Κεντρικό Θέμα
Σε περιδίνηση το ΚΙΝΑΛ: Η Φώφη, ο Σημίτης και το κυνήγι μαγισσών στην Κεντροαριστερά
Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί το ΚΙΝ.ΑΛ. και πλέον συγκλίνουν στην εκτίμηση, ότι το συνέδριο θα κρίνει το μέλλον του κόμματος που αποτελεί μετεξέλιξη του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ.
Η εσωστρέφεια έχει επιστρέψει για τα καλά στη Χ. Τρικούπη, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν οι εσωκομματικές συγκρούσεις και όχι οι μάχες ιδεών που θα ανέβαζαν τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος.
Οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις, σε συνδυασμό με την έναρξη του πολέμου για την ηγεσία και μάλιστα ένα χρόνο πριν από το συνέδριο, καθιστά σαφές ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα ύδατα.
ΤΟ ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε περιδίνηση, με αποτέλεσμα βουλευτές και στελέχη να ψάχνουν διέξοδο είτε προς τα δεξιά μέσω συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., είτε προς τα αριστερά, μέσω συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η απουσία ταυτότητας είναι πιο εμφανής από ποτέ, γεγονός που υποχρεώνει τη Φ. Γεννηματά σε θέση άμυνας προκειμένου να κερδίσει πολιτικό χρόνο, για να ελέγξει τους συσχετισμούς δυνάμεων στο συνέδριο.
Στο ερώτημα, γιατί το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε ένα μικρό κόμμα, όπου η εκλογική του δύναμη δεν ξεπερνά το 6%, η απάντηση έχει άμεση σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις που κυοφορούνται λόγω του κορονοϊού.
Το επόμενο τετράμηνο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολο και ουδείς είναι σε θέση να κάνει ασφαλή προβλέψει για την κατάσταση στην οικονομία στην περίπτωση που δεν υποχωρήσει η πανδημία.
Στο παρασκήνιο οργιάζει η φημολογία για μεγάλες πολιτικές ανατροπές που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν είτε σε συγκυβέρνηση μεταξύ της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, είτε σε εθνικές εκλογές εντός του 2021.
Απομόνωση ΣΥΡΙΖΑ
Από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση λόγω του ότι οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, οι θιασώτες των σεναρίων, λένε με νόημα ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί ένα κόμμα δορυφόρο.
Ο ρόλος του θα είναι να δώσει τις αναγκαίες κοινοβουλευτικές ψήφους στον πρόεδρο της Ν.Δ. για να σχηματιστεί κυβέρνηση, εξέλιξη που εάν συμβεί θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτική απομόνωση.
Η παραφιλολογία
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της παραφιλολογίας, αρχίζει και το κυνήγι μαγισσών σχετικά με το ρόλο που θέλουν να διαδραματίσουν είτε ο Κώστας Σημίτης είτε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Για τον πρώην πρωθυπουργό, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η στήριξη του στην έκθεση Πισσαρίδη και η υιοθέτηση τέτοιων θέσεων για την οικονομία και την κοινωνία αποτελεί την καλύτερη υπηρεσία στον Κ. Μητσοτάκη.
Για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝ.ΑΛ., που όπως έγραψε ο «Χ» θα διεκδικήσει την ηγεσία, διατυπώνεται η άποψη ότι είναι πολύ επιθετικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κρατά χαμηλούς τόνους έναντι της Ν.Δ.
Οι κατηγορίες που διατυπώνονται παρασκηνιακά τουλάχιστον στην παρούσα φάση, είναι ότι και οι δύο επιδιώκουν τη δημιουργία ενός άλλου ΚΙΝ.ΑΛ. με στόχο να επιστρέψει στην εξουσία ως ο μικρός κυβερνητικός εταίρος.
Ανοικτή υπονόμευση
Στελέχη που βρίσκονται κοντά στην κ. Γεννηματά παρακολουθούν στενά τις διεργασίες που συντελούνται στο παρασκήνιο, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο ενορχηστρωτής αυτής της επίθεσης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις από τη Χ. Τρικούπη είναι πλέον πολύ πιο επιθετικές για την κυβέρνηση σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο βασικός αντίπαλος στην Κεντροαριστερά.
Στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. κάνουν λόγο για ανοικτή υπονόμευση της κ. Γεννηματά είτε από τον πρωθυπουργό είτε από το Μαξίμου και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω.
Κατασκευή εχθρών
Αυτή βέβαια είναι η μία όψη του νομίσματος που είναι σε άμεση συνάρτηση με την τεχνητή κατασκευή… εχθρών, με στόχο να δυναμώσει η κ. Γεννηματά στο επικείμενο συνέδριο για την ηγεσία.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Σημίτης και ο κ. Λοβέρδος εμφανίζονται ως… δεξιοί για να περάσει το μήνυμα στην εκλογική βάση ότι ταυτίζονται με τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη.
Η άλλη όψη όμως έχει σχέση με την αδυναμία του ΚΙΝΑΛ να αρθρώσει έναν αξιόπιστο λόγο απέναντι στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Η… αυτοσυντήρηση
Στο παρασκήνιο μάλιστα λέγεται ότι μέσω της συγκεκριμένης στρατηγικής η κ. Γεννηματά επιχειρεί να εμφανίσει το ΚΙΝ.ΑΛ. ως θύμα του κ. Μητσοτάκη για να προκαλέσει αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης.
Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα ποσοστά του ΚΙΝ.ΑΛ., εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί, θα δώσει πόντους στην κ. Γεννηματά και θα αποδυναμώσει τους εσωκομματικούς της αντιπάλους.
Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να ερμηνευτούν η αμφισβήτηση των χειρισμών της κυβέρνησης στο μέτωπο του κορονοϊού και οι καταγγελίες ότι η χώρα οδηγείται σε μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση.
Πολλά επεισόδια
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο εμφύλιος στο πάλαι ποτέ πανίσχυρο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και είναι βέβαιο ότι θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη.
Το ερώτημα όμως είναι εάν οι ψηφοφόροι του θα συνεχίζουν να κάνουν υπομονή βλέποντας ίντριγκες και εσωκομματικά μαχαιρώματα ή εάν φύγουν για τις πολιτείες της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.