Connect with us

Ελλάδα

Παρασκήνιο: Η απλή αναλογική «γεννά» εφιάλτες τριπλών εκλογών – Απλησίαστο το 38% για αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες

Published

on

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται βουλευτές και κομματικά στελέχη, καθώς όλα τα ενδεχόμενα ως προς τις πολιτικές εξελίξεις είναι ανοικτά λόγω της έκρηξης ακρίβειας και της πανδημικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να διαβεβαιώνει ότι θα εξαντληθεί η τετραετία, αλλά η συζήτηση – παρά τις διαψεύσεις-, για αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθιστά σαφές ότι η χώρα μπήκε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η πόλωση που ξεκίνησε με τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, που επιβεβαιώνει τις ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις που δρομολογούνται.

Η πολιτική «τράπουλα» θα ανακατευτεί από τη στιγμή που επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, γεγονός που υποχρεώνει τον Κ. Μητσοτάκη, τον Α. Τσίπρα και τον Ν. Ανδρουλάκη θα ανασχεδιάσουν την στρατηγική τους.

Ο μεγάλος φόβος για τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλος από τη χαλαρή ψήφο και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χτυπά «κόκκινο» η αντιπαράθεση των τελευταίο διάστημα.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η απλή αναλογική βοηθάει τα μικρότερα κόμματα και τονίζουν ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας θα κονταροχτυπηθούν για να αυξήσουν τη συσπείρωση των κομμάτων τους.

 

Η αδυναμία

Τα δεδομένα όμως αλλάζουν σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, καθώς τα διλήμματα που θα τεθούν λόγω του νέου εκλογικού συστήματος, θα στρέψουν τους ψηφοφόρους στα κόμματα που δίνουν προοπτική διακυβέρνησης. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση όλα είναι ανοικτά, καθώς με βάση το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η Βουλή, το πρώτο κόμμα για να κερδίσει την αυτοδυναμία χρειάζεται ποσοστό από 37,5%- 38%.

Τα δημοσκοπικά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά για τη Ν.Δ. που ακόμη και εάν πιάσει αυτό το ποσοστό στις μεθεπόμενες εκλογές θα σχηματίσει μια «αδύναμη» κυβέρνηση με 151- 153 βουλευτές.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έκδηλη η ανησυχία και δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, προκειμένου στις μεθεπόμενες εκλογές να μην υπάρξει ακυβερνησία.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα άνοιγε τον Ασκό του Αιόλου, καθώς θα οδηγούσε και επισήμως σε προεκλογική περίοδο η οποία θα είχε αρνητικές επιπτώσεις  στον  τουρισμό που είναι αιμοδότης της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση η ανησυχία της Ν.Δ για χαλαρή ψήφο στις εκλογές της απλής αναλογικής σχετίζεται:
Α. Με τη συσπείρωση γαλάζιων ψηφοφόρων σε κόμμα που κινείται δεξιότερα της φιλελεύθερης παράταξης.
Β. Με τη διάσπαση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και την επιστροφή Κεντρώων ψηφοφόρων στο Κίνημα Αλλαγής.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως συνιστούν ψυχραιμία, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. παρά τα λάθη που έχουν γίνει συνεχίζει να είναι δημοσκοπικά πρώτο κόμμα με διαφορά και ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

 

Επανασύνδεση

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν είναι προτεραιότητά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας που ταλανίζει τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών. Εμφανίζονται μάλιστα βέβαιοι ότι μέσω του συνεδρίου, της εκλογής Προέδρου και νέας Πολιτικής Επιτροπής από τη βάση και της επανασύνδεσης με την κοινωνία, η ψαλίδα της διαφοράς θα κλείσει και η εκλογική μάχη θα είναι ανοικτή.

Το αφήγημα της Κουμουνδούρου είναι η προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά εάν κόψει πρώτη το νήμα η Ν.Δ. θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς αυτή. Σε μια τέτοια περίπτωση ακόμη και μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή ανοχής από δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛ. ) είναι δύσκολο να μακροημερεύσει, γιατί δεν θα δίνει προοπτική σε βάθος χρόνου.

Ο Α. Τσίπρας πάντως επιμένει στη στρατηγική του, κάτι που έγινε σαφές και στην τελευταία του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, όπου επιχείρησε να μιλήσει σε Κεντρώους ψηφοφόρους και να θέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη προ των ευθυνών του.

 

Μεγάλος συνασπισμός

Ένα άλλο σενάριο που ακούγεται το τελευταίο διάστημα είναι αυτό του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στο οποίο θα συμμετείχαν η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. για να γίνουν βαθιές τομές στη χώρα.
Ωστόσο, έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από τις κομματικές ηγεσίες, κάτι που οδηγεί με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό η χώρα να οδηγηθεί και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

 

Αύξηση εδρών

Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων, το μόνο κόμμα που θα βγει κερδισμένο από τις εκλογές με απλή αναλογική θα είναι το ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς με την αύξηση των ποσοστών του θα αυξήσει και τις έδρες του στη Βουλή. Τα ερώτημα όμως είναι εάν θα μπορέσει να συγκρατήσει τα ποσοστά του σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση από τη στιγμή που η πόλωση ευνοεί σχεδόν πάντα τα δύο πρώτα κόμματα.

Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να εξηγηθούν οι επιθέσεις που δέχεται το ΚΙΝ.ΑΛ. από τη Ν.Δ. η οποία βλέπει να χάνεται από το αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ένας εν δυνάμει σύμμαχος σε περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία.

Η Χ. Τρικούπη ξεκαθαρίζει ότι συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. δεν θα υπάρξει, καθώς θυμούνται ότι το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε μετά το 2012, λόγω της συγκυβέρνησης, ενώ απορρίπτει και το άνοιγμα που της κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, Ν. Ανδρουλάκης θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα του τι θα κάνει εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, καθώς στελέχη που έχουν στηρίξει τον Α. Λοβέρδο δεν κρύβουν την προτίμηση τους προς μια συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ