Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΠΑΣΟΚ: Ποιοι στηρίζουν Ανδρουλάκη, ποιοι εκφράζουν αμφισβήτηση για την ηγεσία

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο ΠΑΣΟΚ τα αντίπαλα «στρατόπεδα» μετρούν δυνάμεις και διαμορφώνουν τη στρατηγική τους ενόψει της πρώτης κρίσιμης αντιπαράθεσης στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα καθυστερήσει, καθώς προγραμματίζεται πλέον για την προσεχή Τετάρτη.

Πίσω από την καθυστέρηση, (μιας και η αρχική πρόθεση ήταν η συνεδρίαση του κομματικού οργάνου να γίνει τη Δευτέρα), ορισμένου που βλέπουν προσπάθεια της ηγετικής ομάδας να οργανώσει καλύτερα την άμυνά της απέναντι στην εκδήλωση αμφισβήτησης που θα μεταφερθεί και εκεί.

Άλλωστε, στο Πολιτικό Συμβούλιο συμμετέχουν στελέχη που ήδη τοποθετήθηκαν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, υπέρ τού να γίνει μια αποτίμηση για όλα, δηλαδή και για την ηγεσία.

Σε αυτή την κατηγορία τοποθετούνται, μεταξύ άλλων, οι Μανώλης Χριστοδουλάκης και Παύλος Χρηστίδης, των οποίων τα ονόματα μπαίνουν ήδη στη συζήτηση για την επόμενη μέρα, ο Απόστολος Πάνας που τοποθετήθηκε υπέρ της πρότασης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο Μιχάλης Κατρίνης και η Ευαγγελία Λιακούλη, που δημοσίως πήραν θέση για την αναγκαία συζήτηση της επόμενης μέρας και ο Χάρης Καστανίδης, που έθεσε θέμα ηγεσίας.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει από την Κυριακή των ευρωεκλογών τις δημόσιες παρεμβάσεις, αναμένοντας ενδεχομένως να ανοίξουν πρώτα τα χαρτιά τους όλο και περισσότερα στελέχη, ώστε εκείνος να τοποθετηθεί στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, η αποτυχία του ΠΑΣΟΚ να κατακτήσει το διακηρυγμένο στόχο της δεύτερης θέσης στις κάλπες της 9ης Ιουνίου έχει “ρίξει” το ηθικό του κόμματος για την πορεία της “επόμενης μέρας” και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για το μετέπειτα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης λέγεται ότι θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του τη Δευτέρα, ίσως μέσω συνέντευξης που θα είναι η πρώτη μετά τις ευρωεκλογές και θα προηγηθεί της εισήγησής του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Τα σενάρια που επικρατούν

Ένα σενάριο είναι ο πρόεδρος και οι “σύμμαχοί” του να κατορθώσουν να δώσουν παράταση στην κορυφαία «εκκρεμότητα» της οργάνωσης εκλογικής διαδικασίας, που σύμφωνα με το καταστατικό δεν μπορεί να γίνει πριν από το φθινόπωρο του 2025. Ένα από τα επιχειρήματα που ακούγεται από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη λέει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εστιάσει στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και να ετοιμάζεται ακόμη και για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στελέχη που διαφανούν σημειώνουν ότι το επιχείρημα απαντάται καλύτερα από την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινητοποιηθεί τώρα, να επιλέξει πως θέλει να προχωρήσει και να είναι ετοιμοπόλεμο για παν ενδεχόμενο. Το σενάριο αυτό “ταυτίζεται” εν πολλοίς με την πρόταση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

“Χρειαζόμαστε μια ισχυρή επανεκκίνηση! Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος και εξηγεί το σκεπτικό του για ένα restart ηγεσίας, πολιτικής και οργάνωσης στην παράταξη : “Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων”.

Υπέρ της πρότασης του κ. Κωνσταντινόπουλου έχουν ταχθεί η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος και άλλοι βουλευτές, ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου από το Πολιτικό Συμβούλιο καθώς και άλλα στελέχη από το λεκανοπέδιο και την περιφέρεια. Η αύξηση κατά μία μονάδα του ποσοστού θεωρείται μια αργή και βασανιστική αν και ανοδική εξέλιξη και ως εκ τούτου η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών είναι, όπως λένε στελέχη, επιβεβλημένη. Δεν έχει ακόμη εκφράσει τις προθέσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ωστόσο εκτιμάται ότι επιθυμεί επί του παρόντος να αποφύγει μια δημόσια παρέμβαση και αντιπαράθεση με το Νίκο Ανδρουλάκη.

Μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες θα τοποθετηθεί ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, το όνομα του οποίου φιγουράρει στο κάδρο των πιθανών υποψήφιων αρχηγών. Στο ίδιο κάδρο βρίσκεται επίσης το όνομα του Παύλου Γερουλάνου και του Χάρη Δούκα. Αυτά τα τρία πρόσωπα ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή ως υποψήφιοι αρχηγοί.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ