Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Ο Τραμπ διέταξε την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Σουλεϊμανί – Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου [Εικόνες]

Published

on

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.

Tweet Τραμπ με την αμερικανική σημαιά λίγο μετά τον θάνατο του Σουλεϊμανί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter την αμερικανική σημαία, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο, λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1212924762827046918

Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου μετά το θάνατο του Σουλεϊμανί

Την άνοδο των τιμών του πετρελαίου προκάλεσε η ανακοίνωση του θανάτου του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί κατά την διάρκεια αμερικανικής επιδρομής, που δημιουργεί φόβους για κλιμάκωση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στις 09.40 το πρωί, ώρα Ελλάδος, η τιμή του «light sweet crude» (WTI), παράδοσης Φεβρουαρίου, είχε αυξηθεί κατά 3,06% στα 63,05 δολάρια.Το Brent, παράδοσης Μαρτίου, αυξήθηκε κατά 3,25% στα 68,40 δολάρια.

Κατά την διάρκεια της νύκτας και αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ιρανού στρατηγού, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περισσότερο του 4%.

Τεταμένο το κλίμα σε διεθνές επίπεδο

Η είδηση του θανάτου του Κασέμ Σουλεϊμανί προκάλεσε εκκλήσεις για εκδίκηση εκ μέρους του Ιράν ενισχύοντας τους φόβους για ανοικτή σύρραξη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

«Οι εντάσεις στην περιοχή οδήγησαν σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου», επιβεβαίωσε σε σημείωμά του ο αναλυτής της CMC Markets στο Λονδίνο Ντέιβιντ Μάντεν.

Η ένταση των τελευταίων ημερών στο Ιράκ, με την πρωτοφανή επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Βαγδάτη, δεν είχε επηρεάσει την αγορά του πετρελαίου, καθώς οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η προσφορά πετρελαίου δεν είχε απειληθεί.

Οι ΗΠΑ αποσύρουν τους Αμερικανούς πολίτες από το Ιράκ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί και ο υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί ορκίστηκαν “εκδίκηση”. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει να συσπειρώνονται οι δυνάμεις των Ισλαμιστών.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, η οποία δέχθηκε την Τρίτη επίθεση από φιλοϊρανούς, κάλεσε σήμερα τους αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν «αμέσως» το Ιράκ. Η πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς στο Ιράκ να φύγουν «αεροπορικώς, εφόσον αυτό είναι δυνατό», καθώς η επιδρομή πραγματοποιήθηκε μέσα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, «διαφορετικά προς άλλες χώρες δια χερσαίας οδού».

 

Το χρονικό της δολοφονίας Σουλεϊμανί

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν (μεταξύ αυτών και ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί) τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή όταν τουλάχιστον τρεις ρουκέτες έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τρεις ημέρες μετά την επίθεση χωρίς προηγούμενο εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ από φιλοϊρανούς διαδηλωτές, ανέφεραν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. «Τρεις ρουκέτες έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κοντά σε αίθουσα διαχείρισης αερομεταφερόμενου φορτίου, με αποτέλεσμα να εκραγούν δύο αυτοκίνητα», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Η ιρακινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς («Ιερουσαλήμ») των Φρουρών της Επανάστασης, είναι ανάμεσα στους νεκρούς της επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ποιός ήταν ο Σουλεϊμανί

Ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ιράν κι ένας από τους πιο επίφοβους αντιπάλους για τις ΗΠΑ αλλά και για πολλούς από τους συμμάχους τους.

Επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, από το όνομα της Ιερουσαλήμ στα περσικά, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό – το αμερικανικό περιοδικό New Yorker χαρακτήριζε το 2014 τη Δύναμη Κουντς υβρίδιο της CIA και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων – ο χαρισματικός υποστράτηγος διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ. Θεωρείται πως ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018.

Ο 62χρονος στρατιωτικός, με γκρίζα γένια κομμένα πάντα κοντά, είχε γίνει κάτι σαν ροκ-σταρ στο Ιράν τα τελευταία χρόνια. Είχε έτσι δεκάδες χιλιάδες ακολούθους στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram. Για τους υποστηρικτές του όσο και για τους εχθρούς του ο Σουλεϊμανί, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, κράταγε στα χέρια του τα κλειδιά της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή. Ειδικά στο Ιράκ και στη Συρία, δύο χώρες όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στρατιωτικά.

«Για τους σιίτες στη Μέση Ανατολή» – σημείωνε ο πρώην αναλυτής της CIA Κένεθ Πόλακ στο πορτρέτο του Σουλεϊμανί που συνέταξε για λογαριασμό του περιοδικού Time στο πλαίσιο του αφιερώματος στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως το 2017 – ο υποστράτηγος ήταν κάτι σαν «υβρίδιο του Τζέιμς Μποντ, του Έρβιν Ρόμελ και της Λέιντι Γκάγκα».

«Για τη Δύση, ήταν υπεύθυνος για την εξαγωγή της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν, για την υποστήριξη τρομοκρατών και τη διεξαγωγή των πολέμων του Ιράν στο εξωτερικό». Στο Ιράν, χώρα καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια στον οικονομικό μαρασμό, αρκετοί τον προέτρεπαν να κατέβει στην πολιτική αρένα. Ο υποστράτηγος πάντως είχε απορρίψει ξερά τις φήμες που τον ήθελαν να βάζει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ισλαμική Δημοκρατία το 2021.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ