Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Στα άκρα η σύγκρουση: Πολωμένο κλίμα με “Ψυχρό Πόλεμο” στις διερευνητικές

Δημοσιεύθηκε

στις

Ισορροπία τρόμου διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό, με τα κομματικά επιτελεία να ετοιμάζονται να παίξουν με όλα τα “όπλα” που έχουν στη διάθεσή τους, για να κερδίσουν τον πόλεμο των εκλογών.

Η σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ έχει χτυπήσει “κόκκινο” και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας θα παίξουν τα ρέστα τους για να βγουν νικητές.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ., αλλά αποτελεί κοινό μυστικό ότι στον “πόλεμο” οι έρευνες κοινής γνώμης δεν έχουν και μεγάλη σημασία, αφού τα πάντα θα κριθούν πάνω στην κάλπη. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα πόλωσης, που θα κυριαρχήσει στην προεκλογική περίοδο, το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι πως θα διαχειριστούν τις διερευνητικές εντολές που θα λάβουν η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι λόγω της απλής αναλογικής δεν πρόκειται να βγει αυτοδυναμία, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια που δίνει το Σύνταγμα για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Πολιτικοί παρατηρητές υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους, ότι οι στρατηγικές που θα ακολουθήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα κρίνουν και τον “πόλεμο” των δεύτερων εκλογών.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι από τα μηνύματα που θα εκπέμψουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, εάν στη χώρα θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας ή αυτοδυναμία.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί στις πρώτες εκλογές και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πορεύονται με στρατηγική δύο γύρων. Ασφαλώς και αναγνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου είναι καθοριστικό και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δίνουν έμφαση και στη συσπείρωση και στη διεύρυνση προς το Κέντρο.

 

Η δυναμική

Η στρατηγική του Μαξίμου έχει ως βάση της τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα και στο πλαίσιο αυτό θέλουν “καθαρή” διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης όταν θα πάρει τη διερευνητική εντολή, ως αρχηγός του πρώτου κόμματος, δεν πρόκειται να συναντηθεί με αρχηγούς κομμάτων που δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας. Αυτό πρακτικά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα έχει τυπικές συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη, για να επιβεβαιωθεί ότι διαφωνούν.

Κατά συνέπεια η μόνη ουσιαστική συνάντηση που υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει επιτυχία είναι με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για τον οποίο στο παρασκήνιο λέγεται ότι μπορεί να συμβάλει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Ωστόσο ακόμη και αυτή η συνάντηση μπορεί να αποτύχει για δύο λόγους που είναι:

Α. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων, που έχει οδηγήσει στο ναδίρ τις σχέσεις της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ.
Β. Ένα υψηλό ποσοστό της Ν.Δ. που θα τη φέρνει κοντά στην αυτοδυναμία στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί για παράδειγμα στην περίπτωση που η Ν.Δ. έπαιρνε στις κάλπες της απλής αναλογικής ένα ποσοστό κοντά στο 33%- 35%.

Η αυτοδυναμία άλλωστε στις δεύτερες εκλογές απαιτεί 37,5%-38% και ένα ποσοστό της τάξης του 33%-35% θα έδινε τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να ρισκάρει να πάει στις δεύτερες εκλογές. Η στρατηγική όμως του πρωθυπουργού στις διερευνητικές θα είναι διαφορετική εάν η Ν.Δ. βρεθεί κάτω από τον πήχη του 33%, καθώς απαιτείται νέα εκλογική ενίσχυση για να προσεγγίσει την αυτοδυναμία.

 

Προοδευτική διακυβέρνηση

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας πορεύεται με βασικό του στόχο την πρωτιά της Ν.Δ. στις εκλογές, για να διεκδικήσει προοδευτική διακυβέρνηση με “κορμό” τον ΣΥΡΙΖΑ και συμμάχους το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να σχηματίσει μια “κυβέρνηση των ηττημένων”, αλλά το ερώτημα είναι τι θα πράξει εάν ηττηθεί από τη Ν.Δ. με μόλις δύο μονάδες.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η στρατηγική του στις διερευνητικές εντολές θα αλλάξει με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν διαφορά άνω του 5,5% υπέρ της Ν.Δ.

Το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει ότι ο κ. Τσίπρας θα εξαντλήσει τα περιθώρια που του δίνουν οι διερευνητικές εντολές, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση που να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

Πλήρης αξιοποίηση

Ο τρίτος που θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης -εάν αποτύχουν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας-, είναι ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος δηλώνει ότι θα την αξιοποιήσει πλήρως.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα έχει επαφές με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά για να έχουν αποτέλεσμα οι επαφές που θα κάνει, θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να έχει “γράψει” διψήφιο ποσοστό της τάξης του 11%-13%.

Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα “παλέψει” για σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή με το σκεπτικό ότι η πόλωση των δεύτερων εκλογών ευνοεί τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ