Κεντρικό Θέμα
Πυρετός διεργασιών: Οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν… τ’ όπλο τους
Τα πατήματά του ψάχνει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία στην οποία κυριαρχούν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, λόγω της προκλητικής στάσης του Τ. Ερντογάν.
Η Κουμουνδούρου δεν έχει καταφέρει να βρει ακόμη τον βηματισμό της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αρθρώσει αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δείχνει κυρίαρχος των εξελίξεων.
Η στρατηγική που ακολούθησε για παράδειγμα στην προεδρική εκλογή, δεν απέδωσε καρπούς, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να αποδεχτεί την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς:
- Τη γκρίνια για την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολιτευτική στρατηγική που ακολουθεί έναντι της Ν.Δ.
- Τις κόντρες και τις διαφωνίες για το άνοιγμα του κόμματος στην σοσιαλδημοκρατία
- Τα πυρά κατά του γραμματέα Π. Σκουρλέτη, λόγω της στάσης του ίδιου και των τοπικών οργανώσεων στην επιχείρηση διεύρυνσης.
Κομβικής σημασίας
Μέσα στο κλίμα αυτό, εντείνονται οι διεργασίες για την ιδεολογική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο αυτό θεωρείται καθοριστική η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σήμερα και αύριο.
Για τους περισσότερους θεωρείται γεγονός κομβικής σημασίας και προάγγελος όσων θα συμβούν στο Συνέδριο το οποίο που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 17 Μαΐου.
Στο πλαίσιο αυτό κάποιοι υπογραμμίζουν την ανάγκη για φυγή προς τα εμπρός με διεύρυνση προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, ενώ άλλοι εμφανίζονται ως θεματοφύλακες της αριστερής φυσιογνωμίας.
Ιδεολογική σύγκρουση
Όπως γίνεται αντιληπτό, στο Συνέδριο θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών, καθώς εκεί θα φανεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξεφύγει από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος.
Όσοι πάντως γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, τονίζουν ότι έως τότε οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζουν να συγκρούονται προκειμένου να επιβάλλουν τις δικές τους θέσεις και απόψεις.
Η σύγκρουση αυτή έχει κυρίως ιδεολογικά χαρακτηριστικά και σε κάθε περίπτωση αφορά τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο Α. Τσίπρας για να ανακτήσει την ηγεμονία στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.
Ο… πόλεμος
Ο ιδιότυπος αυτός πόλεμος μεταξύ των «φυλών» του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.
Ο Α. Τσίπρας άλλωστε θα είναι αυτός που θα δώσει το στίγμα του νέου κόμματος και αυτός που με την ομιλία του στο συνέδριο θα δείξει ποιες είναι οι βασικές του προτεραιότητες.
Συμμαχία
Πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό βρίσκεται ο Ν. Παπάς, παρά το γεγονός ότι κινείται λίγο πιο αυτόνομα το τελευταίο διάστημα.
Ο πρώην υπουργός έχει χτίσει συμμαχία με τη Ρ. Δούρου και τον Κ. Ζαχαριάδη, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης επιδιώκει για τον εαυτό του έναν πιο ενωτικό ρόλο.
Προεδρικοί
Σε κάθε περίπτωση οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι υπέρ του Α. Τσίπρα και το προεδρικό στρατόπεδο, δείχνει αποφασισμένο να επιβάλει τις θέσεις του στο συνέδριο του Μαΐου. Η στενή ομάδα του κ. Τσίπρα δεν αμφισβητείται από κανέναν και το στενό του επιτελείο όπως ο Μ. Καλογήρου, ο Α. Χαρίτσης, η Ε. Αχτσιόγλου, θα έχει τον πρώτο ρόλο στις εξελίξεις. Στην ομάδα που έχει καθημερινή επαφή με τον Α. Τσίπρα βρίσκεται ο Α. Φλαμπουράρης.
53+
Οι εθνικές εκλογές, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η δυναμική της ομάδας των 53+, η οποία πάντως συνεχίζει να έχει ως βασικό της εκφραστή τον Ευ. Τσακαλώτο.
Ο τέως υπουργός Οικονομικών ηγείται ατύπως ακόμη των 53+ και τυπικά αποτελεί τον έτερο πόλο στον Τσίπρα, στον τρόπο που προσεγγίζει την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.
Η θέση που εξέφρασε πρόσφατα για συμπόρευση με το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΙΝΑΛ με το επιχείρημα ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση «κερδισμένο θα είναι το ρεύμα της Δεξιάς», προκάλεσε αίσθηση.
Ο κ. Τσακαλώτος άλλωστε δεν είναι από αυτούς που βλέπουν θετικά τη διεύρυνση προς το Κέντρο καθώς στο παρελθόν είχε πει ότι φοβάται… μόλυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την πασοκοποίηση.
Κοντά στις θέσεις του κ. Τσακαλώτου, αλλά χωρίς να ταυτίζεται μαζί του είναι ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, που εμφανίζεται ως ο εκφραστής της αριστερής συνείδησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Τηρεί «γραμμή άμυνας» απέναντι στο άνοιγμα των προεδρικών προς το Κέντρο και η φράση που τον έχει σημαδέψει είναι το «θέλουμε τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι τον λαϊκισμό του».
Αριστερό Δίκτυο
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ναι μεν είναι «πιστός» στον κ. Τσίπρα, αλλά πρωτοστατεί και στην τάση που λέγεται Αριστερό Δίκτυο.
Μαζί του, φέρεται να είναι ο Κώστας Μπάρκας, ενώ συνομιλούν με στελέχη όπως ο Δ. Βίτσας και ο Κ. Πουλάκης.
Πασοκογενείς
Η τάση αυτή διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Α. Τσίπρα και πιστώνεται το γεγονός ότι κατάφερε να φέρει πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι εκφράζουν το νέο διευρυμένο κόμμα.
Ατύπως ηγείται ο Χρήστος Σπίρτζης, αλλά ενεργό ρόλο στην προσπάθεια της διεύρυνσης έχει και ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας που τον ενημερώνει για όσα συμβαίνουν.
Ανένταχτοι
Στην κατηγορία των ανένταχτων που βρίσκονται όμως πολύ κοντά με τους Προεδρικούς είναι ο Γ. Κατρούγκαλος, ο Ν. Ξυδάκης, ο Γ.Μουζάλας.
Κινητικότητα έχει αναπτύξει και ο Χρ. Βερνερδάκης, ο οποίος θέτει ως προτεραιότητα τη μάχη με τη Ν.Δ. ενώ άπαντες του αναγνωρίζουν ότι μπορεί να συνομιλεί με όλες τις τάσεις.