Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σοφία Ζαχαράκη : «Μέσα από τις εθνικές πολιτικές η Ελλάδα κάνει πράξη τις πολιτικές ενδυνάμωσης των νέων»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη συμμετείχε την Δευτέρα 13 Μαΐου στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Νεολαίας στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν οι πολιτικές ενδυνάμωσης των νέων καθώς και τα δικαιώματα των παιδιών.

Κατά την παρέμβασή της στο Συμβούλιο, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προώθηση της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες  χάραξης πολιτικής καθώς και στον σχεδιασμό αποτελεσματικών μέτρων, φιλικών προς τους νέους.

Όσον αφορά την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία σε εθνικό επίπεδο, η κυρία Ζαχαράκη δήλωσε πως το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Παιδείας και το Εθνικό μας Συμβούλιο Νεολαίας για να διασφαλίσει  τη μέγιστη συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

Αναφορικά με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για τη νεολαία στην Ελλάδα η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε:

«Δίνουμε προτεραιότητα στην ενδυνάμωση των νέων και στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους ειδικά υπό το φως των πιεστικών δημογραφικών προκλήσεων. Για τον σκοπό αυτό, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε οικονομικά προσιτή στέγη για όλους, διαθέτοντας 2,2 δις ευρώ για μια σειρά από προγράμματα στέγασης. Υλοποιούμε με επιτυχία το εμβληματικό πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ», το οποίο παρέχει χαμηλότοκα δάνεια ή άτοκα στεγαστικά δάνεια σε νεαρά άτομα  και ζευγάρια ηλικίας από 25 ετών για την πρώτη αγορά κατοικίας. Έχουμε ήδη εκταμιεύσει 5.846 δάνεια συνολικού ύψους 565 εκατ. ευρώ. Μέσα από τις εθνικές πολιτικές και η Ελλάδα κάνει πράξη τις πολιτικές ενδυνάμωσης των νέων με το στεγαστικό με τη μείωση της ανεργίας των νέων συγχρόνως όμως με την εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας και αισιοδοξίας που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη».

Η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε επίσης και στη θεσμοθέτηση της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας προκειμένου να διευκολυνθεί η ενεργός συμμετοχή των νέων στη διαμόρφωση των αποφάσεων και των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.

«Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τους νέους σε όλη την χώρα από τα κέντρα των πόλεων μέχρι τις αγροτικές περιοχές. Για τον σκοπό αυτό ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας» . Οι νέοι έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και δραστηριότητες  με στόχο τη δημιουργία πόλεων φιλικών προς τη νεολαία και την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στις τοπικές τους κοινωνίες. Πρόσφατα θέσαμε το νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση οικονομικής στήριξης έως και 80.000 ευρώ για κάθε «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας» δημιουργώντας μια νέα ευκαιρία χρηματοδότησης σε τοπικό επίπεδο».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε δήλωσή της επισήμανε την ανάγκη της μέγιστης συμμετοχής των νέων στις επικείμενες ευρωεκλογές τονίζοντας ιδιαίτερα την καθιέρωση για πρώτη φορά, της επιστολικής ψήφου στη χώρα μας.

«Είναι εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή των νέων στις ευρωεκλογές ώστε η φωνή τους να μετρήσει πραγματικά. Ανέφερα στους συναδέλφους υπουργούς ότι στην Ελλάδα οι νέοι έχουν δικαίωμα ψήφου στα 17 και για πρώτη φορά με την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου θα διευκολύνουμε του νέους ανθρώπους που μπορεί να δουλεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, να ψηφίσουν» δήλωσε σχετικά.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Νεολαίας, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη, είχε μια σειρά από διμερείς συναντήσεις.

Συγκεκριμένα με την Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Παιδείας και Νεολαίας κ. Iliana Ivanova, την Υπουργό Παιδείας της Πολωνίας Barbara Nowacka, τον Υπουργό Νεολαίας και Αθλητισμού Βουλγαρίας Georgi Glushkov και την  Υπουργό Οικογένειας και Νεολαίας  της Ουγγαρίας Ágnes Hornung.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ