Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ο Σίμος Ρούσσος στο Χ-τύπο: «Μοναδικός στόχος να διαμορφώσουμε το Χαλάνδρι που αξίζει στα παιδιά μας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου διεκδικεί μια ακόμη θητεία στις δημοτικές εκλογές

Σε απολογισμό του έργου του την τελευταία τετραετία προχωρά ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα μας, με αφορμή τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», αποτυπώνει τα βασικά σημεία του προγράμματός του και τους στόχους του για την πόλη τονίζοντας ότι η προσπάθεια για εξέλιξη που έχει γίνει μέχρι στιγμής «δεν πρέπει να ανακοπεί».

 

Αρχικά θα θέλαμε να μας κάνετε έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου σας, στην τρέχουσα δημοτική περίοδο.

 

Στα τέσσερα αυτά χρόνια έχουν υλοποιηθεί, καταρχήν, μια σειρά έργα υποδομών που τόσο είχε ανάγκη η πόλη. Έχουν ολοκληρωθεί τα δύο έργα ομβρίων, που δημιούργησαν μια αντιπλημμυρική «ασπίδα 1.800.000 τ.μ. και μαζί το μεγάλο έργο των κτηριακών παρεμβάσεων στα σχολεία που ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης 10 σχολείων. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο οδοποιίας των €13.000.000, που έχει αλλάξει την εικόνα του οδικού δικτύου της πόλης, ενώ προς την ολοκλήρωσή του οδεύει το νέο αθλητικό κέντρο στο Πάτημα αλλά και το νέο δημαρχείο, που θα γίνει το νέο τοπόσημο της πόλης και θα αλλάξει την κινητικότητα στο κέντρο, λόγω του πάρκινγκ που διαθέτει. Μια τεράστια επένδυση σε υποδομές έγινε και στην περιοχή του Πατήματος, όπου δημιουργήθηκαν πέντε νέες πλατείες με παιδικές χαρές -δύο ακόμα διαμορφώνονται αυτό το διάστημα- ενώ παραδόθηκε στους κατοίκους και χώρος πάρκινγκ.

Σχεδιάστηκαν την τρέχουσα περίοδο και υλοποιούνται το επόμενο διάστημα μια σειρά από έργα αστικών αναπλάσεων, που έρχονται να συμπληρώσουν τις αναπλάσεις πάνω στη διαδρομή του Αδριάνειου Υδραγωγείου, τα οποία θα αλλάξουν πλήρως την κινητικότητα και την προσβασιμότητα στο κέντρο και τις γειτονιές. Συνολικά θα αναπλαστούν περισσότερα από 138.000 τ.μ. πεζοδρομίων, θα γίνουν εκατοντάδες νέες φυτεύσεις, ράμπες ΑμεΑ, υποβιβάσεις πεζοδρομίων, νέες θέσεις στάθμευσης και μια σειρά από εφαρμογές smart cities.

Πολύ σημαντική προσπάθεια έγινε και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο Δήμος Χαλανδρίου διαθέτει πλέον ένα δίκτυο 7.000 κάδων για διαλογή στην πηγή και εκτρέπει πλέον από την ταφή 15.469 τόνους απορριμμάτων ετησίως, στοιχείο που αποτελεί κορυφαία επίδοση δήμου στην Αττική, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία  του ΕΔΣΝΑ (2021).

Επίσης, έκλεισαν μια σειρά από πολεδομικές εκκρεμότητες δεκαετιών, με τρόπο που προστατεύεται πλήρως ο οικιστικός χαρακτήρας της πόλης. Εγκρίθηκε το νέο ΓΠΣ, εγκρίθηκε η Πολεοδομική Μελέτη για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης, μετά από 52 χρόνια, της περιοχής «Πεύκο Πολίτη», ενώ ξεκίνησε και η πολεοδόμηση της ζώνης των 250 μ. πέριξ του νεκροταφείου.

 

Υπάρχουν σχέδια και έργα που δεν προλάβατε να ολοκληρώσετε; Πώς σκοπεύετε να τα διαχειριστείτε σε περίπτωση που εκλεγείτε ξανά;

Τα μεγάλα έργα των αστικών αναπλάσεων είναι αυτά που θα «τρέξουν» την επόμενη δημοτική περίοδο. Από τις έξι αναπλάσεις, αυτή που γίνεται πάνω στη διαδρομή του Αδριάνειου Υδραγωγείου, υλοποιείται ήδη, τρια έργα αναπλάσεων, μεταξύ των οποίων και η βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου, ξεκινάνε το επόμενο διάστημα, η ανακατασκευή της Ηρώων Πολυτεχνείου στο Κάτω Χαλάνδρι έχει ολοκληρωθεί, και μόνο η «πράσινη» διαδρομή που θα συνδέει το Άνω Χαλάνδρι με το κέντρο, είναι ακόμα υπό δημοπράτηση.

 

 

 

Ποια είναι τα κυριότεροι στόχοι και οι θέσεις του νέου προγράμματός σας;

Βασική μας προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθούν τα παραπάνω έργα αναπλάσεων, που θα καταστήσουν βιώσιμη την κινητικότητα στην πόλη και να αξιοποιηθεί η τεράστια  ευκαιρία ανάπτυξης που δημιουργεί η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής των 1.300 στρεμμάτων, στο «Πεύκο Πολίτη». Θα υλοποιηθεί, επίσης, το πρόγραμμα ύψους 2.000.000 ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης, αλλά και το πρόγραμμα για την ενεργειακή αυτονομία των σχολείων και των δημοτικών κτηρίων, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ. Και για τα δύο αναμένουμε τις σχετικές εγκρίσεις των προτάσεων που έχουν κατατεθεί προς χρηματοδότηση. Σε εξέλιξη είναι και ο διαγωνισμός για τη μελέτη οδοφωτισμού σε όλη την πόλη, ο οποίος προβλέπει την αντικατάσταση 7.690 φωτιστικών σωμάτων με LED. Στον προγραμματισμό για την επόμενη περίοδο είναι και η διεκδίκηση χρηματοδότησης για τη δημιουργία μιας τοπικής μονάδας διαχείρισης βιοαποβλήτων, με στόχο την παραγωγή κομπόστ αλλά και βιοαερίου, με το οποίο κινούσαμε απορριμματοφόρο του Δήμου, κατά την πιλοτική εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think.

 

 

Με ποια κριτήρια καταρτίσατε το ψηφοδέλτιό σας;

 

Το μοναδικό κριτήριο ήταν η συστράτευση αξιόλογων ανθρώπων, που διαθέτουν τις εξειδικευμένες γνώσεις αλλά και την αποφασιστικότητα να προσφέρουν στην πόλη. Το ψηφοδέλτιο που κατέθεσε η παράταξή μας, «Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», είναι πλήρως ανανεωμένο και πολυσυλλεκτικό. Είναι πολύ σημαντικό, θεωρώ, ότι συγκεντρώνει ενεργούς πολίτες διαφορετικών πολιτικών χώρων, που επέλεξαν να συστρατευτούν μαζί μας, επειδή μοιράζονται την ίδια αγωνία για το μέλλον της πόλης, παρότι είχαν διαφορετική προτίμηση στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

 

 

Γιατί να σας επιλέξουν οι συμπολίτες σας για μια ακόμη θητεία, και ποιο είναι το μήνυμα που τους στέλνετε προτού προσέλθουν στις κάλπες;

Το έργο που έχει γίνει στην πόλη αυτά τα χρόνια είναι μετρήσιμο, και είναι αυτό που θα κρίνουν οι πολίτες στην κάλπη. Πίσω από αυτό το έργο, υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο εφαρμόζουμε, επί εννέα χρόνια, με συνέπεια, σοβαρότητα και σταθερά βήματα. Μοναδικός στόχος να διαμορφώσουμε το Χαλάνδρι που αξίζει στα παιδιά μας. Αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να ανακοπεί.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ