Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Ο Νίκος Μπάμπαλος στο Χ-τύπο: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε καθημερινά δίπλα στους δημότες»

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη του Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής λίγο πριν τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου

 Με στόχο να ανανεώσει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει με τους πολίτες του Ηρακλείου Αττικής βαδίζει προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Νίκος Μπάμπαλος.

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Δήμαρχος μιλά για όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στην πόλη, για όσα οραματίζεται να γίνουν και φυσικά για την ιστορική απόκτηση του Κτήματος Φιξ, ενώ παροτρύνει τους δημότες να προσέλθουν στις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου διεκδικώντας μια καθαρή εντολή για την επόμενη μέρα.

 

Λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές και αυτός ο χώρος ίσως είναι ένα τελευταίο βήμα για να απευθύνετε το μήνυμά σας προς τους δημότες Ηρακλείου Αττικής. Παραμονή της κάλπης λοιπόν, τι θα θέλατε να πείτε στους συμπολίτες σας;

Θα σας μιλήσω ειλικρινά. Ενώ θα περίμενε κάποιος το αντίθετο, όσο πλησιάζουμε πιο κοντά στις εκλογές έχω και λιγότερο άγχος. Όχι γιατί έχω κάτι δεδομένο, ούτε από κάποια υπεροπτική διάθεση. Το αντίθετο μάλιστα, η δύναμη της ευθύνης απέναντι στους συνδημότες μου συνεχίζει να με κάνει να νιώθω ταπεινός, ένας πιστός εργάτης της πόλης.

Αυτό που μου δίνει μια σχετική ηρεμία είναι η διαπίστωση ότι η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε καλλιεργήσει τόσα χρόνια με τους Ηρακλειώτες και τις Ηρακλειώτισσες όχι μόνο υπάρχει ακόμα, αλλά έχει γίνει πολύ πιο δυνατή. Μια σχέση που θεμελιώθηκε και μεγάλωσε στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης, στην ανταπόκριση από πλευράς της δημοτικής μας αρχής σε κάθε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, από την τήρηση των δεσμεύσεων που δώσαμε και δίνουμε στους συμπολίτες μας, από την συνέπεια λόγων και έργων.

Αυτή η σχέση λοιπόν επιβεβαιώνεται τώρα στην προεκλογική περίοδο, όπου πλέον έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε σε μαζικές συγκεντρώσεις με τους δημότες. Και το μήνυμα που παίρνω είναι ότι η εμπιστοσύνη θα ανανεωθεί και στην κάλπη.

Γιατί την ίδια ηρεμία έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας. Μετά από μια μακρά περίοδο δύσκολων καταστάσεων: οικονομική κρίση, πανδημία, ενεργειακή κρίση θέλουν να ξέρουν ότι αυτοί που ορίζουν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους είναι άνθρωποι αξιόπιστοι, σταθεροί στις αξίες τους και συνεπείς σε αυτά που λένε. Και εμείς το έχουμε αποδείξει αυτό. Για αυτό και οι πολίτες μας εμπιστεύονται…

 

 

Ποιος είναι ο στόχος για αυτές τις εκλογές; Το 2019 πήρατε στον πρώτο γύρο ένα ποσοστό της τάξης του 44,5%, το οποίο, με το σημερινό εκλογικό σύστημα, θα σας έδινε τη νίκη από την πρώτη Κυριακή. Είναι αυτός ο πήχης σας για τις φετινές εκλογές;

Πριν αναλύσουμε τους δικούς μας στόχους, θα ήθελα να αδράξω την ευκαιρία που μου δίνει η φιλόξενη έκδοσή σας και να στείλω ένα γενικότερο μήνυμα στους συμπολίτες μου:

Να πάνε να ψηφίσουν. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι άκρως σημαντική. Όχι μόνο γιατί η μεγαλύτερη συμμετοχή εξασφαλίζει δημοκρατικότερη εκπροσώπηση, αλλά ειδικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές – όπως είπα και πριν – αποφασίζουμε για το ποιοι θα έχουν την ευθύνη για ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας. Ας μην αφήνουμε λοιπόν τους λίγους να αποφασίζουν για τους πολλούς. Να ψηφίσουμε. Και για να πείσω και όσους το σκέφτονται, να σας αναφέρω ότι στο υπηρεσιακό κομμάτι που αφορά την προετοιμασία των εκλογών, εμείς στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής έχουμε κάνει τα πάντα και θα φροντίσουμε η όλη διαδικασία να κυλήσει απόλυτα ομαλά και άνετα για τους δημότες, χωρίς καμία ταλαιπωρία.

Για να επιστρέψω στην ερώτησή σας: εμείς θέλουμε και διεκδικούμε μια καθαρή εντολή από τους δημότες του Ηρακλείου. Μια εντολή που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά, ακόμα πιο αποτελεσματικά, ακόμα πιο ωφέλιμα για την πόλη το έργο μας.

Και την διεκδικούμε μέσα από έναν απολογισμό πλούσιου έργου. Δράσεις και παρεμβάσεις που βελτίωσαν σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των Ηρακλειωτών αλλά και πρωτοβουλίες που η πόλη δεν είχε ξαναδεί ποτέ όπως η απόκτηση του Κτήματος Φιξ, η μεγαλύτερη μείωση που έγινε ποτέ στη δημοτική φορολογία, η καθαρή εικόνα που έχει καθημερινά πλέον το Ηράκλειο, τα υψηλά ποσοστά Ανακύκλωσης, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις στα σχολεία, η κατάρτιση του ΣΒΑΚ, η απόκτηση πολλών ελεύθερων χώρων για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και πάρκων και τόσα άλλα.

Την διεκδικούμε μέσα από ένα εξίσου φιλόδοξο πρόγραμμα για την επόμενη 5ετία, το οποίο είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο. Με έργα που απαντάνε σε αυτά που ζητάνε οι δημότες, με πρωτοβουλίες που συνεχίζουν να αναδεικνύουν το Ηράκλειο.

Ένα πρόγραμμα που οι Ηρακλειώτες και οι Ηρακλειώτες έχουν την εμπιστοσύνη ότι θα το υλοποιήσουμε, όπως πράξαμε και όσα τους είχαμε υποσχεθεί έως τώρα.

 

 

 

Αφού το αναφέρατε, να σταθούμε λίγο στο Κτήμα Φιξ. Πιστεύετε ότι θα σας δώσει μεγάλο μπόνους στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής;

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε τη μεγάλη και ιστορική προσπάθεια ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής να αποκτήσει το Κτήμα Φιξ, αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου των 28 στρεμμάτων που αποτελεί τοπόσημο για το περιβαλλοντικό πρόσημο αλλά και την Ιστορία της πόλης μας, δήλωσα ότι το Φιξ είναι πάνω από τον οποιοδήποτε δήμαρχο, δημοτικό συμβούλιο ή δημοτική αρχή. Εμείς ερχόμαστε και φεύγουμε, το Κτήμα Φιξ όμως θα παραμείνει η μεγαλύτερη, σύγχρονη κληρονομιά που έχει να δώσει αυτή η πόλη στα παιδιά της.

Άρα, το Κτήμα Φιξ ποτέ δεν το υπολόγισα με προεκλογικό αντίτιμο. Ναι, είμαι υπερήφανος που εμείς καταφέραμε να κάνουμε πράξη ένα όνειρο 40 ετών το οποίο μοιράζονταν όλοι οι Ηρακλειώτες αλλά φάνταζε τόσο μακρινό, αφού, όσοι προσπάθησαν να κάνουν κάτι δεν μπόρεσαν να φέρουν αποτέλεσμα. Ναι, είμαι συγκινημένος που βλέπω τον κόσμο να το γεμίζει και να το χαίρεται, καθώς είναι η μεγαλύτερη δικαίωση των επίμονων και επίπονων προσπαθειών μας. Αλλά το Κτήμα Φιξ δεν τολμώ να το δω με πολιτικό όφελος…

Για αυτό άλλωστε δήλωσα και ο ίδιος ότι δεν πρόκειται να το κάνω, αλλά και κάλεσα και τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, το Κτήμα Φιξ να μείνει εκτός προεκλογικού αγώνα, να μην το χρησιμοποιήσει δηλαδή κανένας δημοτικός συνδυασμός για εκλογικές δράσεις.

Το Κτήμα Φιξ ανήκει πλέον μόνο στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής και τους δημότες του!

 

 

 

Ανεξάρτητα πάντως εάν θα αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τους δημότες, δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι η υπόθεση του Φιξ υπήρξε καταλύτης για το πολιτικό σκηνικό στο Ηράκλειο. Είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις εκλογές συνεργάζεστε με δημοτικούς συμβούλους από άλλες παρατάξεις που όμως ψήφισαν την απόκτηση του Κτήματος Φιξ;

Όπως είπα και πριν, η απόκτηση του Κτήματος Φιξ ήταν μια μεγάλη, ιστορική στιγμή για το Δήμο που δύσκολα θα βρει αντάξιά της, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Ενώ θα περίμενε κανείς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να είναι ενωμένο και με μία φωνή να πει το μεγάλο «ναι», δυστυχώς, για λόγους που ο καθένας και η κάθε μία τους γνωρίζει, ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης επέλεξε να σταθεί απέναντι.

Και όχι απλά να μην ψηφίσει την αγορά του Κτήματος Φιξ – δικαίωμά τους άλλωστε – αλλά ορισμένοι από αυτούς τους συμβούλους να συνεχίσουν να πολεμούν την απόφαση με κάθε είδους ενστάσεις και προσφυγές, φανερές αλλά και υπόγειες μεθοδεύσεις. Είναι ενδεικτικό ότι φέραμε το θέμα της απόκτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο στις αρχές του 2021 και χρειάστηκε παραπάνω από ένα έτος για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία λόγω ακριβώς αυτού του πολέμου που κάποιοι διάλεξαν να κηρύξουν κόντρα στην αγορά του Φιξ από το Δήμο.

Όμως, τα εμπόδια που επιχείρησαν να βάλουν μας πείσμωσαν. Ακόμα και τους υπόλοιπους συναδέλφους από τις άλλες παρατάξεις, οι οποίοι ψήφισαν την απόκτηση του Φιξ γιατί κατάλαβαν το αυτονόητο: ότι το Κτήμα Φιξ ήταν χρυσή ευκαιρία να το πάρει ο Δήμος και να μην πετάξει στα σκουπίδια ακόμα μια ευκαιρία, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι 20 χρόνια πριν και στερηθήκαμε τόσο καιρό αυτόν τον παράδεισο, κυρίως όμως τον στερήσαμε από μια ολόκληρη γενιά…

Μοιραία λοιπόν, παραμερίζοντας τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, με αυτούς τους συναδέλφους ήρθαμε πιο κοντά, μας ένωσε ο κοινός αγώνας απέναντι σε μια πρωτοφανή και χωρίς έλεος επίθεση που δέχθηκε η απόφαση για το Φιξ.

Στο τέλος δικαιωθήκαμε. Πάνω από όλα όμως δικαιώσαμε τους δημότες του Ηρακλείου που τόσα χρόνια ζητούσαν από εμάς να πάρουμε το Φιξ. Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό το επόμενο βήμα να μας βρει μαζί απέναντι και στα άλλα προβλήματα και ζητήματα της πόλης μας, αλλά και στην επόμενη ημέρα για το Κτήμα Φιξ.

Γιατί η απόκτηση ήταν μόνο η αρχή. Όπως λέω, από τότε που έγινε δικό μας, τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Τώρα ο μεγάλος μας στόχος είναι να το αναδείξουμε, να αναστυλώσουμε και να το κάνουμε ακόμα περισσότερο το στολίδι της πόλης. Επειδή δεν είμαι καθόλου σίγουρος, έχοντας δει την συμπεριφορά των αντιπάλων μας, ότι και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μπουν εμπόδια, δημιουργούμε μια συμμαχία που θα προστατεύσει και θα φερθεί στο Κτήμα Φιξ όπως του αξίζει.

 

 

Δύο θητείες είναι δύσκολο να συμπυκνωθούν στην απάντηση μιας ερώτησης, όμως ποια είναι αυτά που κάνατε όλα αυτά τα χρόνια τα οποία, όπως λέτε, θα οδηγήσουν τους δημότες του Ηρακλείου να σας εμπιστευθούν ξανά;

Όντως είναι δύσκολο σε λίγες παραγράφους να χωρέσουν όλα όσα κάναμε στην πόλη μας. Θα προσπαθήσω να συμπυκνώσω σε μια λέξη το σημαντικότερο που, θεωρώ, έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε και είναι ο λόγος που μας εμπιστεύονται οι δημότες μας: καθημερινότητα. Η συνεχής και αδιάκοπη δουλειά για την πόλη μας, το μεγάλο μας σπίτι όπως μου αρέσει να αποκαλώ το Ηράκλειο.

Από το 2014 είναι η δική μας δημοτική αρχή που ασχολήθηκε σοβαρά και εντατικά με την καθημερινότητα των δημοτών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, πραγματοποιώντας έργα, μικρά και μεγάλα, σε όλες τις γειτονιές, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας αυτά που στο παρελθόν φάνταζαν ακατόρθωτα.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, έχουμε μια πόλη καθαρή, που συνεχώς βελτιώνουμε τα πεζοδρόμια και το οδικό της δίκτυο, που φτιάχνουμε πλατείες, που προσθέτουμε πράσινο, που δημιουργούμε πεζόδρομους, που αυξάνουμε τους αθλητικούς χώρους, που ανακαινίζουμε τις παιδικές χαρές, που την φωτίζουμε όλο και περισσότερο. Απλά δηλαδή πράγματα που όμως τόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην καθημερινή ζωή των συνανθρώπων μας.

Βεβαίως υπάρχουν και τα μεγάλα: οι ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολείων της πόλης, η δημιουργία νέας πτέρυγας στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, η κατασκευή ακόμα ενός πολιτιστικού κέντρου, το οποίο θα είναι για τη νεολαία, στο πάρκο της οδού Πεύκων, ο εκσυγχρονισμός της καθαριότητας και της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, η αστική ανάπλαση με τη δημιουργία μεγάλου δικτύου δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με βιοκλιματικά υλικά για να βοηθήσουμε στο μικροκλίμα της πόλης, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι συνεχόμενες μειώσεις στα δημοτικά τέλη και τόσα άλλα.

 

 

 

Βεβαίως, ένας δήμαρχος δεν ψηφίζεται μόνο για αυτά που έκανε αλλά και αυτά που θα κάνει. Ποια σημεία από το πρόγραμμα των επόμενων ετών ξεχωρίζετε;

Εδώ και αρκετές ημέρες κυκλοφορεί στην πόλη το πρόγραμμά μας για την επόμενη δημοτική περίοδο, το οποίο καλώ τους συμπολίτες μας να το μελετήσουν. Περιέχει έργα και δράσεις ανά άξονα κάθε δημοτικής αρμοδιότητας που θα συμβάλλουν περαιτέρω στο να γίνει το Ηράκλειο μια πόλη που αξίζει ακόμα περισσότερο να ζεις.

Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι προβλέπουμε την αύξηση των αθλητικών χώρων, την ενεργειακή αναβάθμιση ακόμα περισσότερων σχολείων της πόλης μας, την σταδιακή εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στο στόλο των δημοτικών οχημάτων, την περαιτέρω προώθηση της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, τη δημιουργία περισσότερων πάρκων, πλατειών και παιδικών χαρών και άλλα πολλά.

Πάνω από όλα όμως θέλω να δεσμευθώ ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε καθημερινά δίπλα στους δημότες. Ξέρετε, οι πολίτες θέλουν πλέον να τους μιλάς ειλικρινά και επικεντρωμένα για το τι θες να κάνεις. Πώς θα βελτιώσεις την καθημερινότητά τους και θα κάνεις τη ζωή τους πιο εύκολη, λειτουργική και άνετη. Οι γενικολογίες, τα ευχολόγια και οι εκφράσεις του αόριστου πολιτικού λόγου ανήκουν στο παρελθόν.

Οι δημότες απαιτούν δήμαρχο που να έχει συνέπεια λόγων και πράξεων. Αυτό που λέει ότι θα γίνει να γίνεται και αυτό που δεν μπορεί να γίνει να τους κοιτάει στα μάτια και να τους εξηγεί το γιατί δεν γίνεται.

Όλα τα χρόνια ως Δήμαρχος και ως Παράταξη  κινούμαστε με αυτόν τον τρόπο και έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοτών. Με αυτή την εμπιστοσύνη θα συνεχίσουμε και την επόμενη περίοδο. Μια εμπιστοσύνη για το έργο που κάναμε, για τις δράσεις που αναλάβαμε και κυρίως για τις λύσεις που δώσαμε. Για αυτό και στις 8 Οκτωβρίου θα είμαστε η καλύτερη επιλογή, η Επιλογή Εμπιστοσύνης!

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ