Την εκτίμηση πως έως το τέλος Ιανουαρίου θα καταβληθεί η Επιστρεπτέα 5 των 1,5 δισ. ευρώ για την οποία δυνητικοί δικαιούχοι είναι έως 400.000 εταιρείες εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Προανήγγειλε επίσης νέο γύρο τον Μάρτιο με βάση τα στοιχεία πτώσης τζίρου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, και δεν απέκλεισε νέους κύκλους ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.
Προανήγγειλε παράταση και τον Ιανουάριο στις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και άλλων μέτρων στήριξης. Ανήγγειλε πως καταβάλλεται την προσεχή εβδομάδα το 50% της επιστροφής εισοδήματος για την μείωση ενοικίων τον Νοέμβριο και την επιτάχυνση των πληρωμών των επόμενων μηνών ώστε τον Ιανουάριο να γίνουν οι πληρωμές Δεκεμβρίου. Επίσης παρουσίασε στοιχεία για αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών λόγω του click away αλλά και για το πλήγμα που δέχθηκε κάθε κλάδος.
Για τα κόκκινα δάνεια ανέφερε ότι ήδη το πρόγραμμα Γέφυρα έχει ξεκινήσει να υλοποιείται από το Νοέμβριο και επεκτείνεται το 2021. Πρόσθεσε πως «υπάρχουν σκέψεις να γίνει και Γέφυρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Είπε πως το σχέδιο Ηρακλής έχει πετύχει και είναι σημαντικό για την κτήση επενδυτικής βαθμίδας.
Εξήγησε πως και τον Ιανουάριο θα συνεχισθεί, πέραν της Επιστρεπτέας και του μέτρου των ενοικίων, και η αναστολή σε ότι αφορά στους εργαζόμενους (και άρα η αποζημίωση ειδικού σκοπού), καθώς και οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Τα ενοίκια και το αφορολόγητο
Για τα ενοίκια ανέφερε πως με βάση την ενημέρωση από την ΑΑΔΕ την άλλη εβδομάδα θα καταβληθούν τα ποσά στους ιδιοκτήτες για το μήνα Νοέμβριο. «Θα τρέξουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα ούτως ώστε μέσα στον Ιανουάριο να γίνει η πληρωμή του Δεκεμβρίου και μετά να ακολουθήσουν οι πληρωμές για τον Ιανουάριο» είπε.
Για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέφερε πως «θα δούμε τα δεδομένα και τα στοιχεία όταν θα τα έχουμε στη διάθεσή μας και ανάλογα θα πράξουμε». Και τούτο «γιατί από τη μία πλευρά μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχει μείωση κατανάλωσης» αλλά έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μίλησε και για μεγάλη αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα που μπορεί να συνεπάγεται «καταναλωτική έκρηξη» μετά την κρίση.
Αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν πως το τρίτο τρίμηνο του 2020 η Ελλάδα είχε μεν την πιο μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη «αλλά αυτή η ύφεση ήταν εξαιτίας του τουρισμού, ενώ η δημόσια και η ιδιωτική κατανάλωση ήταν η 3η υψηλότερη στην Ευρώπη». «Αυτό σημαίνει πως τα μέτρα που έδωσε η πολιτεία έπιασαν τόπο» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.
Ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα είναι μία καλύτερη χρονιά το 2021 από το 2020. Μία πρώτη εικόνα του 2020 θα έχουμε όπως είπε μετά από δύο-τρεις μήνες. Αλλά και πάλι θα πρόκειται για προσωρινά στοιχεία ΑΕΠ. Ο σχεδιασμός πολιτικών, όπως επισήμανε, προς το παρόν γίνεται με βάση την πρώτη εικόνα που υπάρχει για την πορεία του 2020.
Οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι στο βασικό σενάριο. Το οποίο στηρίζεται σε επιστροφή στην κανονικότητα μέσα στον Ιανουάριο. Αλλά η εν λόγω επιστροφή «δεν θα είναι άμεση, θα είναι σταδιακή» και «η πολιτεία θα βρίσκεται σταθερά κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, μιλώντας για τα μέτρα στήριξης του 2020. Είπε πως διατέθηκαν 12,2 δισ ευρώ στην πραγματική οικονομία εκ των οποίων τα 5,6 δισ ήταν η Επιστρεπτέα.
Επιστρεπτέα Νο5
Για την επιστρεπτέα 5 και τη δέσμευση να γίνουν οι πληρωμές μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, είπε πως το ποσό που έχει προγραμματιστεί είναι 1,5 δισ ευρώ, αλλά θα αξιολογηθεί μετά τις αιτήσεις που θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιανουαρίου. Τότε θα γίνει αποτίμηση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και λίγες ημέρες μετά «θα ανοίξει η δεύτερη φάση ώστε ταυτόχρονα να γίνουν και οι καταβολές μέσα στον Ιανουάριο».
Ισχύει, όπως επισήμανε, και σε αυτό τον κύκλο το 50% του μη επιστρεπτέου με ελάχιστο ποσό τα 1.000 ευρώ. Ετσι, οι δυνητικοί δικαιούχοι «μπορούν να είναι 400.000 επιχειρήσεις» ανέφερε.
Αναφέρθηκε στον προβληματισμό που εγείρεται για τις 3 πρώτες Επιστρεπτέες αναφορικά με το ποσό που θα επιστραφεί και είπε «θα μου επιτρέψετε επί αυτού και άλλων πιθανών θέματα που θα προκύψουν, να τοποθετηθούμε μετά το Μάρτιο» αφού τότε θα έχουμε καλύτερη εικόνα της οικονομίας». Εξήγησε πως ούτως ή άλλως η αποπληρωμή των ποσών ξεκινά από το 2022.
Προανήγγειλε τουλάχιστον μία ακόμα επιστρεπτέα (Νο6) στο βασικό σενάριο που «θα αρχίσει να ανοίγει η οικονομία σταδιακά». Αυτή η Επιστρεπτέα, όπως επισήμανε, θα ανοίξει το Μάρτιο για να καλύψει τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Τα σενάρια
«Το καλό σενάριο είναι να αρχίσει να λειτουργεί ξανά η οικονομία από τον Ιανουάριο» και να αρχίσει να λειτουργεί με αρκετά καλύτερους ρυθμούς μετά το πρώτο τρίμηνο, ανέφερε. Στο ίδιο σενάριο αναμένονται ακόμη καλύτεροι ρυθμοί μετά το πρώτο εξάμηνο. Είναι δεδομένο όπως επισήμανε «πως δεν θα υπάρχει επιστροφή στα επίπεδα του 2019» φέτος. Η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα ευελπιστούμε να γίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο τέλος του 2022, επισήμανε αναφερόμενες και στις σχετικές δηλώσεις του Επιτρόπου Τζεντιλόνι.
«Κάθε φορά θα παρακολουθούμε με τη δυναμική που θα έχει η κρίση για να ανταποκρινόμαστε με πληρότητα στις ανάγκες που προκύπτουν» ανέφερε. Είπε πως «έχουμε ένα σχεδιασμό που πηγαίνει σε βάθος έτους» και σκεπτικό που θα εκτυλίσσεται σε βάθος χρόνου, αλλά «θα διαμορφώνονται με βάση τα υγειονομικά δεδομένα που υπάρχουν».
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές
Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει συλλέξει δεδομένα για το πως Λειτούργησε το click away. Δηλαδή τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.
Τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη πτώση τζίρου η οποία όμως περιορίσθηκε λόγω του μέτρου. Το διάστημα από 13/12 μέχρι 31/12 οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων αυξήθηκαν από το – 59% στο – 40% (σε σχέση με την επίδοση του Νοεμβρίου με βάση μέτρησης το 2019). «Άρα υπάρχει προφανώς πρόβλημα αλλά και βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα». Κατεγράφη και αύξηση 76% στα βιβλιοπωλεία τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ άλλοι κλάδοι που φάνηκε ότι βοηθήθηκαν είναι τα αξεσουάρ, τα καλλυντικά, τα φαρμακεία, οι ιατρικές υπηρεσίες, οι Courier, οι τηλεπικοινωνίες.
«Αλλά υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα σε κλάδους όπως είναι στα καταστήματα ανδρικών και γυναικείων ρούχων, όπως είναι η εστίαση, τα ξενοδοχεία και ο τουρισμός» πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ. «Άρα προσπαθούμε να στοχεύσουμε τα μέτρα εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη και έτσι σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε και η 5η Επιστρεπτέα» ανέφερε.
Επισήμανε σε σχέση με μία πιθανότητα ενός τρίτου κύματος και παράτασης του lockdown ότι «έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό κρατώντας ένα ισχυρό ταμείο ή δημιουργώντας ένα ισχυρό ταμείο έτσι ώστε έγκαιρα να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα από δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας». Δεν απέκλεισε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός και τα μέτρα στήριξης πέραν των 7,5 δισ ευρώ.
Πηγή: insider.gr