Connect with us

Ηρακλείου Αττικής

Πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Published

on

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής ανάμεσα στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Κυριάκο Κουτρούλη, επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Συνεργασίας για το Ηράκλειο”, να αναφέρεται στην αίτηση ακύρωσης για τη λειτουργία ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στον κοινόχρηστο χώρο έμπροσθεν του σταθμού ΣΤΑΣΗ και έναντι του δημαρχιακού μεγάρου, καθώς το εν λόγω κατάστημα παρεμποδίζει την είσοδο ΑμεΑ σε ανελκυστήρα που προορίζεται για δική τους χρήση.

«Ερωτάται η διοίκηση για το ποια είναι η θέση της, εάν συμφωνεί ή όχι με την ουσία της συνημμένης αίτησης στο ΣτΕ και, σε περίπτωση που συμφωνεί, με ποια μέσα σκοπεύει να στηρίξει την ευόδωση της ανωτέρω αιτήσεως ενώπιον του ΣτΕ», δήλωσε. «Ενδεδειγμένη ενέργεια θεωρώ το να ληφθεί μια απόφαση του Δ.Σ. για τη στήριξη του κοινόχρηστου χώρου και την απομάκρυνση του καταστήματος», ολοκλήρωσε.

Προς απάντησή του, ο κ. Νίκος Μπάμπαλος, ο δήμαρχος, ανέφερε πως υπάρχει μόνο η απόφαση της οικονομικής επιτροπής, ενώ κι εκείνος στηρίζει να προχωρήσει ο Δήμος σε κάθε νόμιμη απόφαση και να αποστείλει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ.

Το ζήτημα των σχολικών υποδομών

Έπειτα, τον λόγο πήρε η κα Εύη Βλαντή, μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, που εστίασε στο ζήτημα περί προβλημάτων υποδομών σε σχολικά κτήρια. «Σε κατεπείγουσα ανάγκη βρίσκονται το 1ο και το 2ο Δημοτικά Σχολεία, το 4ο γυμνάσιο καθώς και το προαύλιο του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Επίσης υπάρχουν προβλήματα στις μονώσεις των ταρατσών, που επηρεάζουν και τα ηλεκτρολογικά των σχολείων», είχε αναφέρει η κα Βλαντή. «Θα μεριμνήσει ο Δήμος για τη σωστή συντήρηση των σχολείων;» έθεσε ως ερώτημα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις απαλλοτριώσεις στις οποίες μπορεί να προβεί ο Δήμος σε οικόπεδα, ώστε να σχεδιαστεί η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων.

Ο κ. Ηλίας Μπάρμπας, μέλος του «Ηράκλειο ανθρώπινη πόλη», απάντησε πως «ανταποκρινόμαστε πλήρως και τάχιστα στα προβλήματα των σχολείων, τόσο η τεχνική υπηρεσία όσο και τα ειδικά συνεργεία. Γίνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις σε 4 σχολεία, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι σε περίοδο βροχοπτώσεων δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μονώσεις. Έχουμε καταθέσει στο πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης μια πρόταση χρηματοδότησης για τα σχολεία, που υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ. Περιμένουμε την απάντηση για την ένταξη ή όχι στο πρόγραμμα αυτό». Όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις, αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης για την αγορά όποιων οικοπέδων θεωρηθούν κατάλληλα, καθώς και για το ζήτημα αναδοχής του έργου είτε από τον Δήμο είτε από φορείς.

Οι προτεραιότητες σύμφωνα με το ΣΕΑΚ

Ο Δήμαρχος συμπλήρωσε από τη μεριά του πως ο Δήμος εκπόνησε το Σχέδιο Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτηρίων (ΣΕΑΚ) και το παρέδωσε προς έγκριση, κίνηση απαραίτητη. Τόνισε έπειτα ότι, βάσει μελέτης, προέκυψε πως προτεραιότητα αναβάθμισης έχει το δημαρχείο, το κλειστό γυμναστήριο και αμέσως μετά το 4ο Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο. «Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένουμε χρηματοδοτήσεις τόσο από την Περιφέρεια όσο και από το Πράσινο Ταμείο».

Αφού συζητήθηκαν τα θέματα αυτά, η Κέλλυ Παπαϊωάννου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, έθιξε το ζήτημα των όρων εργασίας των εργαζομένων στον Δήμο. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ανέφερε πως εργάζονται μόνο 4 άτομα στα απορριμματοφόρα, ενώ σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παράλληλα, έκανε έκκληση για απόσυρση ορισμένων απορριμματοφόρων, ενώ τόνισε πως οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στη σωματική ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα ζωής.

Ο κ. Μπάμπαλος επεσήμανε πως «συμπαραστεκόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, με κάθε μορφή πρόσληψης. Είμαστε υπέρ των μόνιμων εργασιακών σχέσεων, καθώς απασχολούνται πλέον 350 υπάλληλοι στον Δήμο, με αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες».
Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο πολιτών», δήλωσε πως η παράταξη διαφωνεί με την υπογειοποίηση οδικών τμημάτων στο κέντρο του Δήμου, και ειδικότερα της οδού Μελίνας Μερκούρη, για λόγους μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα δημιουργείται. Σημειώνεται πως συζητιέται τα τελευταία χρόνια η εν λόγω υπογειοποίηση γιατί κατά αυτόν τον τρόπο ο μεγάλος όγκος οχημάτων θα σταματήσει να διέρχεται μέσα από τις γειτονιές και να επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των πολιτών. «Προτιμάμε η υπογειοποίηση να ξεκινάει από την οδό Ιφιγενείας και να καταλήγει λίγο πριν την Κύμης», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Βία των νέων

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το φαινόμενο αύξησης της βίας των νέων. Ο κ. Παντελής Βλασσόπουλος, μέλος του «Ηρακλείου Πολιτών», υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των νεαρών ατόμων μέσω πρωτοβουλιών π.χ. στον αθλητισμό.

Ο δήμαρχος δήλωσε πως η παραβατική συμπεριφορά έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας εν γένει στη χώρα και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Βασικός παράγοντας σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί η οικογένεια, ενώ πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο συνεργάζονται οι εκπαιδευτικοί με τα μέλη της οικογένειας. «Είναι πολύ σημαντική η πρόληψη, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση» τόνισε. «Δεν πρέπει να είναι αδρανοποιημένοι οι πολίτες. Ταυτόχρονα, πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά του Δήμου».

Επίδομα

Τέλος, η κα Μαίρη Καραμπέτσου, επίσης από το «Ηράκλειο Πολιτών», συμφώνησε με τον κ. Μπάμπαλο όσον αφορά την πρόθεσή του για αύξηση του επιδόματος των νοικοκυριών, και συγκεκριμένα βοήθημα με τη γέννηση του πρώτου παιδιού. Ταυτόχρονα, έθεσε ως ερώτημα ένα πιθανό έκτακτο επίδομα που θα αφορά σεισμοπαθείς και πλημμυροπαθείς, για το οποίο όμως δεν υπάρχει ακόμη το νομικό υπόβαθρο και η κοινωνική έρευνα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ