Κεντρικό Θέμα
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Μπορεί ο Α. Τσίπρας να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά κόμμα εξουσίας;
Εγκλωβισμένος στη δίνη της εσωστρέφειας παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να αδυνατεί, παρά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, να παίξει στα ίσα με τη Ν.Δ.
Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν μια διαφορά τουλάχιστον 13 μονάδων, που κάνουν πολλούς να εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον κόμμα εξουσίας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τις πταίει και γιατί ο Αλέξης Τσίπρας, δεν παίρνει πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου.
Η τελευταία του αποστροφή «αν θέλουμε να κερδίσουμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά» στην Εθνική Συνδιάσκεψη, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ερμηνείες.
Κάποιοι υποστήριξαν ότι επιχείρησε να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, με προφανή στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να πορευτεί ενωμένος σε περίπτωση που ο Κ. Μητσοτάκης πάει σε εκλογές το φθινόπωρο.
Άλλοι είπαν ότι ο κ. Τσίπρας παραμένει κομμάτι του «βαθέως ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνοντας ότι οι αναφορές που κάνει στην Κεντροαριστερά, είναι προσχηματικές και δεν τον εκφράζουν.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην Κουμουνδούρου, λένε με νόημα ότι η σχέση του κ. Τσίπρα με τα στελέχη της εσωκομματικής, ήταν και παραμένει τυπική.
Οι επαφές του με το κουαρτέτο της «Ομπρέλας» (Σκουρλέτης, Βούτσης, Φίλης, Τσακαλώτος), είναι ανύπαρκτες, αφού όπως λένε συνεργάτες του κ. Τσίπρα τους χωρίζει άβυσσος.
Εξηγούν μάλιστα ότι τα συγκεκριμένα στελέχη, μιλούν στο όνομα της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά ξεχνούν ότι πριν από τον κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα του 3%.
Η… ψαλίδα
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι γιατί ο Α. Τσίπρας δεν βάζει τέλος στην εσωκομματική περιπέτεια, με ένα γενναίο άνοιγμα για να δείξει ποιος είναι το αφεντικό στην Κουμουνδούρου.
Κορυφαίοι αναλυτές όπως ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΠΑΜΑΚ Νίκος Μαραντζίδης, εκφράζουν την εκτίμηση ότι θα μεγαλώσει η διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.
Κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2019, δεν κατάφερε να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία.
Δείτε επίσης: Κ. Ζαχαριάδης: «Κλαδιά, κορμοί και ξερά χόρτα παραμένουν αμάζευτα σε Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών εν μέσω καύσωνα»
Εδώ λοιπόν βρίσκεται το κομβικό σημείο και από εδώ αρχίζουν τα μεγάλα ερωτήματα ως προς τις στρατηγικές επιλογές που καλείται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, εάν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία.
- Τι αλλαγές έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα δύο χρόνια;
Ως προς τα πρόσωπα υπήρξαν αλλαγές, αλλά ως προς τις πολιτικές σχεδόν καμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ίδιος με αυτόν που ηττήθηκε στις εκλογές του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν αντιμετωπίστηκε το αντι-σύριζα μέτωπο που χτίστηκε πριν από τις εκλογές του 2019, καθώς υπήρχε αδυναμία άρθρωσης εναλλακτικής πρότασης.
- Μπορεί να αντιμετωπιστεί η φθορά της ήττας;
Η αλήθεια είναι ότι οι έκτακτες συνθήκες δεν βοήθησαν τον κ. Τσίπρα, κάτι που γίνεται σαφές και από το γεγονός ότι δεν έγινε Συνέδριο. Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίσει να κουβαλά ο κ. Τσίπρας τη φθορά της ήττας των εκλογών και να μην μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
- Με ποιους θα συμμαχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο δυισμός είναι πιο εμφανής από ποτέ, καθώς το προεδρικό μπλοκ τάσσεται υπέρ των συμμαχιών με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ενώ η αντιπολίτευση της «Ομπρέλας» ζητά συμπόρευση με Βαρουφάκη και ΚΚΕ.
Κουλτούρα ανοχής
Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για δύο κόμματα σε ένα, γεγονός που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες όπου η ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο εμφανής από ποτέ.
Θα μπορούσε άραγε ο κ. Τσίπρας να πάρει τ’ όπλο του και να «καθαρίσει» με συνοπτικές διαδικασίες το εσωκομματικό πεδίο, όπως είχε κάνει και ο Ανδρέας Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ;
Η απάντηση είναι όχι λόγω της αριστερής κουλτούρας του πάλαι ποτέ ΚΚΕ εσωτερικού, που είναι ανεκτική με τις διάφορες μειοψηφικές τάσεις και δεν επιτρέπει την πολιτική των διαγραφών όπως στα αστικά κόμματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καθαιρεθεί από τη θέση του γραμματέα του κόμματος ο Πάνος Σκουρλέτης που χρεώνεται την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια άλλη λογική και αντίληψη γι’ αυτά τα θέματα, καθώς η ευθύνη είναι συλλογική και τα πρόσωπα έρχονται πάντα σε δεύτερη μοίρα.
Και τώρα τι;
Στο παρασκήνιο λέγεται ότι ο κ. Τσίπρας πολύ λίγα πράγματα μπορεί πλέον να αλλάξει και το πιθανότερο είναι να πορευτεί με τα ίδια πρόσωπα και την ίδια στρατηγική έως τις εκλογές, όποτε και εάν αυτές γίνουν.
Το ζητούμενο είναι εάν θα μπορέσει να αντέξει άλλη μια εκλογική ήττα και θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ ή βλέποντας ότι δεν μπορεί να τον αλλάξει να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου κόμματος.
Συνεργάτες του δεν ανοίγουν καμία τέτοια συζήτηση, επισημαίνουν όμως ότι βούλησή του είναι το άνοιγμα στην κοινωνία και την Κεντροαριστερά που θα βγάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την εσωστρέφεια.