είναι η καθημερινότητα. Καθαριότητα, πεζοδρόμια, ελεύθεροι χώροι πρασίνου και άθλησης, ασφάλεια, χώροι στάθμευσης, Παιδεία και προσχολική αγωγή, προσβασιμότητα είναι τα ζητήματα που θέτουμε σε άμεση προτεραιότητα και πάνω σε αυτά θα σκύψουμε από την πρώτη μέρα. Επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στο φυσικό κεφάλαιο, στον πάγιο μηχανολογικό εξοπλισμό και στην τεχνολογική πρόοδο. Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών με γρήγορες πολιτικές αποφάσεις με κοινωνικό πρόσημο. Παράλληλα, ανοίγουμε το διάλογο με τις άλλες παρατάξεις, αναδεικνύουμε τις κοινές θέσεις, επισημαίνουμε τα θετικά στοιχεία και αξιοποιούμε όλα όσα μας ενώνουν. Η επόμενη μέρα στην πόλη μας απαιτεί συναίνεση και προγραμματική συνεργασία. Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται αναλυτικά στο πρόγραμμά μας. Είναι ολοκληρωμένα, κοστολογημένα και πλήρως εφαρμόσιμα. Οι δημότες μας είναι γνώστες και συμμέτοχοι του οράματός μας, καθώς είναι εκείνοι που συνέβαλαν στην κατάρτιση του προγράμματός μας. Με τις προτάσεις, τις ιδέες, την καθημερινή μας επαφή. Έτσι θα συνεχίσουμε και την επόμενη μέρα. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την εμπειρία, τα εργαλεία και τις δυνατότητές που μας δίνονται και να προχωρήσουμε χωρίς άλλες καθυστερήσεις στις απαραίτητες τομές, ώστε ο ενιαίος Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, να αποκτήσει ξανά ταυτότητα και να γίνει ένα προάστιο – πρότυπο, ένας τόπος που οι δημότες του θα νιώθουν περήφανοι και θα απολαμβάνουν να ζουν.

 

Κλείνοντας, γιατί πρέπει οι πολίτες της Λυκόβρυσης και της Πεύκης να ψηφίσουν Ψυχάλη την ερχόμενη Κυριακή;

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, θα ήθελα να υπενθυμίσω πως γεννήθηκα, μεγάλωσα, φοίτησα στα σχολεία του, ζω και εργάζομαι στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Ασχολούμαι καθημερινά με την τοπική αυτοδιοίκηση και την Δημόσια διοίκηση εδώ και πολλά χρόνια σε επαγγελματικό, αυτοδιοικητικό και επιστημονικό επίπεδο. Σε επαγγελματικό, ως απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, αυτή είναι η δουλειά μου και μέσα από αυτήν γνωρίζω πολύ καλά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων του Δημόσιου τομέα, τη δομή, τα προγράμματα, τις δυνατότητες και τα εργαλεία που έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε. Σε αυτοδιοικητικό, όπως σας προανέφερα, δεν ασχολούμαι πρόσκαιρα και επιφανειακά με τα αυτοδιοικητικά κοινά της πόλης μας, αλλά εδώ και πολλά χρόνια εκφράζω την επιθυμία μου να προσφέρω. Σε επιστημονικό, τέλος, ως Λέκτορας Δημόσιων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, έχω την δυνατότητα να παρακολουθώ τις διεθνείς εξελίξεις στην δημόσια οικονομική διακυβέρνηση και πολιτική.

Όμως, όπως προανέφερα, ψηφίζοντας «Ψυχάλη» οι δημότες δεν θα επιλέξουν μόνο το πρόσωπο. Θα επιλέξουν μια παράταξη με πολιτική, οικονομική, αυτοδιοικητική και γεωγραφική ανεξαρτησία. Με πρόσωπα έντιμα, καθαρά, με εμπειρία, γνώση της πόλης και αποδεδειγμένη αγάπη και θέληση για προσφορά. Εδώ και τέσσερα χρόνια, περπατάμε καθημερινά στην πόλη, γνωρίζουμε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα και μπορούμε να κοιτάξουμε τους δημότες στα μάτια. Ως εκ τούτου, με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρώ πως μπορούμε να εγγυηθούμε για μια επιτυχημένη διοίκηση και γι’ αυτό ευελπιστούμε στις 15 Οκτωβρίου οι δημότες να μας εμπιστευθούν την ευκαιρία να πάμε τον Δήμο Μπροστά!

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ