Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

Σοφία Ζαχαράκη: “Με οδηγό τη φετινή επιτυχία, προετοιμάζουμε ήδη την επόμενη χρονιά αλλά και την επόμενη δεκαετία του ελληνικού τουρισμού”

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη στο Χ-τύπο

Είναι πλέον σαφές φέτος ο ελληνικός τουρισμός κέρδισε το στοίχημα. Παρόλες τις δυσκολίες τόσο τις περσινές -συνέπειες πανδημίας- όσο και τις φετινές -παγκόσμια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, εισβολή στην Ουκρανία-, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα: επί δύο συνεχόμενους και κρίσιμους μήνες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τα έσοδα μας ξεπέρασαν αυτά του 2019 της καλύτερης μας χρονιάς μέχρι σήμερα. Μάλιστα, σε σύγκριση πάντα με το ‘19, από Γαλλία είχαμε +19% στο 7μηνο και +34% τον Ιούλιο, από Βρετανία +14% στο 7μηνο και +25% τον Ιούλιο, και από Γερμανία + 12% στο 7μηνο. Αλλά και σε πολλά υποσχόμενες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, τον Ιούλιο σημειώθηκε άνοδος εσόδων κατά 8,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του ‘19.

Οι αφίξεις κινήθηκαν πολύ ψηλά τον Αύγουστο – ξεπερνώντας μάλιστα κατά 4,5 % τις αεροπορικές αφίξεις του 2019 – αλλά και τον Σεπτέμβριο, ενώ έχουμε εξαιρετικές ενδείξεις για τους ερχόμενους μήνες, στην κατεύθυνση του πολυπόθητου στόχου για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
Τα πολύ θετικά αποτελέσματα αυτά, προϊόν επιμονής προσπάθειας από το σύνολο του κόσμου του τουρισμού, αποτελούν αναμφισβήτητα εθνική επιτυχία. Επιτυχία που αποτελεί στήριγμα για την εθνική οικονομία, αλλά και το σύνολο των Ελλήνων, σε μία δύσκολη εποχή. Είναι αυτή η επιτυχία που μας επιτρέπει να υπερβαίνουμε τους στόχους στην ανάπτυξη -με μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη-, αλλά και στα έσοδα, ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία την ώρα που πιέζεται από διεθνείς κρίσεις. Είναι ο κύριος λόγος που η ανεργία μειώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο την τελευταία δωδεκαετία, και που ολοένα και περισσότεροι επενδυτές εμπιστεύονται στην Ελλάδα, με μεγάλες επενδύσεις και στο χώρο του τουρισμού.

Όμως δεν αποτελεί αφορμή για επανάπαυση, αλλά αντίθετα για ένταση της προσπάθειάς μας, για να πετύχουμε το στόχο μας: έναν ελληνικό τουρισμό πιο ποιοτικό, πιο ισόρροπο, πιο βιώσιμο και πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις, αλλά και να αδράξει τις ευκαιρίες του μέλλοντος. Για να πετύχουμε αυτό το στόχο, δίνουμε έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Μορφές όπως γαστρονομικός-αγροτουρισμός καταδυτικός ορεινός αλλά και τουρισμός ευεξίας είναι στην προμετωπίδα του προγράμματος μας για βιώσιμα έργα υποδομών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Αναπτύσσουμε σειρά δράσεων σε ένα ευρύτατο πεδίο εναλλακτικών μορφών, από οινοτουρισμό και οικοτουρισμό, μέχρι θρησκευτικό μέχρι αεροπορικό. Παράλληλα αναβαθμίζουμε την τουριστική εκπαίδευση, με μία σειρά δράσεων, όπως η δρομολόγηση Τουριστικής Ακαδημίας, η αναβάθμιση των προγραμμάτων των σχολών μας με την εισαγωγή νέων ειδικοτήτων, η επέκταση των κατηγοριών πρακτικής άσκησης και βέβαια, το ευρύ πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων που υλοποιούμε με πόρους 46 εκ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με οδηγό τη φετινή επιτυχία, προετοιμάζουμε ήδη την επόμενη χρονιά αλλά και την επόμενη δεκαετία του ελληνικού τουρισμού. Γιατί ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να ανέβει ακόμα ψηλότερα. Είναι ένα στοίχημα Εθνικής σημασίας το οποίο μπορούμε να πετύχουμε και θα πετύχουμε.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ