Στις 106.700 έφταναν μέχρι σήμερα το πρωί οι αιτήσεις ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, μέσα στις πρώτες 3 ημέρες λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εξήγησε πως καλό θα είναι να μην παραταθεί η προθεσμία πέραν της 15ης Ιανουαρίου γιατί στόχος είναι οι πληρωμές των 1,5 δις ευρώ να γίνουν από τις 19 – 20 Ιανουαρίου.
Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει την κάλυψη των επιταγών αλλά και των υπολοίπων μέτρων στήριξης τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο. Προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καλύπτει το ανάλογο δίμηνο και στο θέμα των ενοικίων.
Ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το «Γέφυρα 2» που θα καλύπτει επιχειρηματικά δάνεια θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα (σ.σ. ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο για την νέα αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας). Προσδιόρισε χρονικά στον Ιούνιο τις αποφάσεις για τη διατήρηση της μείωσης προκαταβολής φόρου.
Προανήγγειλε υπουργική απόφαση τη Δευτέρα ώστε στο τέλος της εβδομάδος να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το μήνα Νοέμβριο. Ενώ, για το επίδομα θέρμανσης είπε πως ήδη 604.000 ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αιτήσεις.
Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως φτάνουν στα 32,1 δισ ευρώ τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, υπενθυμίζοντας ότι ο Προϋπολογισμός των μέτρων στήριξης για το 2021 είναι στα 7,5 δισ ευρώ . Είπε πως επιπλέον του ποσού αυτού θα στηριχθεί η οικονομία για όσο χρειαστεί.
Γέφυρα 2 με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Αναλυτικά Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για την επιδότηση δόσεων και επιχειρηματικών δανείων. Είπε ότι «ως οικονομικό επιτελείο είναι μία προτεραιότητά μας που την έχουμε θέσει και θα τη θέσουμε την επόμενη εβδομάδα στους θεσμούς, ούτως ώστε να υλοποιηθεί».
Επισήμανε ότι η χώρα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και κάθε τρεις μήνες αξιολογείται και υπενθύμισε πως με το Γεφυρα 2 βοηθήθηκαν πράσινα και κόκκινα φυσικά πρόσωπα. Ανέφερε πως οι δόσεις επιδοτήθηκαν με 63,2 εκατ ευρώ το 2020, ενώ 60.000 άτομα έχουν πάρει αναστολές οι οποίες όταν τελειώσουν θα υπαχθούν στην 9μηνη ρύθμιση.
Για το «Γέφυρα 2» επισήμανε πως «αυτό που πάμε να κάνουμε είναι ένα αντίστοιχα πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση». Το πρόγραμμα αυτό, εξήγησε, δεν θα αφορά στα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία, αφού αυτά καλύπτονται από το γέφυρα 1 αλλά σε επιχειρηματικά δάνεια.
Για το αν θα είναι 9μηνη η επιδότηση και των επιχειρηματικών δανείων επισήμανε πως «θα επιδιώξουμε στην περίμετρο των επιχειρήσεων που θα καλύψουμε, γιατί προφανώς θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά κριτήρια, να είναι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα».
Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Αναφέρθηκε σε 106.700 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι το πρωί του Σαββάτου στον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως στόχος είναι από τις 19 – 20 Ιανουαρίου «και σίγουρα μέσα στον Ιανουάριο» να γίνουν οι πληρωμές.
Η εκτίμηση είναι «ότι οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να φτάσουν έως τις 400.000 επιχειρήσεις» επισήμανε. Είπε πως «αυτό εξαρτάται και από τις επιχειρήσεις, διότι όσες ενταχθούν θα δεσμευτούν για τη διατήρηση των εργαζομένων τους έως και το τέλος Ιουνίου».
Υπενθύμισε πως τα βασικά στοιχεία του 5ου κύκλου είναι πως το 50% του ποσού δεν θα επιστρέφεται. Και ότι το ελάχιστο ποσοστό είναι τα 1.000 ευρώ. Υπενθύμισε και ότι καλύπτονται και νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έως και το Σεπτέμβριο του 2020.
Εξήγησε πως ανεξάρτητα από τις επιλογές του υγειονομικού πεδίου θα υπάρχει και νέος 6ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής γύρω στο Μάρτιο. Για το αν θα υπάρξει αναδρομικά μεγαλύτερο ποσοστό που δεν θα επιστραφεί υπενθύμισε πως η αποπληρωμή ξεκινά από το 2022 και με και μετά. Εξήγησε πως αν μία επιχείρηση συνεχίζει να παρουσιάζει ζημιές και τότε προβλέπεται ήδη στους τρεις πρώτους κύκλους πως δεν θα αποπληρώσει το σύνολο του ποσού. «Σε κάθε περίπτωση το Μάρτιο – Απρίλιο θα είμαστε σε καλύτερη θέση να σας πούμε πως θα κινηθεί η οικονομία τους επόμενους μήνες» είπε. Και εξήγησε πως τότε θα αποφασισθεί «πως θα εξελιχθεί το σύνολο του πλέγματος μέτρων που λαμβάνεται» μέσω της Επιστρεπτέας, της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού, των Ενοικίων, του Γέφυρα κλπ.
Για τις πιέσεις που υπάρχουν περί παράτασης της Επιστρεπτέας 5 είπε πως «όσο μεγαλύτερες παρατάσεις δώσουμε τόσο πιο αργά θα γίνει η καταβολή του ποσού στην πραγματική οικονομία. Οφείλουμε συνεπώς να το σταθμίσουμε αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό η επιχειρηματικότητα να αιμοδοτηθεί μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Εξήγησε πως δεν μπορούν να πληρωθούν σταδιακά οι δικαιούχοι γιατί μετά από αυτόν τον 1ο κύκλο υποβολής αιτήματος ενδιαφέροντος πρέπει το ΥΠΟΙΚ να δει το σύνολο των επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτημα «για να κάνουμε την κατανομή των πόρων». Οι ενδιαφερόμενοι στη δεύτερη φάση θα υποβάλλουν νέα αίτηση χορήγησης για να πληρωθούν εξήγησε. «Γενικώς θα θέλαμε να δούμε πόσες επιχειρήσεις θα μπουν και πώς θα κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο στις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ» ανέφερε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για το αν θα γίνει τελικά συμψηφισμός με την Επιστρεπτέα 4.
Προκαταβολή φόρου τον Ιούνιο – Εισφορά αλληλεγγύης
Για τη μείωση της προκαταβολής φόρου και για το αν αυτή θα παραμένει, επισήμανε πως αυτό το θέμα «θα μας απασχολήσει, αλλά μετά το δεύτερο τρίμηνο το 2021». «Ξέρετε ότι είναι κάτι που αποφασίζεται στις αρχές καλοκαιριού, τον Ιούνιο, όπως πράξαμε και το 2020» είπε.
«Ευχόμαστε, ευελπιστούμε ότι η οικονομία σταδιακά θα επανέλθει στην κανονικότητα» είπε εξηγώντας πως δεν θα είναι εύκολη αυτή η επιστροφή και δεν θα είναι άμεση. Έτσι, «και το 2021 θα καλύψουμε μέρος της απώλειας» αφού «η πολιτεία οφείλει να είναι κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Για την έκτακτη εισφορά είπε πως δεν είναι μεταξύ των θεμάτων που είναι στο τραπέζι μία μείωσή της για τους Δημοσίους Υπαλλήλους ή για τους συνταξιούχους. Και τούτο «διότι πρέπει να βοηθήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των ιδιωτικών υπαλλήλων» αλλά και γιατί «συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται κανονικά και μάλιστα οι συνταξιούχοι έλαβαν και αναδρομικά». «Άρα προσπαθούμε να κρατήσουμε μία ισορροπία στην Ελληνική κοινωνία και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας» είπε.
«Όταν κλείσει παρένθεση της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση θα επανέλθει στη σωστή πολιτική επιλογή που ακολουθούσε μέχρι το Φεβρουάριο του 2020 μονίμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών» επισήμανε. Επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Νομοθετική διάταξη για τα ενοίκια
Για το θέμα των ενοικίων ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε επίσης πως θα πρέπει να υπάρχει νομοθετική διάταξη γιατί αλλάξαμε τα χαρακτηριστικά για τον Ιανουάριο και για το Φεβρουάριο. Είπε πως θα έρθει τις επόμενες δύο εβδομάδες στη Βουλή για να θεσπίσει το 80% της μείωσης του ενοικίου. Είπε πως για το Φεβρουάριο θα ισχύσει η αναλογία 60% – 20% – 20% για το διαμοιρασμό του κόστους, αλλά άφησε και ένα παράθυρο λέγοντας «επειδή η οικονομία έχει μία δυναμική, θα θέλαμε να δούμε πώς θα λειτουργεί η οικονομία τον Ιανουάριο».
Αναφέρθηκε στα μέτρα που είναι σε ισχύ για την κάλυψη ιδιοκτητών ακινήτων λέγοντας πως η πλατφόρμα που έκλεισε τέλος του έτους για τα ενοίκια του Νοεμβρίου και για την κατά 50% αποζημίωση ιδιοκτητών θα οδηγήσει σε υπουργική απόφαση λογικά τη Δευτέρα έτσι ώστε «στο τέλος της εβδομάδος περίπου να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες για το μήνα Νοέμβριο». Επίσης ανέφερε πως «θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες για το μήνα Δεκέμβριο».
Εξήγησε πως η ΑΑΔΕ τρέχει παράλληλα πολλές πλατφόρμες. Είπε πως από το Νοέμβριο άλλαξε το σύστημα (50% αποζημίωση) και από τον Ιανουάριο «αλλάζουμε ακόμα καλύτερα το σύστημα με το κράτος να πληρώνει το 80% στον ιδιοκτήτη» λέγοντας πως το όφελος είναι πιο μεγάλο στη πράξη αφού το ποσό είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Αναφέρθηκε και σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ «όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης».
Εκτίμησε πως το μέτρο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα κοστίσει περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ και αναφέρθηκε στην επέκτασή του και στα νομικά πρόσωπα.
Επίδομα θέρμανσης – επιταγές
Για το επίδομα θέρμανσης είπε πως ήδη 604.000 ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αιτήσεις. Εξήγησε πως έγινε επίλυση του προβλήματος με τους ταχυδρομικούς κώδικες, αλλά και για το δεύτερο αίτημα για τα καυσόξυλα επισήμανε πως γίνονται δεκτά τα τιμολόγια από 1η Ιουνίου του 2020 «για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στα νοικοκυριά που τα χρησιμοποιούν».
Για τις επιταγές ανέφερε πως «το σκεφτόμαστε να υπάρχει επέκταση αλλά και διεύρυνση των εταιρειών τουλάχιστον για ένα μήνα» και είπε πως «θα το δούμε» υπενθυμίζοντας ότι προς το παρόν οι δικαιούχοι είναι καλυμμένοι μέχρι τον Απρίλιο «αλλά είναι ένα υπαρκτό θέμα».
Για την παράταση των επιδομάτων ανεργίας επισήμανε ότι «έχουμε αποδείξει πως αυτές οι κατηγορίες δεν μένουν απροστάτευτες, τούτο θα πράξουμε και το 2021».
Για τις απλήρωτες συντάξεις ανέφερε πως είναι προτεραιότητα της Ελληνικής κυβέρνησης η εκκαθάρισή τους.
Αναφέρθηκε στην συμφωνία ανά την ΕΕ ότι «μπορεί να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, όχι δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ευελιξία για μέτρα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, της Δημόσιας Υγείας και της κοινωνικής συνοχής με μη μόνιμο τρόπο». Επισήμανε την υποχρέωση λήψης μέτρων προσωρινού χαρακτήρα αλλά είπε πως «αυτό που θα επιδιώξουμε όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση είναι πολλές από αυτές τις κινήσεις να μονιμοποιηθούν».