Connect with us

Πολιτική

Παιχνίδια εξουσίας: Κεντροαριστερό μπρα ντε φερ Αλέξη – Φώφης

Published

on

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ένα ασυνήθιστο μπρα ντε φερ ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά, το οποίο θα ενταθεί, καθώς από το Σεπτέμβριο η χώρα θα μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Το Μαξίμου διαπιστώνει ότι η κ. Γεννηματά αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της για τις μετεκλογικές συνεργασίες και εντείνει το πρέσινγκ προς το Κίνημα Αλλαγής.

Το γεγονός ωστόσο, ότι η κ. Γεννηματά έκανε ένα βήμα πιο μπροστά ακόμη και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας εκλογές εδώ και τώρα, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Το ερώτημα που θέτουν στελέχη τόσο του Κινήματος Αλλαγής όσο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν θα μπορούσαν τα δύο κόμματα να συνεργαστούν και να φτιάξουν μια κυβέρνηση προοδευτικής συμμαχίας.

Η απάντηση μόνον εύκολη δεν είναι με δεδομένο ότι τα δύο κόμματα ψάχνουν ψηφοφόρους από τη δεξαμενή της Κεντροαριστεράς και είναι λογικό να υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει ότι μόνο εάν αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις δυνάμεις αυτές, θα έχει ελπίδες να παίξει στα ίσα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όποτε και εάν γίνουν εκλογές.

Η Φώφη Γεννηματά ξέρει ότι εάν μιλήσει από τώρα για συνεργασία, δεν θα μπορέσει να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 και του 2015.

Τρίτη θέση

Κατά συνέπεια, η καχυποψία θα συνεχίζεται όπως και το μπρα ντε φερ και η συνεργασία των δύο κομμάτων με βάση τα σημερινά δεδομένα θα δείχνει από δύσκολη έως και αδύνατη.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι η σκληρή στάση που τηρεί η κ. Γεννηματά για τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση και με ακόμη μια παράμετρο.

Όπως υποστηρίζουν εάν το Κίνημα Αλλαγής καταφέρει να πάρει την τρίτη θέση στις εκλογές θα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Εξηγούν μάλιστα ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και εάν δεν τα βρουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. το Κίνημα Αλλαγής θα είναι αυτό που θα πάρει την τρίτη εντολή σχηματισμού  κυβέρνησης.

Χαμένη ευκαιρία

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό γιατί τα δύο κόμματά είναι μάλλον αδύνατον να συγκλίνουν στην παρούσα φάση, κάτι που οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι η ατμόσφαιρα θα είναι πολεμική.

Άλλοι πάλι σημειώνουν ότι η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015,  όταν υπήρχε η χρυσή ευκαιρία της συνεργασίας, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε για εταίρο τον Πάνο Καμμένο.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το βέβαιο είναι ότι οι δύο πλευρές, θα πρέπει να κάνουν μεγάλες υπερβάσεις για να τα βρουν σε βάθος χρόνου στην περίπτωση που θέλουν να συνεργαστούν.

Σημεία επαφής

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να βρουν σημεία επαφής που θα άλλαζαν τον πολιτικό χάρτη.

«Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο»,  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων.

Στο ερώτημα ποια θα μπορούσαν να είναι τα βήματα που θα φέρουν πιο κοντά τα δύο κόμματα, εξηγούσε ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα ανοίξουν νέους ορίζοντες.

Ειδικότερα:


  1. Στήριξη προσωπικοτήτων κύρους: Η στήριξη του Γιάννη Μπουτάρη που προέρχεται από την Κεντροαριστερά στο δήμο Θεσσαλονίκης, είναι δεδομένη, μετά τη συνάντηση που έγινε με τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να στηριχθούν προσωπικότητες κύρους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα φέρει πιο κοντά τα δύο κόμματα.

2. Διαχωριστικές γραμμές: Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο πολιτικός λόγος του Μαξίμου καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό σε επιθέσεις κατά της ηγεσίας της Ν.Δ. την οποία ταυτίζει με την άκρα δεξιά. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξουν αντιδεξιά αντανακλαστικά και τα δύο κόμματα θα έρθουν πιο κοντά.

Παιχνίδια εξουσίας

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η συζήτηση για την απλή αναλογική στις δημοτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές και η μεταμνημονική Ελλάδα, θα δείξει κατά πόσο τα δύο κόμματα μπορούν να έρθουν πιο κοντά.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στελέχη όπως ο Γ. Δραγασάκης και ο Ε. Τσακαλώτος κάλεσαν την κ. Γεννηματά να τοποθετηθεί ανοικτά στα εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής πολιτικής.

Από την άλλη δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία έχουν εδώ και καιρό επισημάνει την ανάγκη απαγκίστρωσης από τους ΑΝΕΛ και την συνεργασία με την Κεντροαριστερά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι ευκαιρίες για να λιώσει ο πάγος υπάρχουν, το ερώτημα όμως είναι ποιον ευνοούν τέτοιου είδους εξελίξεις, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Τα παιχνίδια εξουσίας θα γίνουν ακόμη πιο σαφή από τον Σεπτέμβριο, καθώς η χώρα θα έχει βγει από το μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να επικεντρώσει τη συζήτηση στις μετεκλογικές συνεργασίες

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ