Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Πρόταση Νάνου για τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Δημοσιεύθηκε

στις

Με το σοβαρό θέμα της απόφασης κατεδάφισης του παλαιού ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Δήμο Μεταμόρφωσης καταπιάνεται σε μία από τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις της η «Πολιτεία Πολιτών», η νέα δημοτική κίνηση της οποίας ηγείται ο κ. Σάββας Νάνος, επί σειρά ετών αντιδήμαρχος Μεταμόρφωσης, επί δημαρχίας Δημήτρη Τζίτζιφα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Νάνος, υπογράφει επιστολή προς τον Δήμαρχο Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδη Καρπέτα και τον καλεί να τοποθετηθεί επίσημα και γραπτώς σχετικά ενώ παράλληλα προτείνει την αξιοποίηση του ναού και όχι την κατεδάφισή του.
Αναλυτικά, η επιστολή προς τον δήμαρχο έχει ως εξής:
«Κύριε Δήμαρχε,
θα θέλαμε να εκφράσουμε την επιθυμία μας ώστε ο Δήμος Μεταμόρφωσης να τοποθετηθεί επίσημα και γραπτώς με ανακοίνωσή του αναφέροντας όλο το ιστορικό που αφορά την ειλημμένη απόφασή σας για το γκρέμισμα – κατεδάφιση του παλαιού ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Θεωρώντας σημαντικό το γεγονός ότι η πόλη μας στερείται σημαντικών ιστορικών κτιρίων που συνδέουν το νεότερο ιστορικό παρελθόν της με το σήμερα πιστεύουμε ότι με αυτή την ενέργεια ίσως χάνεται μια τεράστια ευκαιρία αξιοποίησης του ναού.
Θα μπορούσε για παράδειγμα να εξεταστεί η προοπτική δημιουργίας μιας αξιόλογης βιβλιοθήκης με τη δυνατότητα να στεγάσει ικανό αριθμό βιβλίων τα οποία σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές αγιογραφίες θα αποτελούσαν ένα ιδιαίτερο εργαστήρι μάθησης και δημιουργίας.
Για την υλοποίηση του έργου αυτού υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αν λοιπόν όπως ισχυρίζεστε η κυριότητα του ναού ανήκει στο Δήμο μας (κάτι που αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε πρόθεση κατεδάφισης), επισημαίνουμε ότι με γρήγορες και στοχευμένες κινήσεις αλλά και με τη στήριξη της ΚΕΔΕ, στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας είστε μέλος, θα καταφέρετε να σώσετε και πρακτικά να αξιοποιήσετε τον παλαιό ιερό ναό της πόλης μας.
Επισημαίνουμε ότι πέραν της πρακτικής αξιοποίησης θα δικαιωθούν επίσης και όσοι κάτοικοι έχουν συναισθηματική σύνδεση με το συγκεκριμένο ναό, κάτι που δεν υπολογίζεται ούτε με οικονομικούς όρους ούτε με ψηφοθηρικά κίνητρα.
Για την Πολιτεία Πολιτών
Σάββας Ν. Νάνος.»

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ