Connect with us

Κεντρικό Θέμα

«Πυρετός» στο Μαξίμου: Το «αντί ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, οι παροχές και η εκλογολογία

Published

on

Φουλ επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ηγεμονία του στο χώρο του Κέντρου που δίνει τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Το διπλό μέτωπο πανδημίας και ενεργειακής κρίσης βρίσκεται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Μαξίμου, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση και ξέρει και μπορεί να επιλύει προβλήματα.
Το γεγονός πάντως ότι η ακρίβεια μπορεί να τινάξει στον αέρα και μάλιστα ανά πάσα στιγμή τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δίνουν άνετο προβάδισμα, αλλά η μείωσης διαφοράς στην πρόθεση ψήφου κάτω από 10% και οι ατυχείς χειρισμοί στο θέμα της κακοκαιρίας, καθιστούν σαφές ότι τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο.
Οι έρευνες κοινής γνώμης επιβεβαιώνουν ότι το «καμπανάκι» χτυπάει πλέον πολύ δυνατά όσον αφορά στους χειρισμούς που έχουν γίνει τόσο στην πανδημία όσο και στην ανάσχεση του κύματος ανατιμήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • στη δημοσκόπηση της Merton Analysisτο 61% των ερωτηθέντων έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης όσον αφορά στην οικονομία,
  • στη δημοσκόπηση της Prorata το 61% των ερωτηθέντων βαθμολογεί αρνητικά την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι παρά την κούραση των πολιτών μετά από δύο χρόνια μάχης με την πανδημία η ΝΔ. συνεχίζει να διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, διαβλέπουν τους κινδύνους που υπάρχουν και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ερμηνευτεί το γεγονός ότι παραμένουν στο προσκήνιο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις του πρωθυπουργού.

Η φημολογία για κάλπες ακόμη και μέσα στην άνοιξη έχει ενταθεί για δύο λόγους:

1. Πανδημία – ακρίβεια: Στην παρούσα φάση ουδείς μπορεί να προσδιορίσει το πότε θα μπει φρένο στο κύμα ανατιμήσεων που τσακίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Εάν προσθέσει κανείς και την κούραση των πολιτών λόγω της πανδημίας, γίνεται σαφές ότι δημιουργεί ένα άσχημο ψυχολογικό κλίμα στην κοινωνία. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να γίνουν οι κάλπες μέσα στην άνοιξη καθώς η Ν.Δ. διατηρεί άνετο προβάδισμα και μπορεί να διατηρήσει την εξουσία ακόμη και εάν χρειαστούν δεύτερες ή και τρίτες εκλογές.

2. Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τέλη Μαρτίου θα γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εκλογή νέου προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Το γεγονός αυτό σε περίπτωση που διογκωθεί το κύμα ακρίβειας και δεν ελεγχθεί πλήρως η πανδημία, μπορεί να οδηγήσει σε συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και να μετατρέψει τις εκλογές σε ντέρμπι.

Ηγεμονία

Ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει διαψεύσει τη σχετική φημολογία, είναι όμως προφανές ότι μια σειρά από κινήσεις δείχνουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ως προς τις τελικές του αποφάσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανεβάσει τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για να διατηρήσει τους ψηφοφόρους που δεν έχουν στενούς δεσμούς με τη Ν.Δ. αλλά τη στήριξαν στις εκλογές του 2019.
Στην αντεπίθεση του πρωθυπουργού, προτεραιότητά έχει η ηγεμονία στον χώρο του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού Κέντρου που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
Στόχος του είναι να συσπειρώσει εκ νέου αυτόν τον κόσμο, κάτι που μπορεί να γίνει με ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές έναντι του Αλέξη Τσίπρα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνολικά.
Η ατζέντα της σύγκρουσης δεν θα περιοριστεί στην πανδημία και την ακρίβεια, αλλά θα είναι συνολική για να υπενθυμίζει τι έγινε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και τι πέτυχε η Ν.Δ. ως κυβέρνηση.
Τέτοια θέματα είναι η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και η πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ τα πυρά θα επικεντρωθούν και στον Παύλο Πολάκη, λόγω των θέσεων που εκφράζει για τα εμβόλια.

Η σύγκριση

Βασικός μοχλός για τη συσπείρωση του εκσυγχρονιστικού Κέντρου είναι το σύνθημα «ξαναδίνουμε στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο που είχε διατυπώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Με τον τρόπο αυτό θέλει να αναδείξει το τι κατάφερε η κυβέρνηση του σε σχέση με αυτή του Αλέξη Τσιπρα, προκειμένου η σύγκριση να αναδεικνύει το ποιος πρέπει να έχει τα ηνία της χώρας.

Εξαγγελίες

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι εξαγγελίες που αφορούν τους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.
Ο κ. Μητσοτάκης παίζει το «χαρτί» της οικονομίας, κάτι που φαίνεται και από τις παροχές που εξαγγέλλει λόγω των εκτιμήσεων της Κομισιόν ότι η ενεργειακή κρίση δε θα υποχωρήσει εύκολα.

Όλα ανοικτά

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα προχωρήσει μέσα στην άνοιξη για τις εκλογές, ή εάν θα περιμένει το φθινόπωρο ή εάν θα προτιμήσει να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για εξάντληση της τετραετίας.
Όποια και εάν είναι η απάντηση, το βέβαιο είναι ότι η χώρα μπαίνει σε φάση παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, με το σενάριο των τριών συνεχόμενων εκλογών για να αναδειχτεί νέα κυβέρνηση να είναι πιο πιθανό από ποτέ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ