Connect with us

Ειδήσεις

Πολιτικό παρασκήνιο: Τι κρύβεται πίσω από τον μοναχικό δρόμο του Τσίπρα

Published

on

*Οι φήμες για τη σιωπή του Αλέξη
*Τι λένε υποστηρικτές & άσπονδοι φίλοι
*Οι μυστικές συζητήσεις με Παπανδρέου
*Η… πόρτα που ανοίγει μετά τις ευρωεκλογές

Τον δικό του μοναχικό δρόμο συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας, από τη στιγμή που πήρε την απόφαση να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της βαριάς εκλογικής ήττας.

Στο παρασκήνιο οργιάζουν οι φήμες για τις επόμενες κινήσεις του και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν ότι είναι ο μόνος που μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλον δέος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ίδιος βέβαια αποφεύγει να πει το παραμικρό και η συμπεριφορά του θυμίζει τον Κώστα Καραμανλή ο οποίος μόλις εγκατέλειψε την προεδρία της Ν.Δ. περιόρισε στο ελάχιστο τις παρεμβάσεις και τις δημόσιες εμφανίσεις του.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να θυμίζει αλλά δεν είναι Κώστας Καραμανλής με αποτέλεσμα η σιωπή του να ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως και να επικρατεί ένα πέπλο μυστηρίου ως προς τις κινήσεις του.

Οι άσπονδοι φίλοι του, συνηθίζουν να λένε πώς ο ιστορικός του κύκλος έκλεισε όπως και του ΣΥΡΙΖΑ και ότι από τη στιγμή που ηττήθηκε τόσες πολλές φορές, δεν μπορεί να επιστρέψει.

Οι υποστηρικτές του, αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως ορόσημο και υποστηρίζουν ότι δεν θα αργήσει η ημέρα που ο κ. Τσίπρας θα ηγηθεί μιας νέας μεγάλης παράταξης με προοδευτικό πρόσημο.

Το πού είναι η αλήθεια και πού ο μύθος, είναι δύσκολο να ειπωθεί με βεβαιότητα, λόγω του ότι ο κ. Τσίπρας είναι μόλις 49 χρονών και θα ήταν πολύ δύσκολο να ιδιωτεύσει από τόσο νωρίς.

Οι φανατικοί υποστηρικτές του, αναφέρονται συχνά πυκνά στις επαφές που κάνει στο εξωτερικό με προσωπικότητες και ηγέτες από την Κεντροαριστερά προκειμένου να υποστηρίξουν ότι δεν αργεί η ημέρα της επιστροφής του.

Τονίζουν, μάλιστα, ότι ο πρώην πρωθυπουργός:
-έμαθε από τα λάθη του και συνειδητοποίησε ποιοι ήταν αυτοί που τον υπονόμευσαν στο ίδιο του κόμμα,
– θα προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου κόμματος που θα εκτείνεται από το προοδευτικό Κέντρο έως τη Ριζοσπαστική και Οικολογική Αριστερά.

Εάν όλα αυτά είναι αλήθεια , το ερώτημα που ουδείς μπορεί να απαντήσει είναι γιατί ο κ. Τσίπρας παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας μάλιστα ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο αρχηγό με την παρουσία του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο.

Από την άλλη, βέβαια, απέφυγε διακριτικά να πάει στη σύνοδο των Σπετσών που συγκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης, παίρνοντας με τον τρόπο αυτό αποστάσεις για τις εξελίξεις που δρομολογούνται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως γίνεται αντιληπτό είναι πολύ δύσκολο να τον ερμηνεύσει κανείς, ίσως γιατί και ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει τι θέλει να κάνει και ίσως να καταλαβαίνει ότι είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει τα χαρτιά του.

Οι επαφές που είχε για παράδειγμα στην Ιταλία και τη Γαλλία θα μπορούσαν και να έχουν χαρακτήρα επανασύνδεσης με παλιούς φίλους, με τους οποίους υπήρξε ανταλλαγή απόψεων.

Όταν όμως αυτοί οι παλιοί φίλοι είναι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Τζουζέπε Κόντε και ο Ενρίκο Λέτα και η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ελι Σλάιν, τότε τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Το ίδιο ισχύει και για τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στα χρόνια της τρόικας και των μνημονίων, ήταν ο συνδετικός του κρίκος με τις Βρυξέλες.

Υπ’ αυτή την έννοια, οι επαφές του στο εξωτερικό δεν είναι τυχαίες, καθώς στέλνουν σαφή μηνύματα για τον ρόλο που ίσως θέλει να διαδραματίσει ο κ. Τσίπρας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Συμπόρευση με Γιώργο;

Οι ελάχιστοι συνομιλητές του, λένε με νόημα ότι με τις επαφές που κάνει, δείχνει ότι ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των πολιτικών που επιδιώκει την συνένωση και όχι τον διχασμό των προοδευτικών δυνάμεων.

Θυμίζουν μάλιστα ότι αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει και στις άλλες δυνάμεις του χώρου, όταν ζητούσε μια ευρύτερη συνεργασία, προκειμένου να αποκτούσε η χώρα κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο.

Οι απόψεις του σ’ αυτό το θέμα συμπίπτουν με αυτές του Γιώργου Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να οργιάσουν τα σενάρια για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, κάτι όμως που διαψεύστηκε αμέσως.

Ωστόσο, η συζήτηση για μια νέα παράταξη που θα συνένωνε τις κατακερματισμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι βέβαιο ότι θα βρει εκ νέου στο προσκήνιο το αμέσως προσεχές διάστημα.

Άνοιξη εκδηλώσεων

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η συζήτηση και για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο κ. Τσίπρας έχει ανάψει και ας ανήκει και ο ίδιος όπως ο κ. Παπανδρέου στο κλαμπ των ηττημένων.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά μια πρώτη γεύση των πρωτοβουλιών του, ίσως φανεί την άνοιξη, μέσω του Ιδρύματος του, το οποίο μπορεί να έχει ως πρώην πρωθυπουργός.

Οι προσκεκλημένοι που θα δώσουν το «παρών» ως ομιλητές, είναι βέβαιο ότι θα στέλνουν ηχηρό μήνυμα για όλα όσα πρεσβεύει ο κ. Τσίπρα για την κοινωνική δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.

Η επομένη των ευρωεκλογών

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί η κυριαρχία της Ν.Δ. στις ευρωκάλπες του Ιουνίου, με τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, να διαγκωνίζονται για τη 2η θέση με χαμηλά ποσοστά, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Παπανδρέου συμφωνούν ότι είναι εφικτός ο δρόμος για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου μετώπου εντός και εκτός Βουλής που θα μπορέσει να εμφανιστεί ως εναλλακτική δύναμη στην ηγεμονία Μητσοτάκη.

Κατά συνέπεια, η επομένη των ευρωεκλογών, με βάση και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ίσως ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για την Κεντροαριστερά, όπου ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να έχει σημαίνοντα ρόλο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ