Connect with us

Ελεύθερο Βήμα

“ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν γνωρίζουν σύνορα”, του Αλέξη Μαυραγάνη

Published

on

*Ο Αλέξης Μαυραγάνης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου με τον Σ. Ρούσσο, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ και Πολιτικός Επιστήμονας – Περιβαλλοντολόγος

 

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν γνωρίζουν σύνορα και η αντιμετώπισή τους προϋποθέτει τη συνεργασία όλων μας. Τη συνεργασία των δημοτικών αρχών με τους πολίτες, για την αλλαγή των κοινωνικών και καταναλωτικών συμπεριφορών μας, τη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων φορέων της Πολιτείας και ιδίως τη διαδημοτική συνεργασία μεταξύ των φορέων των δυο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον από κοινού σχεδιασμό και την κοινή διαχείριση των σημαντικών περιβαλλοντικών υποθέσεων.

Ο Δήμος Χαλανδρίου, στον οποίο είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο, αποτυπώνεται ανάγλυφα η ανάγκη της διαδημοτικής συνεργασίας, τόσο στην αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών διακινδυνεύσεων της εποχής μας, όσο και στα απλά και καθημερινά πολλών περιοχών, μιας μητροπολιτικής για τη βόρεια Αθήνα και την Αττική. Λόγω των ιδιαίτερων μητροπολιτικών χαρακτηριστικών για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και της ευμεγέθους γεωγραφικής και πληθυσμιακής κλίμακας, απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια από τη δημοτική αρχή που θα εκλέξουν οι πολίτες με την ψήφο τους, αλλά και η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ όλων, για την αποτελεσματική διευθέτηση σειράς ζητημάτων.

Θέτοντας ως στόχο τη «βιώσιμη πόλη» είσαι υποχρεωμένος να διαπραγματευθείς ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, ξεκινώντας όχι μόνο από την καθαριότητα και την χρήση του δημοσίου χώρου, αλλά εμβαθύνοντας και σε ζητήματα όπως, η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών, η επανασύσταση της γειτονιάς, η μείωση της ρύπανσης και του θορύβου, η ανασυγκρότησης της φύσης μέσα στην πόλη και ακόμη ζητήματα αισθητικής, πολιτισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης που ακούγονται λιγότερο καθημερινά, είναι όμως διεκδικήσιμα σε καθημερινή βάση.

Επίσης, διαδημοτικά ζητήματα, όπως η ρεματιά και η παραρεμάτιος διαδρομή της, το πάρκο του σκεπαστού της Αττικής Οδού, το γήπεδο Χαλανδρίου όπου βρίσκεται και το δημοτικό αμαξοστάσιο, ο ευρύτερος χώρος του Πατήματος Χαλανδρίου με το Πάτημα Βριλησσίων που βρίσκεται μεταξύ άλλων και το κοιμητήριο, τα κοινά ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η γενικότερη συμβατότητα των υλοποιούμενων πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, για την διαχείριση φυσικών καταστροφών και την αντιμετώπιση των σύγχρονων διακινδυνεύσεων του ενιαίου αστικού χώρου, συνιστούν ένα πεδίο αφενός οφείλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα και αφετέρου είναι άμεση ανάγκη η συγκρότηση ενός συγκεκριμένου και αποδοτικού κοινού σχεδίου ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ των όμορων δήμων που εμπλέκονται στη διαχείριση αυτών των χώρων και των υποθέσεων που ξεπερνούν τα στενά όρια ενός δήμου. Πρόκειται για θέματα που απαιτούν ιδιαίτερα αναβαθισμένη συνεργασία στο πεδίο, καθώς όμως και κοινή-διαδημοτική δράση στην διεκδίκηση των αναγκαίων διοικητικών αποφάσεων και των αντίστοιχων αναγκαίων χρηματοδοτήσεων από το Κράτος.

Το Χαλάνδρι, είναι ένα ζωντανό προάστιο, όπου ο δήμος τα τελευταία 9 χρόνια έχει επενδύσει ιδιαίτερα στις υποδομές και στην κοινωνική πρόνοια, με όραμα και σχέδιο για μία βιώσιμη πόλη.

Ως αιρετός και επαγγελματίας, το ίδιο διάστημα, επικεντρώθηκα στον κρίσιμο τομέα της περιβαλλοντικής αναβάθμισης, σε ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, έξυπνες εφαρμογές για την καταγραφή της ποιότητας αέρα και των περιβαλλοντικών συνθηκών και σε πολλά άλλα. Έτσι αντιλήφθηκα ευθύς εξαρχής ότι η  ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, με την σταδιακή αλλαγή καθημερινών συνηθειών και νοοτροπιών μας, αποτελεί το πλέον κομβικό για την εφαρμογή κάθε σύγχρονης και αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος μας.

Μία βιώσιμη πόλη, χρειάζεται να είναι μία καθαρή πόλη. Μία πόλη που παράγει πολιτισμό και προάγει την αλληλεγγύη, μέσα από τη συλλογικότητα, τη συμπερίληψη και τη συνδιαμόρφωση των κοινωνικών απαντήσεων στις προκλήσεις της εποχής μας. Προκλήσεις που μας καλούν να αναζητήσουμε το «βιώσιμο», ως κάτι που υπερβαίνει την απλή επιβίωση και αναζητά λύσεις, με επίκεντρο τον άνθρωπο, για την ουσιαστική ευημερία του.

Δεν έχουμε τη δυνατότητα για μια ακόμα χαμένη ευκαιρία.

Ενώνουμε δυνάμεις. Αξίζει να προσπαθήσουμε. Αξίζει να πετύχουμε.

Στις 8 Οκτώβρη ψηφίζουμε εκείνες και εκείνους που αξίζουν και μπορούν.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ