Κεντρικό Θέμα
Παρασκήνιο: Μπρα ντε φερ Κυριάκου – Αλέξη με έπαθλο το ΚΙΝΑΛ
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ. για την ηγεμονία στο χώρο του πολιτικού Κέντρου.
Η ύφεση και η αβεβαιότητα στην οικονομία, υποχρεώνουν τις πολιτικές δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού, καθώς παρά τις διαψεύσεις το σενάριο εκλογών και του ανασχηματισμού είναι πάντα στο τραπέζι.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Α. Τσίπρας ετοιμάζονται για ένα νέο μπρα ντε φερ με έπαθλο τους κεντρώους ψηφοφόρους στο οποίο θα παίξουν τα ρέστα τους και μάλιστα εν μέσω κορονοϊού
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προχώρησε σε γενναίο άνοιγμα στο χώρο του εκσυγχρονισμού, που έως πρόσφατα εκφραζόταν από το ΠΑΣΟΚ.
Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών είχε μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί ήταν αυτοί που προτίμησαν να βρουν καταφύγιο στη Ν.Δ. και να μην ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει πάρει την απόφαση να κάνει ακόμη ένα βήμα μπροστά δίνοντας κυβερνητικές θέσεις σε στελέχη που ανήκουν στη συγκεκριμένη τάση. Η φημολογία των τελευταίων ημερών έχει επικεντρωθεί στον πρώην υπουργό και πανεπιστημιακό Γιάννη Μανιάτη για τον οποίο λέγεται ότι θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας.
Ανεξάρτητα από το εάν η φημολογία θα επιβεβαιωθεί στην περίπτωση που γίνει ανασχηματισμός, το βέβαιο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει και νέο γενναίο άνοιγμα στο χώρο αυτό.
Ο πρωθυπουργός άλλωστε ουκ ολίγες φορές έχει μιλήσει για «κυβέρνηση αρίστων», γεγονός που καθιστά σαφές ότι θέλει στην πρώτη γραμμή πολιτικά στελέχη που είναι και τεχνοκράτες.
Το βασικό «όπλο» του πρωθυπουργού για τη διεύρυνση στο χώρο της εκσυγχρονιστικής κεντροαριστεράς θα είναι ανάγκη για άξια στελέχη που με τις γνώσεις τους θα βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση.
Ζητούμενο όπως γίνεται αντιληπτό είναι ποια και πόσα στελέχη θα κάνουν αποδεκτό ένα τέτοιο προσκλητήριο, με δεδομένο ότι υπάρχουν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που δεν θα έλεγαν όχι σε συνεργασία με τη Ν.Δ.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι δεν είναι στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη άνοιγμα σε νυν βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι επιδιώκει τη διάλυσή του.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείει το σενάριο των πρόωρων εκλογών και για το λόγο αυτό, έχει στρίψει το τιμόνι…. δεξιά, προκειμένου να απευθυνθεί με καλύτερους όρους στην Κεντροαριστερά.
Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι», αλλά και οι προτάσεις που καταθέτει δείχνουν μια διάθεση να προσεγγίσει εκ νέου τα μεσαία στρώματα που τον εγκατέλειψαν μαζικά στις εκλογές του 2019.
Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να χτίσει μια «συμμαχία» των μικρομεσαίων επιχειρηματιών με τους εργαζόμενους, που ήταν και η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.
Ενδεικτικό των προθέσεών του είναι ότι με αφορμή τον τουρισμό, μίλησε για άρρηκτα συνδεδεμένα συμφέροντα μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς ακόμη δύο γεγονότα:
- Τα συνεχή ανοίγματα του κ. Τσίπρα προς την κ. Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ για να αντιμετωπιστεί η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.
- Τη δέσμευση ότι θα φέρει στη Βουλή το θέμα των πλατειών και των συναθροίσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εχθροπάθεια προς τους νέους, που ο κ. Τσίπρας θεωρεί προνομιακούς του συμμάχους.
Στο επίκεντρο
Όπως γίνεται αντιληπτό οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι, είτε ανήκουν στο λαϊκό είτε στο εκσυγχρονιστικό τμήμα, βρίσκονται στο επίκεντρο και θα δοθεί μάχη για την ηγεμονία στο συγκεκριμένο χώρο.
Με αυτό ως δεδομένο ζητούμενο είναι πως θα αντιδράσει η κ. Γεννηματά η οποία βρίσκεται εν μέσω ασφυκτικής πίεσης και πρέπει να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει.
Αυτόνομη πορεία
Η κ. Γεννηματά έχει καταστήσει σαφές εδώ και πολύ καιρό ότι δεν είναι στις προθέσεις της μια στρατηγική συνεργασία ούτε με τη Ν.Δ. ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα επιμείνει στην στρατηγική της.
Φρόντισε μάλιστα από νωρίς να πάρει τις αποστάσεις της από εκείνα τα στελέχη που χαρακτηρίζουν αναπόφευκτη τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το τελευταίο διάστημα ανέβασε και τους τόνους έναντι της Ν.Δ.
Η στρατηγική της αυτόνομης πορείας θα συνεχιστεί, αλλά η κινητικότητα που καταγράφεται μεταξύ των στελεχών του χώρου προκαλεί νευρικότητα στην ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη.
Το πώς θα αντιδράσει θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις ισορροπίες και την πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ. σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία, όπου όλα μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη.
Πολιτικό κενό
Το τελευταίο διάστημα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, έχει ανεβάσει τους τόνους κατά της κυβέρνησης, εξέλιξη που αποδίδεται στην πίεση που της ασκεί ο Α. Τσίπρας που επιδιώξει διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά.
Με τον τρόπο αυτό όμως όπως σημειώνουν κάποια στελέχη, δημιουργείται ένα πολιτικό κενό, το οποίο θα έρθει να καλύψει ο κ. Μητσοτάκης, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ απορρίπτουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.