«Ο πρωθυπουργός θα κινηθεί σε δύο άξονες» δήλωσε σήμερα στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφορικά με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.
«Ο πρώτος αφορά τα βραχυπρόθεσμα, το πως θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, ιδίως για όσους είχαν πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου είτε στον τουρισμό, είτε στην εστίαση, είτε σε άλλα επαγγέλματα. Ο δεύτερος αφορά τις μεσοπρόθεσμες λύσεις που θα βάλουμε στο τραπέζι, με μειώσεις φόρων και εισφορών, που θα τονώσουν την απασχόληση και την ανάπτυξη. Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, είναι τρεις πτυχές της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αναδείξει ο ίδιος, πολλές φορές στο παρελθόν. Παρά την πανδημία που έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση, θα προχωρήσουμε στις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματός μας, για το οποίο μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες. Βρίσκουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, αντλώντας δύναμη από την εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει με την πολιτική μας όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να υλοποιήσουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, οι οποίες ανακουφίζουν βραχυπρόθεσμα, αλλά δίνουν και το αναπτυξιακό σήμα μεσοπρόθεσμα. Υπάρχει ένα πλέγμα πολιτικών που ακουμπά όλη την κοινωνία. Θα υπάρχουν και μέτρα, τα οποία έχουν να κάνουν με την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα».
Ο κ. Πέτσας, συμπλήρωσε ακόμη: «Μια άλλη πτυχή της ομιλίας του Πρωθυπουργού -η οποία είναι πολύ σημαντική εξαιτίας και της συγκυρίας- είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας, η οποία βασίζεται σε ένα τρίπτυχο, το οποίο περιλαμβάνει: Πρώτον, τα εξοπλιστικά προγράμματα. Δεύτερον, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με συγκεκριμένες προσλήψεις Και τρίτον, την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία, αποβλέπει παράλληλα στην ενίσχυση της απασχόλησης, της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης με σαφές αναπτυξιακό αποτύπωμα. O Πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει το πλαίσιο των επαφών που είχε το προηγούμενο διάστημα και θα είναι πολύ συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας».
Για την Μόρια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Κατ’ αρχάς, μην ξεχνά αυτός που μας κατηγορεί ποιος δημιούργησε τη Μόρια. Δεν τη δημιούργησε κανείς άλλος, παρά η προηγούμενη Κυβέρνηση. Δεύτερον ότι μετά την έξαρση των εισροών που είχαμε πέρυσι -από το τέλος της Άνοιξης, αρχές του Καλοκαιριού μέχρι τον Χειμώνα- είχαμε μία αύξηση του αριθμού των διαμενόντων στο ΚΥΤ της Μόριας που έφτασε τις 21.000. Έκτοτε, καταφέραμε να υλοποιήσουμε έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας, που ήταν η ανάσχεση των ροών με τη φύλαξη των συνόρων. Καταφέραμε, παράλληλα, την αποσυμφόρηση του νησιού και τις 21.000 τις κάναμε περίπου 12.000. Αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Είχαμε πει από πολύ καιρό ότι είναι πολύ προτιμότερο να έχουμε κλειστή ελεγχόμενη δομή, για λόγους δημόσιας υγείας και όχι μόνο, παρά το να έχουμε τις σημερινές άναρχες δομές. Προχωρήσαμε στα περισσότερα νησιά. Δεν προχωρήσαμε στη Λέσβο, μετά από τις πολύ έντονες αντιδράσεις που είχαμε τον Φεβρουάριο του 2020. Από χθες βρίσκουμε μία πολύ καλύτερη ανταπόκριση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ανταποκρίνονται μέχρι αυτή τη στιγμή θετικά στο κάλεσμά μας για ενότητα και υπευθυνότητα. Αν συνεχίσουμε έτσι και τις επόμενες ημέρες, θα μπορέσουμε σύντομα να έχουμε στεγάσει όλους τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι μετά από τις φωτιές, στο Καρά Τεπέ. Και μετά αφού αντιμετωπίσουμε την άμεση κρίση να προχωρήσουμε στη μεσοπρόθεσμη λύση που φυσικά περιλαμβάνει μία κλειστή, ελεγχόμενη δομή, πολύ μικρότερου μεγέθους από αυτή που είχαμε».
Για την τουρκική προκλητικότητα και τη φράση Ακάρ «να σωπάσει η Ελλάδα για να μη γίνει μεζές», ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Αυτά είναι ακατανόητα πράγματα για πολιτισμένο κόσμο. Θυμίζουν περασμένους αιώνες, περασμένες χιλιετίες, τέτοιου είδους αναφορές που δεν αποσκοπούν τελικά πουθενά, γιατί έχουν κουράσει και το ίδιο το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται -εννοώ στο εσωτερικό τους- ενώ προκαλούν μία ανεξήγητη ένταση η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλησιάζουμε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. που έχει έναν κατάλογο μέτρων μπροστά του για να τον ενεργοποιήσει» και προσέθεσε: «Αύριο είναι μία μεγάλη ημέρα για το Καστελόριζο, είναι μία γιορτή. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πρώτη πολίτης της χώρας, θα είναι εκεί. Είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς για τη συμφωνία του Βερολίνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε:«Ήταν μία συμφωνία, εντός ή εκτός εισαγωγικών η οποία είχε να κάνει με το πώς θα προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση των διερευνητικών επαφών που σταμάτησαν από τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Είχε διάφορες παραμέτρους. Κάποια στιγμή -όταν εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα- θα δοθεί στη δημοσιότητα, Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε γιατί βγήκε την επόμενη ημέρα ο κ. Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, να την τορπιλίσει, αναφέροντάς την. Αυτό και μόνο εξηγεί, ποιον εξυπηρετούσε η κατανόηση που είχε επέλθει στο Βερολίνο παρουσία και του Εκπροσώπου της Καγκελαρίου».
Τέλος, ο κ. Πέτσας στη συνέντευξή του σχολίασε ότι «υπάρχει μία διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας χάρη στις ενέργειές μας και στην αντίληψη των υπόλοιπων χωρών, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως, ότι η Τουρκία είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Όλες οι ενέργειες που βοηθούν προς την αποκλιμάκωση της έντασης είναι θετικές, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής. Ταυτόχρονα, είναι φυσικό να προχωρήσουμε στη συνεργασία μας με τη Γαλλία, η οποία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος διαχρονικά για την Ελλάδα και θα έχει πολλαπλά επίπεδα αυτή η συνεργασία».