Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Πολιτικό παρασκήνιο: Τι κυβέρνηση θα βγάλουν οι… κάλπες – 7 (όχι και τόσο) ακραία σενάρια

Published

on

Σενάρια επί σεναρίων βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την επόμενη κυβέρνηση, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και δεν αργεί η ημέρα που θα προκηρυχθούν εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας ακονίζουν τα μαχαίρια τους, την ώρα που εκφράζονται φόβοι ακόμη και για τρεις κάλπες, στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει αυτοδυναμία.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, οργιάζουν οι φήμες για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες, καθώς το μόνο σενάριο που αποκλείεται, είναι αυτό του μεγάλου συνασπισμού με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δίνουν προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τυχόν νίκη, εξασφαλίζει και την παραμονή στο τιμόνι της χώρας.

Η ενεργειακή ακρίβεια που θέτει σε δοκιμασία τα εισοδήματα πολιτών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και η υπόθεση των παρακολουθήσεων, είναι παράμετροι που μπορούν να φέρουν ανατροπές στην εκλογική αναμέτρηση.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός ζυγίζει τις αποφάσεις του για το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, αν και οι επικρατέστερες ημερομηνίες είναι οι Κυριακές από 26 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου.

 

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τις κυβερνήσεις που θα προκύψουν από τις εκλογές:

 

1. Αυτοδυναμία Ν.Δ.: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ., αλλά η επίτευξη αυτοδυναμίας είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, όχι μόνον στην πρώτη αλλά και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Το ποσοστό που απαιτείται είναι της τάξης του 37,5%-38%, ενώ στην περίπτωση κατά την οποία μπει και έβδομο κόμμα στη Βουλή – σήμερα υπάρχουν έξι-, το όριο ίσως και να ανέβει στο 40%.

 

2. Συγκυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ: Το σενάριο αυτό έως τις αρχές του καλοκαιριού έδειχνε κυρίαρχο αλλά η υπόθεση των παρακολουθήσεων, έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Οι σχέσεις Μαξίμου – Χ. Τρικούπη είναι πολεμικές και το σενάριο της συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων δείχνει εξαιρετικά χλωμό. Εάν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει ως προϋπόθεση να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης, γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Στην πολιτική όμως ποτέ μη λες ποτέ, καθώς η χώρα θα πρέπει να κυβερνηθεί. Από την άλλη βέβαια το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε πολύ ακριβά τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. την περίοδο 2012-2015. καθώς συρρικνώθηκε στα επίπεδα του 4%.

 

3. Προοδευτική συγκυβέρνηση: Στην ουσία μιλάμε για συγκυβέρνηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καθώς το ΚΚΕ για λόγους αρχής δεν θα συμμετείχε, ενώ οι όροι που θέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν τον καθιστούν εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο. Ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας έχει θέσει ως βασική προϋπόθεση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, κάτι που δεν προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Το ερώτημα πάντως που τίθεται είναι εάν ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Ανδρουλάκης θα προτείνουν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ όταν λάβουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα και υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δυνάμεων.

 

4. Συγκυβέρνηση Ν.Δ. – Ελληνικής Λύσης: Κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, καθώς ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι βασική του προτεραιότητα είναι ο μεσαίος και κεντρώος χώρος. Κοινό μυστικό είναι επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται στα συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα, καθώς είναι αυτά που τον έφεραν στο τιμόνι της χώρας. Από την πλευρά του και ο Κυριάκος Βελόπουλος αποκλείει μια τέτοια συνεργασία, καθώς θέλει να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από το ακροατήριο των “δεξιών” ψηφοφόρων οι οποίοι δεν αισθάνονται άνετα με τη Ν.Δ. Ωστόσο, τα δεδομένα μετά τις εκλογές ίσως να είναι διαφορετικά και η Ελληνική Λύση να μπει στην κυβέρνηση όπως έπραξε ο Γιώργος Καρατζαφέρης με τον ΛΑ.Ο.Σ.

 

5. Συγκυβέρνηση Ν.Δ. με βουλευτές άλλων κομμάτων: Το σενάριο μπορεί να υλοποιηθεί στην περίπτωση κατά την οποία βουλευτές είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από την Ελληνική Λύση ανεξαρτητοποιηθούν και ενταχθούν στη Ν.Δ. Το ζητούμενο με μια τέτοια κυβέρνηση είναι πόσο μπορεί να αντέξει και εάν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες περί αποστασίας.

 

6. Κυβέρνηση Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ: Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει ένα τέτοιο σενάριο, γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ωστόσο, είναι σαφές ότι τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν εάν υπάρξει μείζον εθνικός λόγος όπως για παράδειγμα μια μεγάλη κρίση με την Τουρκία.

 

7. Κυβέρνηση μειοψηφίας: Το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί στην περίπτωση που δεν βγαίνει η κοινοβουλευτική αριθμητική. Σε αυτή την περίπτωση το πρώτο κόμμα δεν αποκλείεται να πάρει ψήφο ανοχής -πλειοψηφία επί των παρόντων στη Βουλή-, με την απουσία κομμάτων από τη Βουλή για να σχηματιστεί κυβέρνηση, η οποία όμως θα είναι θνησιγενής.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ