Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Σκληρό ροκ Ανδρουλάκη: Βάζει πλώρη για αξιωματική αντιπολίτευση

Δημοσιεύθηκε

στις

Σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης θα ακολουθήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμο το διάστημα έως τις ευρωεκλογές, για να γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση.

Στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν επαναπαύονται και υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι αυτό που προέχει είναι να δώσουν ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπολιτευτική ένταση προς την πλευρά της Ν.Δ. θα ενταθεί με άσκηση σκληρής κριτικής και κατάθεση προτάσεων και πρωτοβουλιών οι οποίες θα αναδεικνύουν τις διαφορετικές οπτικές που έχουν με το κυβερνών κόμμα.

“Έχουμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει”, έλεγε στον “Χτύπο” στέλεχος του Κινήματος και σημείωνε ότι “οι πολίτες έχουν ανάγκη από μια πειστική και διαφορετική πρόταση διακυβέρνησης”.

Το “σκληρό ροκ” στο οποίο θα καταφύγει το ΠΑΣΟΚ έχει ως στόχο την επιστροφή στο παραδοσιακό δικομματικό πεδίο, όταν μαζί με τη Ν.Δ. ήταν οι δύο βασικοί πόλοι διεκδίκησης της εξουσίας.

Η επιστροφή σ’ αυτόν τον δικομματισμό, που κυριαρχούσε στη χώρα έως τότε που άρχισε η κρίση χρέους το 2010, θα σημάνει για το ΠΑΣΟΚ καλύτερα ποσοστά που θα ανοίξουν σταδιακά το δρόμο για την επιστροφη του στην εξουσία.

Στην παρούσα φάση βέβαια, στόχος είναι η καθιέρωση του κόμματος στη δεύτερη θέση, κάτι που μπορεί να γίνει πράξη στις ευρωεκλογές, που θεωρείται πιο κρίσιμος σταθμός για την επιστροφή του κόμματος στην κανονικότητα.

 

Μεταρρυθμιστικός μανδύας”

Στελέχη της Χ. Τρικούπη εξηγούν ότι στο στόχαστρο θα μπουν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που εμφανίζουν “μεταρρυθμιστικό μανδύα” υπογραμμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει τις πραγματικές προθέσεις του κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να στηρίξει νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή, τα οποία η κυβέρνηση εμφανίζει ως “κορωνίδα” της πολιτικής της.

Το “όχι” θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο τόσο στις αλλαγές που θα γίνουν στην απονομή της δικαιοσύνης, ενώ μεγάλες είναι οι επιφυλάξεις που υπάρχουν τόσο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια όσο και για την επιστολική ψήφο.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν ότι η Ν.Δ. έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο με τη φημολογία ότι ο “Αθήνα 9.84” θα περάσει στην Περιφέρεια Αττικής και την τροπολογία για την “Ανάπλαση”.

Όπως υποστηρίζουν είναι ενδεικτικές των διαθέσεων απέναντι στον Χάρη Δούκα και συνολικά στην αυτοδιοίκηση όπου το ΠΑΣΟΚ πέτυχε δύο συμβολικές νίκες, σε Αθήνα και Θεσσαλία, απέναντι στους επίσημους υποψήφιους της ΝΔ.

 

Κυβερνητικό αδιέξοδο

Στη Χαριλάου Τρικούπη μιλούν ακόμη και για κυβερνητικό αδιέξοδο, που όπως υποστηρίζουν επιβεβαιώθηκε, με τις αλλαγές που υποχρεώθηκε να κάνει ο πρωθυπουργός μέσω του μίνι ανασχηματισμού.

Όπως τονίζουν, ο κ. Χρυσοχοΐδης επιστρέφει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού πρώτα είχε απομακρυνθεί ως αποτυχημένος μετά τις πυρκαγιές του 2021 και με “διαπιστευτήρια” την αναποτελεσματική παρουσία του στο υπουργείο Υγείας.

Σημειώνουν επίσης, ότι με “ευθύνη του πρωθυπουργού το ΕΣΥ καταρρέει” και “ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να επιστρατεύσει τον κ. Γεωργιάδη, που είναι πολιτικό τέκνο του Γιώργου Καρατζαφέρη.

 

Μεταρρυθμιστικό προφίλ

Όπως γίνεται αντιληπτό το ΠΑΣΟΚ θέλει να επιφέρει ένα καίριο χτύπημα στο μεταρρυθμιστικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη, καθώς θεωρούν ότι εκεί βρίσκεται το κλειδί για τις εκλογικές νίκες της Ν.Δ. τόσο το 2019 όσο και το 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανεβάζει στα ύψη τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στον πρωθυπουργό, κάτι που θα γίνει σαφές όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η κριτική σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα είναι πολύ έντονη, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να βασιστεί στις ψήφους κομμάτων της αντιπολίτευσης για να “περάσει” το νομοσχέδιο.

Οι αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών είναι δεδομένες και η συζήτηση στη Βουλή -κυρίως για το θέμα της τεκνοθεσίας-, θα αναδείξει σύμφωνα με τη Χ. Τρικούπη, τις διαφορές ανάμεσα στο προοδευτικό ΠΑΣΟΚ και τη συντηρητική Ν.Δ.

 

Ακρίβεια – αισχροκέρδεια

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνει έμφαση και στην αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της ακρίβειας, υπογραμμίζοντας ότι με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, ροκανίζεται το εισόδημα των πολιτών.

Για τα στελέχη της Χ. Τρικούπη, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αφήνει “ανεξέλεγκτη την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια εις βάρος των πολιτών, αλλά προς όφελος των λίγων που βγάζουν υπερκέρδη”.

Όπως υποστηρίζουν αντί για μόνιμα μέτρα αντιμετώπισης των αυξημένων τιμών, η κυβέρνηση επιλέγει τις έκτακτες ενισχύσεις τύπου “pass”ενώ οι μισθολογικές αυξήσεις είναι πολύ μικρές και δεν αντικατοπτρίζουν αναλογικά την ακρίβεια.

 

Καθαρή διαφορά

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, στόχος είναι να υπάρξει μια καθαρή διαφορά των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές, που θα εκπέμπει το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά.

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το προβάδισμα, είναι όμως προφανές ότι απαιτείται σκληρή δουλειά, που θα στέλνουν το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ